Elevii cer Consiliului Local şi Primăriei Constanţa bani pentru paza şcolilor şi majorarea burselor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asociaţia Elevilor din Constanţa                                          FOTO Sînziana Ionescu
Asociaţia Elevilor din Constanţa                                          FOTO Sînziana Ionescu

Elevii spun că alocarea de fonduri suplimentare pentru educaţie ar fi necesară pentru paza unităţilor şcolare şi creşterea fondului de burse.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) solicită primarului Decebal Făgădou şi consilierilor locali creşterea finanţării educaţiei în proiecţia de buget local pentru anul 2018.

Elevii solicită bani mai mulţi de la bugetul local pentru asigurarea pazei unităţilor de învăţământ, conform Legii 35/2007 a siguranţei în şcoli care obligă consiliile locale să aloce bani pentru siguranţa elevilor şi a profesorilor. De asemenea, prin Legea 333/2007, autorităţile locale sunt obligate să asigure paza instituţiilor subordonate, deci inclusiv a unităţilor şcolare. Ei reamintesc de recentul incident petrecut la Şcoala 28 unde un elev a fost agresat de 3 femei pe coridorul instituţiei.

„În acest moment, elevii Constanţei au două variante în ceea ce priveşte siguranţa la şcoală - ori vin cu bani de acasă, pentru plata firmelor de pază, fapt ce încalcă principiul gratuităţii învăţământului de stat, consacrat şi garantat de supremaţia articolului 32 din Constituţie, ori acceptă să studieze într-un mediu care le pune în pericol securitatea şi integritatea fizică. Şi acest lucru din cauza refuzului constant al primarului Decebal Făgădău şi a aleşilor locali de a respecta legea şi asigura paza unităţilor de învăţământ”, spune Alexandru Manda, preşedintele AEC.

O altă solicitare a elevilor este creşterea fondului de burse prevăzut pentru 2018. În urma demersurilor AEC, anul trecut suma alocată a crescut de la 4 la 8 milioane de lei, cea mai mare de când se acordă burse şcolare în municipiul Constanţa. „Pentru anul în curs solicităm un fond de burse de 14,5 milioane de lei, cu următoarele cuantumuri: bursa de performanţă - 380 lei/lună (20% din salariul minim pe economie); bursa de merit - 95 lei/lună (5% din salariul minim pe economie); bursa de studiu - 285 lei/lună (15% din salariul minim pe economie) şi bursa socială - 380 lei/lună (20% din salariul minim pe economie)”, susţin elevii.

AEC arată că în Cluj-Napoca bursa de merit este de 90 lei/lună, în Arad 75 lei/lună, iar în Timişoara 70 de lei. „Iar ca rezultat a acestei politici de acordare a burselor la cuantumuri care să răspundă nevoilor beneficiarilor, municipiile mai sus amintite se află mereu în topul rezultatelor la examenele naţionale.”

Pe aceeaşi temă:

Învăţământul românesc, axat pe nevoile profesorilor, nu ale elevilor. „E mai important ca profesorul să aibă o normă decât ca elevul să-şi dezvolte calităţile“

Elevii cer ministrului Educaţiei revocarea ordinului care le interzice să aibă telefon mobil în timpul orelor. „E o limitare a dreptului la proprietate privată”

 

    

 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite