FOTO VIDEO Celebrul vals „Valurile Dunării“ a ajuns imnul morţii în Coreea. Artista care a cântat melodia s-a sinucis împreună cu iubitul ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima divă a Coreei s-a îndrăgostit atât de tare de melodia compusă de muzicianul bănăţean Iosif Ivanovici încât şi-a transpus propria poveste tragică de dragoste pe ritmurile valsului „Valurile Dunării“. Versiunea muzicală a rămas necunoscută până şi familiei compozitorului.

Faimosul vals „Valurile Dunării“ a fost creat de compozitorul Iosif (Ion/Ioan) Ivanovici, născut în 1845, la Timişoara şi mort la 1902, în Bucureşti. Melodia a făcut înconjurul lumii, fiind reprodusă în nenumărate variante, limbi şi ritmuri. 

Una dintre versiuni este aproape neştiută şi are o poveste tragică.

Cântecul compozitorului timişorean de origine sârbă, lansat în 1889 la Expoziţia Universală de la Paris, a ajuns la început de secol al XX-lea până la Phenian, în actuala Coree de Nord. Acolo unde s-a născut, la 25 iulie 1897, prima vedetă internaţională coreeană, soprana Yun Sim-deok. Valsul i-a plăcut cântăreţei atât de mult încât a devenit melodia ei de suflet. Ea i-a dat piesei versuri melancolice şi un titlu funebru în coreeană - „Imnul morţii“, interpretând-o sfâşietor. 

Dragostea interzisă a celor doi tineri talentaţi

Yun Sim-deok avea 29 ani şi studia muzica la Tokyo când a înregistrat piesa, în 1926. Compania de discuri Nitto Records a făcut imprimarea într-un studio din Osaka. 

Yun era acompaniată la pian chiar de sora ei, iar înregistrarea a fost un succes fulminant, fiind considerat primul cântec popular coreean.

Tot acolo, în Japonia, Yun Sim-deok s-a îndrăgostit de un talentat student de la Litere, Kim U-jin, scriitor de piese de teatru al cărui nume este inclus în Enciclopedia Oxford de Teatru şi Spectacol. Născut în acelaşi an cu Yun, Kim i-a împărtăşit dragostea, dar era deja căsătorit şi avea un copil.

La 4 august 1926, îndrăgostiţii se întorceau spre casă cu un vas-pasager care-i aducea din Japonia. Ştiind ce urmează pentru ei şi nevrând să se mai despartă, Yun şi Kim au ales să moară împreună aruncându-se în mare. Moartea le-a pecetluit astfel unirea pe care viaţa ar fi interzis-o.

Tulburătorul „Imn al morţii“ a devenit astfel un cântec de lebădă, care plânge viaţa irosită. Acordurile care i-au imprimat destinul lui Yun Sim-deok şi al iubitului ei Kim U-jin sunt reaşezate în ordine inversă în diferite înregistrări postate pe canalul Youtube, fanii încercând să-i desluşească înţelesuri şi mesaje ascunse. 

Istoria melodiei este menţionată de ziaristul rus Andrei Şarîi în cartea sa „Dunărea, fluviul imperiilor“ (Editura Polirom, 2017): „Soprana coreeană a transformat valsul speranţei despre un fluviu maiestuos într-o alegorie tristă“, scrie Şarîi.

Urmaşul lui Ivanovici, pianist faimos

Versiunea cea tristă nu este cunoscută nici măcar familiei compozitorului Ion Ivanovici, al cărui urmaş Andrei Ivanovitch trăieşte în Rusia şi este un pianist de renume internaţional. „Foarte expresivă versiunea... N-am auzit de ea niciodată. Mulţumesc că mi-aţi împărtăşit-o!“, a declarat Andrei pentru „Adevărul“.

Iosif Ion Ivanovici este bunicul bunicului lui Andrei Ivanovitch. Născut în România, la 22 mai 1968, Andrei a fost trimis de la vârsta de 6 ani la Sankt Petersburg, unde a studiat pianul. El este acum profesor de pian la Conservatorul din Harbin, China.

„Unii mă întrebă ce înseamnă să fii descendent al faimosului Ion Ivanovici, dacă a fost un avantaj pentru mine sau din contră, un dezavantaj. Nu ştiu, simt că nu interferează şi nici nu ajută. Este ca o mână a părintelui pe umărul meu. Sunt foarte mândru că sunt român, dar, asemenea lui Ion Ivanovici, sunt deschis lumii întregi. Cultura rusească m-a făcut pianist, sângele român mi-a dat spirit, cultura germană mi-a dat profunzime intelectuală“, relatează Andrei Ivanovitch. 

Andrei este primul din neam, după Ion, care a mers pe calea muzicii. Când avea 6 ani a fost auzit cântând de Valentin Gheorghiu, pianistul şi compozitorul care a început să învăţe pianul la vârsta de 5 ani. „Maestrul a început cariera pianistică la Leningrad (denumirea comunistă a Sankt Petersburg-ului - n.red.), la clasa profesorului Pavel Serebriakov. El m-a trimis acolo, la Leningrad, la şcoala de muzică pentru copii talentaţi. Aşa a început viaţa mea în Rusia“, povesteşte Andrei. 

După Conservator a urmat doctoratul în Germania, premii internaţionale, recital la Carnegie Hall, dar Andrei a preferat să se întoarcă la catedră, în Rusia, pentru că a simţit că arta spectacolului lua locul muzicii.

„La 28 ani am primit propunerea de a preda, ca asistent universitar, la clasa de pian la Conservatorul din Sankt Petersburg. Este total atipic pentru Rusia să ajungi atât de devreme pe o treaptă atât de înaltă. Nu am fost protejatul nimănui. Dintre români, l-am întâlnit la Moscova pe pianistul Radu Lupu. Asta e viaţa într-o lume deschisă. Muzica este deja o lume deschisă“, arată Andrei Ivanovitch, nepotul celebrului compozitor al „Valurilor Dunării“. 

„Imnul morţii“, în traducere

Iată cum sună traducerea versurilor „Imnului morţii“, făcută de reprezentanţi ai Ambasadei Republicii Coreea din Bucureşti:

„O viaţă s-alergi în câmpuri vaste, sălbatice

Încotro te îndrepţi oare?

Această lume singuratică a confesiunilor dure

Ce cauţi tu oare?

Această lume făcută din lacrimi se va termina dacă voi muri?

Acele vieţi care caută fericire, goliciunea este, de fapt, ceea ce caută

Acele flori zâmbitoare şi păsările ciripind,

Viaţa lor este la fel.

Viaţa săracă care tânjeşte să supravieţuiască

Tu eşti cel care se afla pe marginea prăpastiei

Această lume făcută din lacrimi se va termina dacă voi muri?

Acele vieţi care caută fericire, goliciunea este, de fapt, ceea ce caută

Viaţa zburdalnică, sclavă a vanităţii

Ştii oare că eşti înşelat?

Totul în această lume este inutil

Nimic nu va mai exista după ce mori

Această lume făcută din lacrimi, se va termina dacă voi muri?

Acele vieţi care caută fericire, goliciunea este, de fapt, ceea ce caută“ 

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Povestea tragică de iubire a celui mai faimos cuplu de fotoreporteri de război: Gerda Taro şi Robert Capa. A inspirat o melodie ajunsă celebră

Tinerele acuzate de asasinarea lui Kim Jong-nam, fratele vitreg al dictatorului nord-coreean Kim Jong-un, pledează nevinovat

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite