Brâul Maicii Domnului, adus într-o comună din Constanţa pentru elevii slabi la învăţătură. Primariţa, către copii: „Fără Bacalaureat nu faceţi nimic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăriţa Mariana Gâju, în centrul atenţiei la deschiderea noului an şcolar FOTO Mariana Iancu
Primăriţa Mariana Gâju, în centrul atenţiei la deschiderea noului an şcolar FOTO Mariana Iancu

Mariana Gâju, primăriţa comunei Cumpăna, a adus în localitate un obiect de cult foarte venerat în lumea creştină, Brâul Maicii Domnului, ca o soluţie la rezolvarea crizei la şcoala unde nu reuşesc să treacă Bacalaureatul decât câţiva absolvenţi.

Cu o zi înainte de începerea şcolii, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a anunţat în mediul online că Brâul Maicii Domnului, care era depus deja la cea mai veche biserică din comună, va fi adus la Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu“, unde a avut loc deschiderea anului şcolar, pentru ca părinţi, bunici şi copii laolaltă să poată atinge veşmântul sfânt.

„La iniţiativa doamnei primar ec. Mariana Gâju, Brâului Maicii Domnului adus de la mănăstirea Kato Xenia, din Grecia, va fi depus, spre închinare, luni 11 septembrie 2017 începând cu ora 8:30 la Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” clasele 0-IV iar începând cu orele 11:30 la Campusul Şcolar al Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” clasele V-XII, pentru ca toţi cei prezenţi la festivitatile de deschidere a anului şcolar 2017-2018 sa aibă posibilitatea să atingă Sfantul vesmânt", suna anunţul postat în cursul zilei de duminică, 10 septembrie, pe contul de Facebook al Primăriei.

Oferta venea într-o perioadă grea pentru învăţământul din localitate. Doar doi absolvenţi ai liceului din localitate au reuşit în 2017 să treacă examenul de Bacalaureat, dintr-un total de 16.

Ulterior, anunţul a dispărut de pe Facebook, iar primăriţa s-a răzgândit. În discursul susţinut în curtea liceului tehnologic, ea i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi să meargă la biserică să se roage la odorul sfânt. „Am avut astăzi bucuria pe care n-am avut-o timp de 17 ani: că în biserica noastră este depus sfântul odor Brâul Maicii Domnului. Părinţii-preoţi vă aşteaptă pe toţi cei care doriţi să mergeţi să vă închinaţi copiii la Brâul Maicii Domnului. Nu este o obligaţie, dar ar fi bine să-i învăţăm pe copiii noştri măcar «Tatăl nostru»“.

scoala cumpana

Ea a completat că în localitatea unde ortodocşii sunt majoritari, mai sunt şi copii care au alte religii: musulmani, catolici sau penticostali, dând de înţeles că nu ar fi fost normal să aducă un obiect de cult ortodox în curtea şcolii, în faţa tuturor. 

Ea a adus apoi în discuţie rezultatele de la examenul de Bacalaureat, test pe care l-au trecut doar doi din ci peste 16 absolvenţi ai liceului tehnologic din localitate. „Fără bacalaureat nu faceţi nimic. Chiar dacă mergeţi în Italia şi Spania vă pun tot la munca de jos“. 

Spune că a luptat pentru a aduce Brâul Maicii Domnului în localitate gândindu-se în primul rând la copii. „L-am mai adus cu dorinţa de a o ruga pe Maica Domnului să ne apere copiii, să ne apere părinţii noştri, să ne apere comuna de vitregiile naturii, de tot ce este rău. Avem nevoie să putem izbândi în proiectele comunei“.

Mariana Gâju a realizat că dacă aduce obiectul de cult în curtea şcolii îi va lipsi pe ceilalţi oameni de ocazia de a se ruga la el. „Brâul a fost adus duminică. Populaţia este de 15.000 de locuitori. Deşi biserica a fost deschisă până târziu, în noapte, şi redeschisă la ora 5.00, oamenii trebuie să aibă posibilitatea de a se ruga“, a spus ea.

În ciuda rugăminţilor primăriţei, foarte puţini localnici au trecut până la prânz pe la racla sfântă. Majoritatea erau oameni în vârstă, dar şi câţiva tineri şi elevi de gimnaziu. 

Lângă obiectul sfânt a stat non-stop preotul paroh Daniel Ştefan Poenaru, care i-a miruit pe toţi credincioşii care au trecut să se roage. „Brâul ţesut de Maica Domnului este pentru prima dată când vine la Cumpăna. Ea a fost dat Sfântului Apostol Toma şi păstrat la Ierusalim patru secole, apoi luat de împăraţii bizantini, timp în care s-au săvârşit multe minuni. Apoi, de-a lungul istoriei a fost împărţit în mai multe bucăţi. Unele au rămas la Muntele Athos. O bucăţică a ajuns şi la mănăstirea Kato Xenia din Grecia, în anul 1552“, spune preotul.

braul maicii domnului foto m iancu
Brâul Maicii Domnului FOTO Mariana Iancu
Brâul Maicii Domnului FOTO Mariana Iancu

Vă mai recomandăm:

Malcoci sau superba poveste a primului sat al nemţilor din Dobrogea. Germanii au plecat „Acasă, în Rai“, iar biserica monumentală a devenit o ruină

Scandalul picturii din catedrala ortodoxă a Constanţei. Cum au luat foc oficialii statului român din cauza sfintelor cu aspect suspect de pământesc

Securitatea şi obsesia pentru Vatican, pepinieră de preoţi-spioni pentru SUA. Episcopul Gerald O' Hara, americanul pe care n-au reuşit să-l omoare

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite