A fost dezafectată veche sursă de cobalt a secţiei de radioterapie. Când vor putea pacienţii să se trateze la Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vechiul aparat de radioterapie Arhivă Adevărul
Vechiul aparat de radioterapie Arhivă Adevărul

Continuă lucrările pentru realizarea noii secţii de radioterapie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa.

În această săptămână, sursa veche de cobalt a fost dezafectată şi transportată în condiţii de maximă siguranţă, la Institutul Nuclear Piteşti. De întregul proces s-a ocupat o echipă de specialişti din cadrul institutului. 

Demontarea sursei a durat mai multe ore, iar pentru scoaterea acesteia din buncărul spitalului a fost nevoie de o macara. Termenul de valabilitate al sursei de cobalt a expirat la începutul lunii aprilie 2016 şi tot atunci a fost suspendată activitatea de radioterapie.   

Conform proiectului, urmează igienizarea şi pregătirea buncărului pentru amplasarea acceleratorului linear de particule. Contractul pentru achiziţionarea unui aparat performant de radioterapie a fost semnat în luna noiembrie, 2017. Echipamentele urmează să fie furnizate de către compania Elekta Limited UK, spune Crina Kibedi, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale. 

Din aprilie 2016 , odată cu întreruperea funcţionării aparatului învechit de cobaltoterapie de la Spitalul Judeţean Constanţa, cei peste 800 de pacienţi oncologici care au avut nevoie de acest tip de tratament au fost nevoiţi să meargă în alte centre din ţară. Primele semnale ale problemelor cu care se confruntă această secţie au fost trase în urmă cu aproape zece ani, dar nu s-a luat nicio măsură. 

Bolnavii de cancer din judeţele Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi şi Tulcea care făceau tratament la spitalul din Constanţa plecau de acolo cu arsuri, inflamaţii, fibroze, scaune diareice după radioterapia cu cobalt, aparatura fiind deja depăşită. 

„Laboratorul nostru este dotat cu un aparat cu cobalt. Acesta creşte speranţa de viaţa, însă are numeroase efecte adverse. Am făcut nenumărate demersuri pentru a achiziţiona un aparat de radioscopie îmbunătăţit, cum ar fi acceleratorul de un milion de euro. În zadar", spunea, în 2010, Cora Gache, medic primar al laboratorului de radioterapie.

Secţia de Radioterapie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa ar trebui să fie redeschisă în acest an, în urma unei investiţii de aproape două milioane de euro, potrivit unor declaraţii din 2017 ale preşedintelui Consiliului Judeţean, Marius Horia Ţuţuianu. În judeţul Constanţa sunt diagnosticate în fiecare an 2.700 de cazuri noi de cancer.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite