Dr. Horia Nicolae, medicul care pune pacienţii pe picioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Horia Nicolae
Medicul Horia Nicolae

În perioada 20 octombrie – 2 noiembrie, site-ul constanta.adevarul.ro a găzduit campania „Doctorii cu care Constanţa se mândreşte“, în cadrul căreia cititorii au votat medicii pe care-i apreciază. Ortopedul de la Spitalul din Eforie Sud se află pe locul 2 în topul celor mai iubiţi medici.

Clasamentul final a fost întocmit ţinând cont şi de opinia juriului şi a voturilor redacţiei „Adevărul“, însă opţiunile cititorilor au avut un rol decisiv. Pe locul 2 în topul întocmit se situează dr. Horia Nicolae, şeful Secţiei de Ortopedie din cadrul Spitalului de Ortopedie si Traumatologie Eforie Sud.

La uşa medicului care pune oamenii pe picioare este mereu aglomerat, iar el nu pleacă acasă până nu-şi vede toţi pacienţii. Lucrează în condiţii vitrege, dar nu se dă bătut. Cea mai mare satisfacţie - când primeşte telefoane de la capătul lumii: „Sunt foşti pacienţi care-mi spun «Am sunat să vă întreb ce mai faceţi!»“.

Povestea unul salvator

Medicul Horia Nicolae (58 de ani) a copilărit la Constanţa, iar în 1972 a absolvit Colegiul „Mircea cel Bătrân“. Îşi dorea pe atunci să devină fizician, pasiune ce îl urmăreşte şi astăzi. Dar destinul îi pregătise o altă misiune, extrem de importantă: aceea de a salva oameni. Aşa că a urmat Facultatea de Medicină din Bucureşti.

După absolvirea facultăţii, în 1978, a facut stagiu de pregătire la Spitalul Judeţean Constanţa, după care a fost trimis să profeseze la ţară, timp de patru luni. Apoi a dat examenul de rezidenţiat şi a profesat la Spitalul Municipal Bucureşti.

Este medic specialist ortopedie-traumatologie din anul 1985, de când lucrează la Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recumepare Medicală (SOTRM) de la Eforie Sud. Din 1990 este şeful secţiei De Ortopedie, iar din 1991 este medic primar ortopedie-traumatologie. 

A efectuat peste 10.000 de operaţii, a văzut în jur de 40.000 de pacienţi, dar cel mai mult se mândreşte că că a realizat prima endoproteză de şold în judeţul Constanţa, în 1987. Medicul Nicolae mărturiseşte că are o pasiune specială pentru artroplastia de şold, operaţie care se efectuează în mod curent la unitatea medicală din Eforie Sud.

Viaţa în spital

Nu există niciun secret pentru a fi un medic bun, trebuie doar să practici cât mai mult, să fii în mijlocul pacienţilor mereu – este de părere dr. Horia Nicolae. „Am stat foarte mult în spital. Dormeam trei nopţi acasă şi trei nopţi la spital. Am facut de toate, am lucrat la Urgenţă, pe Salvare. Un profesionist trebuie să ştie de toate“, povesteşte medicul.

Vine dis-de-dimineaţă la spital, pentru că acolo îl aşteaptă pacienţii. Şi nu se plânge nici de condiţiile aproape imposibile în care lucrează – fără medicamente, materiale sanitare, într-un spital vechi de un secol. A fost şi peste hotare, a văzut cum lucrează medicii acolo, dar spune că locul său este în România, la Eforie. „Dacă străinii ar privi radiografiile unor cazuri, nu le-ar veni să creadă că noi le rezolvăm în spitalul acesta. Convingerea sa? „Nu există chirurg care să nu creadă în Dumnezeu.

Unul dintre cei mai iubiţi medici din Constanţa îşi petrece timpul liber desfătându-şi sufletul. Ascultă muzică de pian, citeşte volume de religie şi filosofie. Este tatăl a trei copii: un băiat în vârstă de 30 de ani, absolvent de Automatică, o fiică în vârstă de 26 de ani, medic stomatolog în Anglia, şi mezina Irina, în vârstă de numai 7 ani, „mica englezoaică“ a familiei.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite