Bir scandalos impus de Mazăre, desfiinţat în instanţă după 6 ani. Ce este „taxa pe linişte“, care bagă în contul Primăriei Constanţa 1,5 milioane de euro anual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul primar Radu Mazăre, alături de fostul premier Victor Ponta
Fostul primar Radu Mazăre, alături de fostul premier Victor Ponta

Tribunalul Constanţa a anulat, în primă instanţă, plata unei taxe extrem de controversate, care ar fi trebuit folosită „pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice din Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţă“.

Instanţa de Contencios Administrativ şi Fiscal a admis luni cererea de chemare în judecată formulată de către Asociaţia „Constanţa ia atitudine“ în contradictoriu cu Consiliul Local Constanţa şi a anulat în parte Anexa 5 „Alte taxe administrate de serviciul public de impozite, taxe şi alte venituri ale bugetului local" din Hotărârea Consiliului Local Constanţa nr. 246/18.12.2014 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2015 în ceea ce priveşte „Taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţă". 

Serviciul Public de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Constanţa a precizat că la nivelul anului 2014 a fost încasată suma de 6.611.826 de lei. Taxa a fost introdusă în 2009. Hotărârea nu este definitivă. 

Preşedintele Asociaţiei Constanţa Ia Atitudine, Andrei Popescu, salută  decizia instanţei. „Peste 7.000 de persoane au votat pentru desfiinţarea acestei taxe şi mă bucur că instanţa a validat demersul nostru. Trăim încă într-o Constanţă controlată de oamenii lui Mazăre, un oraş în care s-au inventat unele dintre cele mai bizare taxe speciale din România.

Hotărârea Tribunalului Constanţa este un pas spre normalitate. De asemenea, fac un apel către Consiliul Local Constanţa să îşi reconsidere atitutinea faţă de perceperea acestei taxe şi în anul 2016 pentru a preîntâmpina în acest context alte litigii. Nu în ultimul rând, mulţumesc casei de avocatura Uscov | Attorneys at law pentru profesionalism şi pentru sprijinul acordat. Până acum contribuabilii atacau în justiţie deciziile de impunere, hotărârile judecătoreşti favorabile acestora neavând efecte şi pentru ceilalţi contribuabili, dar acum am reuşit obţinerea unei prime soluţii prin care se merge direct la rezolvarea problemei“, a spus Andrei Popescu.

Taxa ar trebui să fie utilizată „pentru paza unor bunuri publice, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilorşi a faptelor ilicite, antisociale, manifestate prin cerşetorie, furturi, tâlhărie şi prostituţie, pentru combaterea comerţului stradal neorganizat, prevenirea depunerilor de moloz şi gunoi menajer şi pentru prevenirea lipirii de afişe pe faţadele clădirilor, stâlpi şi copaci“. 

Cu toate acestea, oraşul Constanţa şi staţiunea Mamaia au fost pline de cerşetori şi de prostituate, iar agenţii economici erau călcaţi de hoţi periodic. 

În ultima şedinţă de Consiliu Local s-a decis eliminarea taxei pentru creşterea gradului de linişte pentru sediile/punctele de lucru ale contribuabililor situate în incinta Port Constanţa. 

Vă mai recomandăm:

Decebal Făgădău: „Mamaia a devenit o extensie a Satului de Vacanţă. Staţiunea nu va muri, doar că oraşul va fi prioritar“

Urmaşul lui Mazăre la cârma Primăriei: „Voi fi primarul Constanţei, nu al staţiunii Mamaia“. Ce planuri are noul edil pentru oraşul de la malul mării

FOTO VIDEO Turistă suedeză în anii '80: „Plaja din Mamaia e cea mai bună din Europa“. De ce nu mai avem turiştii străini de altădată pe litoralul românesc

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite