VIDEO Dacian Cioloş: „Problema agriculturii româneşti constă în lipsa consultanţei pentru fermieri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş, comisarul eropean pentru Agricultură, a vorbit la o conferinţă USAMV. FOTO: R.F.
Dacian Cioloş, comisarul eropean pentru Agricultură, a vorbit la o conferinţă USAMV. FOTO: R.F.

Dacian Cioloş a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la o conferinţă organizată la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, că în agricultura din România lipseşte consultanţa profesionistă pentru fermieri. Comisarul eropean susţine că soluţia este înfiinţarea unor Camere Agricole care să funcţioneze ca servicii de consultanţă şi să fie conduse de reprezentanţii aleşi de agricultori.

Comisarul european pentru Agricultură a participat, azi, la Cluj-Napoca la Conferinţa Rectorilor Danubieni, eveniment organizat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. Întrebat despre problemele agriculturii din România, Cioloş a spus: “Cred că în România ceea ce lipseşte e veriga de legătură între partea de cercetare şi partea de prododucţie, adică consultanţa şi vorbesc despre consultanţa pe criterii de profesionalism. Putem vorbi despre o consultanţă generală, de care să beneficieze toţi agricultorii sau de una sectorială. Această problemă trebuie pusă pe tapet şi rezolvată. Eu am găsit soluţia Camerelor Agricole – organizate ca servicii de consultanţă în subordinea reprezentanţilor agricultorilor aleşi de aceştia. Camera Agricolă n-a fost, de fapt şi de drept, niciodată pirvită ca un bun public”. Cioloş a mai arătat că în România “problema este cum să creştem productivitatea fără a afecta resursele naturale cum e apa.”

Cioloş: argicultorii români au aceleaşi şanse ca cei din Vest

Întrebat de ce subvenţiile pentru argicultorii ţărilor Vestica sunt mai mare decât cele din România, Ciolos a precizat că se ţine cont de costul muncii din acele zone, care este mult mai ridicat faţă de România. Comisarul pentru agricultură e convins că România are instrumentele necesare să-şi rezolve problemele la fel ca celelalte state comunitare. “ Ceea ce e important e că aceeaşi politică agricolă se aplică tuturor celor 28 de state membre şi sunt convins că această politică oferă toate instrumentele financiare şi de reglementare de care România are nevoie pentru a-şi rezolva problemele de creştere a productivităţii” 

Productivitatea din agricultura europeană stagnează

"Legat de provocările la care trebuie să răspundem în agricultura europeană, avem nevoie de dezvoltarea capacităţii de producţie agricolă, în condiţiile în care, în ultimii ani, productivitatea din agricultura europeană stagnează, după 20 de ani de evoluţie foarte importantă. În acelaşi timp, trebuie să integrăm în toate aspectele legate de creşterea potenţialului producţiei agricole din UE şi aspecte legate de buna gestiune a resurselor naturale. Creşterea şi diversificarea producţiei agricole ne este impusă de perpectivele creşterii populaţiei la nivel internaţional, dar în acelaşi timp şi de pretenţiile şi exigenţele tot mai mari ale consumatorilor din ţările dezvoltate, vis-a-vis de calitatea şi siguranţa alimentară şi diversitatea produselor de pe piaţă", a spus Cioloş. Potrivit acestuia, toate provocările legate de producţia alimentară europeană trebuie să fie gestionate ţinând cont şi de nevoia de regenerare a resurselor naturale.

Citeşte şi

Comisarul european pentru Agricultură Dacian Cioloş: „Nu ne temem de invazia produselor moldoveneşti pe piaţa UE“

Interviu cu Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite