UPDATE Ieri vară sufocantă, azi toamnă aprigă. Constanţa, inundată de ploi torenţiale. Acoperiş smuls, copaci doborâţi, panouri căzute, maşini avariate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intersecţia de la Fantasio, inundată Sursa foto ISU
Intersecţia de la Fantasio, inundată Sursa foto ISU

Ploile torenţiale şi vântul puternic au doborât copaci, au inundat zone din municipiul Constanţa şi au lăsat fără energie electrică şi apă localităţi din Dobrogea.

În doar o oră, în municipiul Constanţa, cantitatea de precipitaţii căzută a fost de aproximativ 35l/mp. Mai mulţi copaci au căzut din cauza furtunii blocând arterele de circulaţie şi avariind maşini.

Traficul este de coşmar. De la intrarea în Constanţa dinspre Valu lui Traian până la Cora se circulă bară la bară. La fel se întâmplă pe Bdul 1 Mai, unde o distanţă relativ scurtă, de la Far până la Gară, este parcursă în circa 30 minute din cauza unui copac căzut pe carosabil. Pe Bdul Ferdinand, apa a ajuns la nivelul capotei maşinilor. Pe Bdul IC Brătianu, în dreptul Şcolii Generale nr. 8, maşini au fost avariate din cauza şuvoiului de apă care le-a împins una într-alta. Curtea şcolii este inundată, astfel că accesul copiilor este imposibil. Acoperişul unui bloc din zona Billa a fost zburat de vânt.

La dispeceratul RAJA au fost înregistrate 38 reclamaţii venite din municipiul Constanţa, cele mai multe vizând zonele: Delfinariu - strada Ahile Mihail, Faleză Nord - strada Oneşti, Poarta 6 - Strada Frigului, Coiciu, Poarta 1, bulevardele IC Brătianu, 1 Mai şi Ferdinand.

Copac căzut, circulaţie blocată în Constanţa, zona Far Sursa foto Facebook Ana M Denisa

Copac căzut prăbuşit pe stradă furtună ploaie vânt Sursa foto Facebook Ana  M Denisa

Şi în Medgidia au fost înregistrate reclamaţii privind sistemul de canalizare stradal, din zonele Intim - strada Silozului şi pasajul de trecere pe sub podul rutier înspre Gară.

„Toate aceste solicitări sunt în curs de rezolvare. Facem un apel către toţi abonaţii care inregistrează probleme la sistemul de alimentare cu apă potabilă şi canalizare, pentru remedierea acestor situaţii într-un timp cât mai scurt să sesizeze avariile apărute la dispeceratul societătii la numărul de telefon 0241.66.44.44“, a transmis RAJA Constanţa.

Compania de apă a pregătit 47 de echipe de intervenţie dotate cu wome, vidanje şi pompe de mare putere - 26 în municipiul Constanţa şi 21 în restul judeţului.

Primăria Constanţa a anunţat că în urma fenomenelor meteorologice din această dimineaţă, a fost activat Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul instituţiei. Centrul Meteorologic Regional Dobrogea a comunicat că în Constanţa, în intervalul orar 6.40-7.40, s-au înregistrat peste 35 l/mp.

Poliţia Locală a intervenit în zonele blocate, dirijând circulaţia pentru a fluidiza traficul rutier. Chiar şi aşa, la prima oră a dimineţii, traficul a fost îngreunat în tot oraşul, oprindu-se temporar şi unele mijloace de transport în comun, iar mai multe semafoare s-au defectat. Echipe din cadrul Primăriei Constanţa acţionează la remedierea lor, astfel încât, în scurtă vreme, acestea să fie funcţionale. În ciuda precipitaţiilor abundente toate cele 126 de autobuze ale RATC au ieşit în trafic, iar în acest moment se circulă în condiţii normale.

Furtuna a doborât acoperişul blocului S de pe şoseaua Mangaliei, balizele de semnalizare ale sensului giratoriu de la intersecţia b-dului Aurel Vlaicu cu str. Ştefăniţă Vodă, doi stâlpi de iluminat şi un panou publicitar.

Patru echipe de intervenţie ale Serviciului Spaţii Verzi, fiecare formată din 6 oameni, alpinişti şi ţapinari, au intervenit îndepărtând peste 30 de copaci căzuţi, urmărindu-se deblocarea traficului rutier pe principalele artere din oraş. Ulterior s-a acţionat şi pe aleile dintre blocuri pentru ridicarea copacilor, urmând ca apoi să se ridice şi crengile de pe marginea drumurilor.

Eventualele probleme cauzate de căderea copacilor pot fi sesizate la numărul de telefon al Primăriei: 0241/488.180.

Reprezentanţii Centrului Meteorologic Regional Dobrogea anunţă că în Constanţa, în intervalul 19.09.2016, ora 9.00 şi 20.09.2016, ora 9.00, ar putea cădea aproximativ 20 - 25l/mp, iar între 20.09.2016, ora 9.00 şi 21.09.2016, ora 9.00, aproximativ 10 - 15l/mp.

Vântul a avariat liniile de alimentare cu tensiune, iar fără energie electrică, staţiile şi sursele de apă ce asigură alimentarea abonaţilor nu pot funcţiona.

Astfel de situaţii s-au înregistrat la:

  - Mihail Kogălniceanu - de la ora 8.00, din cauza unei avarii Enel staţia de pompare Hidrofor a rămas fără energie. Abonaţii de la intrare în localitate au rămas fără apa la robinete;

  - Crucea - de la ora 7.00, staţia de pompare aferentă localităţii a rămas fără energie, fiind afectată alimentarea cu apă a întregii localităţi.

Căderi de tensiune s-au înregistrat şi la sursa de apa Galeşu şi la staţia de pompare Lumina. Reprezentanţii Enel au dat asigurări că vor interveni pentru remedierea avariilor.

„Asigurăm toţi consumatorii din zonele afectate de lipsa apei din cauza disfuncţionalităţilor de la nivelul sistemelor de alimentare cu energie, că lucrătorii RAJA vor relua imediat alimentarea cu apa la parametrii normali, după ce echipele Enel vor remedia avariile şi vor realimenta cu energie staţiile de pompare şi sursele de apă“, a mai anunţat RAJA.

Vremea va fi rece pentru această perioadă a anului, la nici 24 ore de când pe litoral se făcea plajă la 32 grade Celsius în aer şi la o temperatură a apei mării de 24 grade Celsius. Iată avertizarea emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie:

Intervalul : 18 septembrie, ora 18 - 20 septembrie, ora 18
Fenomene : instabilitate atmosferică, ploi moderate cantitativ, răcire accentuată

În intervalul menţionat vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie şi izolat grindină. Astfel de fenomene se vor semnala în seara zilei de duminică, 18 septembrie şi pe parcursul nopţii de duminică spre luni (18/19 septembrie) în zonele montane şi local în regiunile sudice, sud-estice şi centrale, apoi în cea mai mare parte a ţării. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi 20...25 l/mp şi izolat 40...50 l/mp, cu precădere la deal şi la munte, precum şi în partea de est a teritoriului. Temperaturile vor scădea accentuat în toate regiunile, astfel că pe parcursul zilei de marţi, 20 septembrie, vremea va deveni rece pentru această dată în toată ţara.

Pe aceeaşi temă:

Avertizare meteo: Vremea se schimbă brusc

UPDATE Informare meteo: Ploi şi vijelii în aproape toată ţara. Vremea va deveni rece în toate regiunile


 

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite