Lecţia de istorie pentru copii: „Ce fel de Românie ar fi cea de azi dacă astăzi Regele murea pe Tron? Ăştia la care vă uitaţi acum doar ţin locul ocupat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Carol I de România prinţul Mihai şi principele Nicolae în 1931 FOTO Guliver / Getty Images / Keystone-France / Gamma-Keystone
Regele Carol I de România prinţul Mihai şi principele Nicolae în 1931 FOTO Guliver / Getty Images / Keystone-France / Gamma-Keystone

Jurnalistul Lucian Mândruţă a postat pe pagina de Facebook un mesaj care poate reprezenta o scurtă lecţie de istorie despre regele Mihai, pe înţelesul copiilor.

La întrebarea „al cui e Regele?“ el vorbeşte despre cum au ajuns cei din familia de Hohenzollern să conducă România, despre moştenirea lăsată de Carol I, întrebându-se cum ar fi arătat astăzi România dacă regele ar fi murit pe tron. Iată cât de simplu şi frumos explică Lucian Mândruţă ce a însemnat Regalitatea pentru România: 

„Al cui e Regele (explicaţie pentru copiii noştri) Regele a fost un om. Dar un om care a avut norocul să se nască în familia care a adunat la un loc ţara asta. Hohenzollern se numea familia lui -şi iniţial i-am adus aici că expaţi. Şefi de ţară, cum ar veni. Manageri de Regat, după ce românii din vremea lui Kogălniceanu şi Cuza s-au lămurit că dacă pui la un loc trei români vei avea minim două certuri. Ca atare, am adus pe unul care la început nu ştia nici limba, să ne împace. Norocul lui a fost că nu ne-a învăţat năravul. Şi şansa naţiunii a fost să prindă drag de noi. Poate şi de-aia ne-a adus la un loc, prima oară în istorie după un alt Mihai, Viteazul. După el a fost numit şi Regele plecat azi, cu speranţa că va repetă ispravă... 

Dar să ne întoarcem la poveste. Vedeţi voi, copii, nemţii ăştia s-au ţinut de treabă. Şi-au făcut un castel (îl ştiţi din excursiile la Sinaia), dar şi-au adăugat şi nişte provincii. Azi le numim Transilvania şi Dobrogea. Pe vremea lor erau pur şi simplu teritorii locuite şi de români, dar aflate în alte ţări. De ce s-au zbătut pentru ele? Poate pentru că nu le plăcea o ţara mică şi fără ambiţii şi fără ieşire la mare? Sau poate pentru că asta e instinctul nemţesc, strângător.... Oricum ar fi, aşa s-au aliniat stelele: inamicii noştri au câştigat lupte, dar noi am ieşit din război de partea cea bună. Lui Carol I îi datorăm România modernizată, cu instituţii serioase-de la Justiţia de care ne batem joc azi-şi până la şcoală pe care o numim Universitate. Şi aia de medicină. Şi nişte căi ferate. Şi un pod peste Dunăre.... şi tot ce numim azi Bucureştiul vechi-care e de fapt, capitală nouă a Regatului, pe la 1890... 

Carol I a fost primul. Mihai a închis această paradă de personaje cu coroană, unii cu inimă mare, alţii cu minte mai slabă (vezi Carol al II-lea...), ce-au dus pe umerii lor destinul României, între extaz şi catastrofă. 

Nu putem să-l judecăm pe Mihai pentru domnie. N-a fost destul de lungă. A fost mai mult un teasing. Care ne lasă cu o întrebare care nu-mi dă pace: Ce fel de rege ar fi fost Mihai? Asta ne vom întreba mereu. Ce fel de ţara am fi avut azi, fără episodul comunist care l-a gonit, a adus prostia la putere şi mitocănia între valorile naţionale? Ce fel de Românie ar fi cea de azi dacă astăzi Regele murea pe Tron? Asta, dragi copii, n-am să ştim să vă spunem niciodată. Mai bună, mai rea, cu cât mai diferită...? Un lucru ştim sigur: am fi aflat cum e să ai în fruntea statului un bărbat de stat. Pentru că, dragii mei, ăştia la care va uitaţi acum doar ţin locul ocupat“. 

lucian mandruta

Pe aceeaşi temă: 

Soldat în Batalionul de Gardă al Regelui Mihai, despre generozitatea suveranului României: „Mi-a dăruit o ladă plină de mărci germane, pământ şi casă“

Regele Mihai a murit. Confesiunea tulburătoare a suveranului: „Gândesc în limba română, Biblia o citesc în română. Cum să uit limba poporului meu?“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite