Activistul care umblă cu apa otrăvită. Cum a transformat un protestatar de meserie inundaţiile de la Izvoarele în otrava care ameninţă Pungeştiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un buletin de analize fluturat, săptămâna trecută, prin faţa vasluienilor care protestau la Pungeşti faţă de explorarea pentru gaze de şist de către Chevron, a reuşit să încingă spiritele.

Constănţeanul Paul Iurea (39 de ani), activist de mediu şi cel care deţine ONG-ul „Vama Verde”, prezent, în mai multe localităţi din ţară, la mai toate protestele din această toamnă, a făcut o „dezvăluire” în exclusivitate pentru presa din Vaslui, dar şi pentru localnicii din Pungeşti. 

Acesta a susţinut că, din cauza explorării pentru gaze de şist, care ar fi făcute pe ascuns în localitatea gălăţeană Izvoarele, comuna Slobozia Conachi, apele din fântâni au fost otrăvite.

Iurea a precizat, într-un interviu acordat, lunea trecută, ziarului vasluian „Vremea Nouă”: „În buletin, se vede că în apă este hidrogen sulfurat, deci este clar că acolo se face fracturare hidraulică în secret. Cutremure mici, apă cu hidrogen sulfurat… este clar. Urmează comuna Pungeşti. Nu trebuie să lăsăm să se întâmple asta”.

De altfel, ziarul în cauză îi aparţine jurnalistului vasluian Lucian Timofticiuc, cel care, la protestele de săptămâna trecută de la Pungeşti, a declarat, pentru televiziunile centrale, că un om a murit în stradă. În realitate, ştirea a fost demontată de medici, persoana în cauză fiind vie.

Activistul Iurea ajunsese la Pungeşti, la începutul săptămânii trecute, direct de la Izoarele, unde sătenii erau nemulţumiţi de cele peste 200 de cutremure înregistrate în localitate, în două săptămâni. Oamenii erau speriaţi şi de apa nepotabilă din fântâni, de după inundaţiile de luna trecută. La Pungeşti, Paul Iurea (foto jos) a participat la protestele din stradă alături de localnici, atrăgându-le sătenilor atenţia că, dacă utilajele Chevron intră în comună, vor avea soarta românilor din Izvoarele, existând pericolul ca şi apa din fântânile lor să fie infestată.

În realitate, buletinul de analize invocat de protestatar la Vaslui, parafat de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, la 1 octombrie, este doar primul din cele şase teste făcute la apa din Izvoarele. Rezultatele iniţiale arătau că apa din două fântâni conţine amoniu, într-o concentraţie peste limita admisă, iar turbiditatea ei (concentraţia de impurităţi – n.r.) ar fi de cinci ori peste normal.

paul iurea

Paul Iurea (dreapta), la unul dintre mitingurile împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. FOTO: Sînziana Ionescu

Teoria „organizaţiilor oculte”

„Viceprimarul sau un consilier local au pus la dispoziţia oamenilor din Izvoarele, cu bună intenţie, acel buletin de analize, tocmai pentru a se vedea unde sunt problemele. Între timp, am mai făcut câteva analize şi am continuat igienizarea apei. Mai avem doar patru sau cinci fântâni cu probleme, care sunt marcate şi din care nu se bea. Sunt câţiva săteni care par să fie plătiţi de organizaţii oculte pentru a întreţine atmosfera tensionată“, spune Ioan Necolau, primarul din Slobozia Conachi.

Doctorul Valentin Boldea, şeful DSP Galaţi, lămureşte, însă, lucrurile: „Primul buletin a arătat că apa din două fântâni are o turbiditate mare şi un conţinut crescut de amoniu. Turbiditatea a fost provocată de inundaţii, apa se limpezeşte în câteva zile. Amoniul provine de la leşuri, lucru întâlnit la inundaţii, când multe animale mor. Am mai făcut, ulterior, cel puţin cinci controale la apă şi rezultatele au fost bune, indicatorii fiind în limite normale“.

„Urlu ca un lup: Nu gazelor de şist!”

Activistul Paul Iurea, cel care a răspândit la Pungeşti teoria apei otrăvite, este cunoscut pe litoral ca un militant neobosit pentru mediul înconjurător. Se prezintă ca absolvent de Drept, la Iaşi, şi un autodidact în Ecologie. Toamna aceasta, Iurea a mers, la Constanţa şi Bucureşti, la mitingurile împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, dar şi la Izvoarele şi la Pungeşti. Pentru toate manifestaţiile, el are şi dotări pe măsură: instalaţie de sonorizare, microfon, stativ, boxe, laptop cu muzică revoluţionară şi maşină. 

Pe front, Împotriva Răului îmi iau cu mine un sac de dormit, pături, conserve, cort, maşină, castroane, tacâmuri, bocanci, haine groase, mănuşi! Steagul Tricolor nu îmi lipseşte!“, a postat Paul Iurea, pe contul de Facebook al Asociaţiei „Vama Verde”. „Ca să ajung la Pungeşti a trebuit să mă împrumut de bani de motorină. Pot să nu mănânc zile întregi, dar sunt atât de împlinit! Trebuie să aveţi toţi demnitate!“, declară militantul.

Averea: căsuţa şi agenţii KGB

Activistul ştie că nu toată lumea îi poate urma sfatul, dar are soluţii. Deşi nu poate explica exact cu se ocupă în afara protestelor, acesta susţine că banii pot fi înlocuiţi cu independenţa. „Fac mici afaceri, cu care îmi asigur minimul necesar. Am o căsuţă la Vama Veche şi doi câini, Saşa şi Akim, agenţi KGB. Sunt nişte activişti de mediu redutabili, mă însoţesc la proteste. Comerţul nu îmi asigură continuitate şi nu mă îmbogăţesc. Prin asociaţie nu derulez niciun ban, sunt membru în mai multe ONG-uri, dar din ecologie nu câştigi bani. Nu am firme. Sunt curat“, spune Paul Iurea.

„Vama Verde” este susţinută de Asociaţia „România fără ei“ condusă de bucureşteanul George Epurescu, prezent şi el la protestele anti-Roşia şi cele de la Pungeşti.

Vă mai recomandăm:

Marea Adunare de la Cîmpeni: mii de oameni din Apuseni au ieşit în stradă împotriva proiectului Roşia Montană

Cine sunt speculanţii revoltelor din Vaslui: un preot, un jurnalist, un primar, un şef de judeţ, un ecologist şi un deputat

Aleşii din Pungeşti au votat interzicerea exploatării gazelor de şist şi organizarea unui referendum. Viceprimar: „Nu cred că hotărârea va fi considerată legală“

VIDEO Au sosit primele utilaje ale Chevron la Vaslui. Locuitorii din Pungeşti au format un lanţ uman în semn de protest la adresa americanilor

Intrigile din spatele „revoluţiei” de la Pungeşti. Primarul din comună, dispărut fără urmă. Elevii şi profesorii au primit interdicţie de a participa la revoltă

Cine şi cum a transformat vizita vasluienilor la exploatarea Chevron din Polonia într-o şuşanea mioritică

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite