Iliescu versus Vadim, varianta SUA. Cum văd românii şi americanii de peste Ocean alegerile câştigate de Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump, noul preşedinte al Statelor Unite ale Americii Sursa foto EPA
Donald Trump, noul preşedinte al Statelor Unite ale Americii Sursa foto EPA

Români şi americani din Statele Unite ale Americii trăiesc diferit rezultatul alegerilor electorale în care Hillary Clinton a fost învinsă zdravăn de Donald Trump.

În Statele Unite ale Americii, starea de spirit este dominată de surpriza victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale. Români şi americani care trăiesc în „ţara tuturor posibilităţilor“ sunt uimiţi de rezultatul scrutinului.

Bogdan Banu, activist în sistemul politico-administrativ-social din Washington, retrăieşte clipele din România: „Ce se întâmplă acum aici este fără precedent. Singura comparaţie ar fi poate cu alegerile din România, când Iliescu a candidat contra Vadim. Nici unul nu era dorit, însă lumea a votat cu Iliescu pentru că era răul mai mic. Acum să ne imaginăm că deşi toţi aşteptau ca Iliescu să câştige şi erau oarecum resemnaţi cu situaţia, totuşi cumva, Vadim ar fi câştigat. Cam asta este ceea ce se întâmplă acum în SUA. Vezi pe faţa oamenilor starea asta de surprindere, durere şi furie este palpabilă, cum nu am mai văzut până acuma. Hillary a condus în sondaje în ultimele 91 de zile din campanie! În toate sondajele! Clar toate sondajele şi toţi analişti politici au dat greş. Pot fi aici trei posibilităţi, fie a existat într-adevăr o masă de alegători care nu au figurat pe radarele sondajelor de opinie, acea mare masă needucată şi refractară să interacţioneze cu «bi-brother» reprezentată aici de maşinăria electorală, fie au fost acei alegători ascunşi care nu au vrut să admită în public că îl vor vota pe Trump datorită comportamentului şi limbajului lui, sau a fost până la urmă o chestiune de prezenţa la vot, unde Hillary a fost un candidat care nu a entuziasmat foarte tare alegătorii democraţi, iar republicanii au reuşit bucurându-se şi de o presă negativă la adresa lui Hillary cu investigaţia FBI-ului, să se motiveze mai bine.“

Daniela Ionescu, promotor al tradiţiilor româneşti peste Ocean, român cu dublă cetăţenie, a votat pentru prima oară în SUA: „Am votat acum pentru prima dată, în calitate de cetăţean american. Să ajung eu, Daniela, dintr-o ţărişoară fost comunistă din estul Europei, să votez în alegeri prezidenţiale americane este un moment de neuitat, suprarealist. Mai ales că am trăit în comunism, când nu aveam voie nici să visăm că am putea pleca vreodată undeva. Din păcate, aici candidaţii la preşedinţie au fost ambii sub orice critică. La un moment dat ne-a apucat disperarea că nu avem cu cine să votăm. Dar după Revoluţia din 1989 mi-am promis că pentru tot restul vieţii am să votez la toate alegerile, pentru că orice vot contează şi asta este adevărat. Deci voi vota şi la alegerile din decembrie, pentru Parlamentul din România!“

În foto: Daniela Ionescu / Taraful Usturoi (Garlic Band) - în centru Miamon Miller

image

Miamon Miller, muzician american, fondatorul tarafului de folclor românesc Garlic Band (Taraful Usturoi), este la fel de uimit de scorul lui Trump: „Rezultatul a fost o surpriză, dar nu o surpriză mare pentru mine. Nici nu aveai ce alege dintre cei doi candidaţi, amândoi au legături cu marile afaceri, petrol şi interese corporatiste. Am citit avizi mailurile Wikileaks despre Clinton, pentru că presa mainstream a fost în majoritate pro Clinton şi avea tendinţa de a prezenta doar ştiri pozitive despre ea. Aşa am aflat cum Hillary şi echipa ei manipulau sondajele de opinie pentru a crea impresia că ea va câştiga. Cine nu citea Wikileaks-ul avea impresia că ea va câştiga uşor. Şi mulţi nu îl citeau. Campania lui Trump a fost de departe mai viguroasă, el vorbind unor mase mari de oameni, spre deosebire de Hillary, care s-a adresat direct unor mulţimi mai restrânse. Zona rurală este conservatoare şi tinde să voteze republicani, în timp ce oraşele, mai ales cele de pe Coasta de Vest şi în Nord-Est, sunt mai liberale şi votează democraţii. Totuşi, aceste etichete - conservatori, liberali - nu au funcţionat de data asta. Trump este mai liberal şi tradiţionalist decât Hillary, în timp ce ea este mai liberală în chestiunile sociale. Amândoi au legături cu afacerile mari, petrol şi interese corporatiste, deci nu prea a fost de ales între ei. Trump este un amator în ale politicii, ceea ce poate fi şi bine, şi rău, cu înţelegere minimală în politica internaţională. Nu ştie să se exprime deloc, nu are elocinţa lui Obama, dar este inteligent şi capabil să înveţe repede. Va trebui să facă asta“.

John Banu, fondatorul Ligii Româno-Americane din Florida, a pariat de la început pe câştigător: „Am sprijinit campania lui Donald Trump, singurul capabil să redreseze această ţară. Mă număr printre donatori, l-am susţinut cu 500 dolari. Da, am făcut o investiţie, deci. Pe Trump l-am cunoscut personal acum 20 ani, este o personalitate uriaşă. Fiu de milionar, a făcut afaceri pe stil mare la 25 ani. Iar acele acuze despre agresarea femeilor... sunt stupide. Ne insultă inteligenţa. Pe el l-a votat majoritar populaţia activă albă. Românii de aici nu sunt foarte pasionaţi de alegerile din State, unii sunt pro Clinton, altora le era teamă de politica de expulzare a migranţilor. Dar noi, românii, suntem veniţi legal aici, ne-am integrat în sistemul american, avem slujbe, firme, muncim, plătim taxe ca orice contribuabil american. Nu avem de ce ne teme.“

În foto: Bogdan Banu / John Banu cu James Rosapepe

image

Pe aceeaşi temă:

Daniela, românca din diaspora care i-a cucerit pe americani cu portul tradiţional românesc. „De când fac asta, patria mea este aproape“

John Ion Banu, liderul diasporei din Florida: „Aş introduce pedeapsa cu moartea pentru corupţii din România“

Cum au ajuns nişte americani nebuni după tradiţiile noastre să-şi facă Taraful Usturoi, cu care să cucerească SUA: „Vă vine să credeţi că nu-s români?“


 


 


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite