Femeia şi copilul scăpaţi de la moarte în Mangalia au fugit printre umbrele în timp ce salvatorul lor se îneca. Salvamar: „Aşa se întâmplă în aproape toate cazurile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvamarii de la Marea Neagră se confruntă zilnic cu înotători teribilişti şi recalcitranţi FOTO Adevărul
Salvamarii de la Marea Neagră se confruntă zilnic cu înotători teribilişti şi recalcitranţi FOTO Adevărul

Românii continuă să intre în apă la Marea Neagră atunci când salvamarii afişează steagul roşu. Chiar marţi, 8 august, un tânăr şi-a pierdut viaţa după ce a salvat o femeie care s-a aruncat în valurile uriaşe alături de copilul ei. „Adevărul“ a încercat să afle de la salvatorii de pe litoral de ce se încăpăţânează teribiliştii să ignore avertismentele care i-ar putea scăpa de la moarte.

Un tânăr a murit marţi, 8 august, după ce a salvat de la înec o femeie şi pe copilul acesteia, care intraseră în apa mării deşi salvamarii arboraseră steagul roşu care interzice scăldatul. Adrian Ciureanu avea 30 de ani, era din Argeş, satul Stroeşti, comuna Muşăteşti şi se afla la plajă cu soţia, cu o verişoară şi cu nepoţii acesteia.

Tragedia s-a petrecut pe plaja Laguna din Mangalia. Turistul a observat că femeia şi copilul care intraseră în apă se află în dificultate şi nu reuşesc să se întoarcă la mal, fiind acoperiţi de valurile mari. Deşi nu ştia să înoate prea bine, tânărul s-a aruncat în apă. A reuşit să-i prindă pe cei doi şi să-i ducă spre mal, unde i-au preluat salvamarii, dar forţa mării l-a tras înapoi.

Femeia salvată şi copilul ei au fugit

În ajutorul lui a sărit un salvamar care a reuşit să-i arunce un tub de salvare, numai că forţa apei a fost atât de puternică încât tânărul a scăpat tubul şi a fost înghiţit de valurile de peste doi metri înălţime. Trupul lui neînsufleţit a fost adus la mal abia miercuri dimineaţă, pe aceeaşi plajă. Femeia salvată şi copilul s-au făcut nevăzuţi, povesteşte Viorel Bara, şeful salvamarilor din Mangalia. „Aşa se întâmplă în aproape toate cazurile. Nu spun nici măcar «Mulţumesc!». Soţia băiatului stătea pe plajă şi plângea implorându-ne să-i salvăm soţul, deşi era evident că nu se mai poate face nimic, iar femeia salvată cu copilul au fugit printre umbrele“, a spus el.

Nu există nicio sancţiune

Salvatorul spune că se confruntă zilnic cu turişti teribilişti, care le ignoră sfaturile. „Oamenii mei merg la pas prin apă ca să-i avertizeze pe turişti că este pericol de înec. Toţi ne ignoră“, a adăugat Viorel Bara.

Legislaţia care reglementează activitatea salvamarilor este permisivă în privinţa teribiliştilor. „Noi, de fapt, nu avem o lege, avem nişte normative. Până nu se vor hotărî nişte sancţiuni drastice, lucrurile nu se vor schimba pe litoral. În trei luni, avem mai mulţi înecaţi decât morţi în războiul din fosta Iugoslavie. Nimeni nu respectă nimic. Românii noştri sunt foarte cuminţei afară, dar când vin în ţară încalcă toate legile“, a declarat, pentru „Adevărul“, Vasile Borteş, şeful salvamarilor din sudul litoralului.

Părinţi iresponsabili

Inconştienţa turiştilor merge atât de departe, încât îşi expun şi copiii la pericolul de înec. „Părinţii sunt total iresponsabili. Îşi lasă copiii pe valurile acestea mari doar pentru ca cei de acasă să vadă cât de viteji sunt ei“, adaugă revoltat salvamarul.

O altă tragedie s-a petrecut în dimineaţa zilei de miercuri, 8 august, în staţiunea Jupiter. Un turist de 45 de ani din Craiova a murit înecat după ce a ignorat, la rândul lui, steagul roşu arborat de salvamari, semn că scăldatul este interzis.

Salvamarul aflat pe plajă povesteşte că turistul care intrase în apă era în ultima zi de concediu. Soţia lui, care rămăsese pe nisip, îi făcea fotografii. Aşa se face că femeia a imortalizat şi momentul în care bărbatul a fost înghiţit de valuri.

Şeful salvamarilor din sudul litoralului ne spune stupefiat că, în timp ce salvamarii şi scafandrii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea scoteau din apă trupul bărbatului de 45 de ani, la mică distanţă alţi turişti făceau baie în mare deşi steagul roşu era arborat.

Şi în staţiunea Eforie Nord, şapte persoane aflate în pericol de înec au fost salvate luni seară de pompieri sau au ieşit din apă cu ajutorul altor persoane. Şase dintre acestea au fost asistate medical atunci când au ajuns la mal, iar un bărbat a refuzat să-i fie verificată starea de sănătate şi a fugit. De la începutul sezonului estival, 18 persoane au murit înecate pe litoralul românesc.

Semnificaţie steagurile afişate de salvamari

De trei zile, în majoritatea staţiunilor din sudul litoralului salvamarii au arborat steagul roşu deoarece valurile mării sunt mari, iar riscul de înec este uriaş. Conform serviciului de salvamari de pe litoralul Mării Negre, turiştii trebuie să fie atenţi la steagul arborat pe plajă. Steagul roşu şi galben înseamnă că plaja este supravegheată de un salvamar. Apariţia steagului galben înseamnă că există risc de înec şi că în apă pot intra doar înotătorii experimentaţi. Dacă se arborează steagul roşu, scăldatul este interzis. De asemenea, turiştii trebuie să fie atenţi şi să nu lase copiii nesupravegheaţi atunci când intră în apă. Nu trebuie să facem baie imediat după ce am mâncat deoarece exista riscul să ni se facă rău. Dacă simţim că pierdem controlul şi nu ne putem întoarce la mal, trebuie să solicităm urgent ajutorul altor persoane.

Citeşte şi:

Cine este eroul care a murit salvând de la înec o femeie şi pe fiica ei: „Era un om de toată isprava, apreciat de toată lumea“

Drama tinerei care şi-a văzut soţul-erou înghiţit de valuri la Mangalia: „Fugea în urma salvamarilor transfigurată de durere şi de spaimă“

Tânărul dispărut la Mangalia, scos de valuri pe ţărm. Şi-a pierdut viaţa încercând să salveze de la înec o femeie şi pe copilul acesteia

VIDEO Intervenţie dramatică de salvare dincolo de geamandură. Acţiunea salvamarilor, filmată cu camera acvatică

Mitul care ucide: liniştea şi calmul înşelător al înecului sau cum mor copiii lângă părinţi

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite