Magistraţii constănţeni resping o serie de modificări propuse de Ministerul Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Constanţa, magistraţii au discutat marţi, 12 septembrie, proiectul Legii de modificare şi completare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al magistraturii.

Participanţii la adunare şi-au exprimat acordul cu privire la propunerile formulate de către Ministerul Justiţiei, ele fiind declarate necesare pentru punerea în acord a acestor legi cu decizii ale curţii Constituţionale, pentru clarificarea sensului unor norme legale sau erau cerute de modificări ale organizării sistemului judiciar.

În schimb, judecătorii constănţeni au respins propunerile cu caracter de noutate ce nu au fost supuse dezbaterilor anterioare sau în discuţie publică.

Magistraţii au apreciat că nu se justifică creşterea vârstei minime şi a vechimii în muncă pentru a participa la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, au respins modificările cu privire la procedura de numire a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Î.C.C.J, respectiv, procurorului şef DNA şi DIICOT.

În unanimitate, cei prezenţi la adunarea generală au respins modificările proiectului privind instituţia reparării prejudiciilor cauzate prin erori judiciare, spunând că subminează statutul judecătorilor. Magistraţii nu au fost de acord nici cu modificările aduse la modul de organizare şi funcţionare a inspecţiei judiciare sub autoritatea Ministerului Justiţiei.

Iniţiativa ministerului de a creşte prerogativele procurorului ierarhic superior care ar putea infirma soluţiile adoptate de un procuror când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice a fost respinsă de adunare. De asemenea, magistraţii nu au fost de acord cu crearea unei direcţii specializate în efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile săvârşite de judecători sau procurori.

Toate aceste decizii au fost înaintate Consiliului Superior al Magistraturii pentru finalizarea procedurii de avizare a proiectului de act normativ propus de către Ministerul Justiţiei.

Pe aceeaşi temă:


Tudorel Toader a anunţat că meniul pentru deţinuţi o să fie diversificat şi vor fi eliminate din grăsimi: „Calitatea hranei va creşte” 

Surse: Adunarea Generală a inspectorilor judiciari a votat ca IJ să rămână la CSM. În proiectul lui Tudorel Toader, IJ este subordonată ministrului Justiţiei


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite