Cum a reuşit un activist să anuleze cel mai controversat bir din România, taxa de linişte: „Nicio casă de avocatură din Constanţa nu a vrut să mă reprezinte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Popescu, tânărul care s-a luptat cu sistemul FOTO Arhivă personală
Andrei Popescu, tânărul care s-a luptat cu sistemul FOTO Arhivă personală

Curtea de Apel Constanţa a decis la 12 septembrie că taxa de linişte nu este legală. Birul care a fost introdus în 2003 a fost atacat în contencios administativ de către Andrei Popescu, un activist civic, în prezent consilier local independent.

Andrei Popescu, un constănţean cu simţ civic, a înfiinţat în anul 2013 Asociaţia Constanţa ia Atitudine, după ce abuzurile grupului Mazăre-Strutinsky-Constantinescu luaseră amploare. 

Ca activist civic, Andrei s-a remarcat prin marşul de protest organizat la 5 iulie 2014, chiar de ziua primarului Radu Mazăre, pe atunci intangibil. O mână de oameni, prieteni ai lui Andrei, au manifestat atunci în stradă contra politicii discreţionare a edilului-şef urându-i acestuia „La mulţi ani cu executare!“. Grupul demonstranţilor a fost întâmpinat atunci cu reţinere. 

Trecătorii se uitau, ca pe vremea lui Ceauşescu, fără să reacţioneze vizibil. Ba au existat oameni care au aruncat critici pentru pierzătorii de timp cu astfel de chestii neserioase şi subversive. Puţini au aplaudat de pe margine sau au claxonat din stradă. Şi mai puţini s-au alăturat din mers coloanei. 

„În Constanţa au fost introduse mai multe taxe abuzive: taxa de barieră, taxa de habitat, taxa d elinişte. Mergem în alte oraşe şi îmi era ruşine să spun că sunt constănţean“, mărturiseşte Andrei Popescu. A vrut să schimbe acest lucru şi cum oamenii veneau să i se plângă de biruri a decis că trebuie să ia atitudine. „Am înceut să citesc cu atenţie prevederile taxei de linişte şi mi-am dat seama că era aberantă. Agenţii economici plăteau sume colosale, în schimb spargerile se dădeau una după alta, iar intersecţiile erau pline de cerşetori“. În funcţie de spaţiul deţinut, un agent economic achită între 11 lei şi sute de milioane de lei. 

A înaintat o scrisoare către Primărie la care a ataşat şi fotografii cu cerşetorii din intersecţii şi ulterior, făcând investigaţii, a descoperit unde mergeau banii. „Sumele ajungeau la cele două firme de pază Kokkai Security şi Conpress, controlate de apropiaţii lui Radu Mazăre. Am aflat că frma nu făcea decât să păzească vila din Mamaia a lui Mazăre. Mai mult decât atât, o firmă de pază nu are dreptul să ridice cerşetorii din intersecţii, acest lucru putând fi făcut doar de poliţiştii locali“. 

Demersuri pentru anularea taxei 

Prima dată a încercat să anuleze taxa de linişte printr-o hotărâre de consiliu Local, fiind nevoie de semnăturile a 5 procente din populaţia Constanţei. În trei luni, a reuşit să strângă, la cele două puncte deschise în oraş, doar jumătate din semnături, aproximativ 7.000. „Toţi îmi spuneau «Nu ai şanse», dar nu m-am lăsat şi am decis să merg mai departe“, spune Andrei Popescu.

Aşa că a trimis Primăriei Constanţa o solicitare de anulare a taxei. Cum în termen de 30 de zile nu  a primit niciun răspuns, a mers la instanţă.  

Timp de jumătate de an a căutat un avocat care îi spună care este următorul pas, însă a avut surpriza să descopere că nicio casă de avocatură din Constanţa nu a vrut să îl reprezinte în instanţă. A găsit însă la Bucureşti o casă de avocatură care a atacat taxa în contencios administrativ. 

Tribunalul Constanţa a decis că „este absurd şi lipsit de orice fundament legal să se instituie o taxă pentru respectarea unor dispoziţii prevăzute şi sancţionate prin legi speciale şi pentru ca organele care au anumite atribuţii legale în acest sens să-şi respecte şi să-şi îndeplinească aceste atribuţii“. Şi Curtea de Apel Constanţa a menţinut decizia Tribunalului. Acum, a introdus acţiune pentru anularea taxei percepută în 2016. 

Andrei Popescu mărturiseşte că reprezentanţii Primăriei Constanţa au rămas uluiţi în momentul în care au aflat hotărârea instanţei, întrucât nimeni nu se aştepta ca cineva să se atingă de această taxă.  

„Marţi avem primul termen şi urmează probabil să mergem la Curtea Constituţională. Dar mă tem că vor reintroduce această taxă sub altă denumire“, spune consilierul local. 

Spune că în demersul său legal nu a fost ajutat în niciun fel de Opoziţia din Constanţa, însă nu a simţit nici presiuni din partea consilierilor locali sau a primarului. 

Taxa pentru cresterea gradului de liniste şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţa a fost introdusă în 2003. În 2014, din această taxă s-a încasat suma de 6.611.826 de lei. 

Pe aceeaşi temă:

Bir scandalos impus de Mazăre, desfiinţat în instanţă după 6 ani. Ce este „taxa pe linişte“, care bagă în contul Primăriei Constanţa 1,5 milioane de euro anual

FOTO Urare de ziua lui Radu Mazăre, de la constănţenii nemulţumiţi: „La mulţi ani cu executare!“

„Românie, îţi doresc ca în Noul An să ai oameni care te iubesc şi luptă pentru tine!“. Mesajele emoţionante pentru ţara noastră ale unor români minunaţi

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite