„Nu pot spune «Tatăl nostru» în engleză, nu simt că mă rog Dumnezeului din copilăria mea“. Proiectul unei românce din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Celia Cumpan, la New York FOTO Arhivă personală
Alina Celia Cumpan, la New York FOTO Arhivă personală

O româncă stabilită în Chicago a iniţiat un proiect destinat copiilor români din diaspora de pe cinci continente.

Alina Celia Cumpan, de 34 de ani, o româncă din Chicago, a reuşit să coopteze într-un program de promovare a identităţii naţionale asociaţii culturale, ambasade, şcoli de pe cele cinci continente.

Proiectul, care se desfăşoară în perioada 26 octombrie 2017- 1 iunie  2018, este adresat tuturor copiilor, cu vârste între 5 şi 14 ani, din diaspora. Copiii vor trimite pe pagina de Facebook a proiectului desene, colaje, picturi având ca temă identitatea naţională. „Vor desena o Românie aşa cum le-a fost prezentată în cadrul familiei şi a comunităţii“, spune tânăra. Cele mai impresionate lucrări vor fi premiate, fiind acordate câte două premii pentru primele locuri.  

„România 100 rădăcini şi o privire către viitor“ a fost gândit după ce a fost întrebată de băieţelul ei „Ce este aici?“, atunci când, la un eveniment destinat copiilor, au vizitat pavilionul dedicat României. „Aici e România, ţara mea, aici sunt rădăcinile tale“, i-am spus. Însă, continuă ea, întrebarea i-a ridicat un mare semn de întrebare. „Ce fac cu copilul? Îl dau la şcoală românească, dar am simţit că, dacă nu îi insuflu lucruri legate de identitatea naţională, e ca şi cum l-aş învăţa o rugăciune dar nu îl învăţ cum să se roage. Aşa şi cu România. Îl învăţ limba, dar nu îl învăţ nimic despre ţară. Sunt atâţia părinţi români ce-şi cresc copiii şi care n-au apucat să-i aducă să-şi viziteze ţara şi m-am gândit că este important să fac ceva pentru promovarea identităţii naţionale. Aşa am pornit la acest proiect“, mărturiseşte românca. Proiectul vine în contextul în care România va aniversa anul viitor 100 de ani de la Marea Unire.

alina celia cumpan

Proiectul este patronat de Consulatul General al României în Chicago şi susţinut de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi al românilor de pretutindeni. După o lună de la lansare, a reuşit să coopteze ambasade, asociaţii, şcoli de pe cele cinci continente. Din Africa s-au înscris Asociaţia Marocano-Româna de Parteneriat din Rabat,  Ambasada României în Tunis, Tunisia. De pe continentul asiatic s-au alăturat proiectului Asociaţia Iordaniano-Română pentru Cultură, Aman, Iordania, Ambasada României din Dubai, Emiratele Arabe Unite, România Levant Association.

Europa este prezentă prin Coordinamento Nazionale Cittadini Romeni din Italia, Asociaţia Interculturală Româno-Elenă DACIA, Grecia, Asociacion Cultural Diverbium, Madrid, Spain, Zmeisori, Helsinki Finlanda, Şcoala de Limba Română, Cultură şi Civilizaţie, Dacia, din Atena Grecia, Şcoala Românească din Augsburg, Germania,  Asociaţia Culturală Românească Albina din Suedia, Consulatul României la Solotvino, Ucraina, elevii claselor de limbă, cultură şi civilizaţie românească din oraşele Villarroberto, El Provencio, Las Pedroneras – Spania, Ambasada României în Republica Portugheză. 

Din America de Nord sunt alături în proiect Ambasada României la Washington, şcoala de Limba Română Oakville / Burlington - Clubul Copiilor Rocateach din Ontario, Canada, şcoala românească din Toronto, Canada, şcoala de Limba Română din regiunea Halton, Ontario – Canada, Casiana Connections, Phoenix AZ, USA, şcoala românească din Atlanta Georgia, USA, şcoala românească din Ridgewood, New Jersey, IproSkylls Academy – Chicago, şcoala duminicală a Bisericii Naşterea Domnului din Chicago. Şi din Australia s-a alăturat proiectului Australian - Romanian Academy for Culture. 

alina celia cumpan

„Mi-e dor şi de pietre“

Alina Celia Cumpan s-a stabilit în Chicago în 2010. A plecat fiind dezamăgită de tot sistemul din ţară: medical, de sănătate, cultural. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara şi Facultatea de Administraţie publică la Reşiţa. Apoi, a urmat Institutul diplomatic român la Ministerul de Externe în Bucureşti. Avea o carieră de succes:  a fost directorul Casei de Cultură a studenţilor din Reşiţa şi a lucrat în Parlamentul României. Dar, a simţit că în România, nu poate evolua. Acum, lucrează pentru o companie de transport public din Chicago, fiind auditor în domeniul asigurărilor. 

Întrebată dacă îi este dor de România, răspunde cu glasul sugrumat de emoţie: „Îmi este foarte dor. Mi-e dor şi de pietre“. La anul, va veni în România, pentru a-i arăta copilului ţara în care a crescut, în care s-a îndrăgostit prima dată, care i-a adus satisfacţii, dar care a şi dezamăgit-o. 

Până atunci, se leagă de orice îi aduce aminte de munţi, de plajă. „Port steagul românesc oriunde merg. Inclusiv semnul de carte este o fâşie mică tricoloră. Ce este mai important pentru fiecare dintre noi decât steagul? Americanii au un cult al steagului. Mă uit la băieţelul meu. Nu există casă pe care o desenează şi să nu pună steagul pe ea. Noi habar nu aveam de steaguri la vârsta de patru ani“, mărturiseşte ea. 

„Niciodată nu cred că vom fi «de-ai lor» pentru că în noi e prea mult din «ai noştri». Nu pot spune «Tatăl nostru» în engleză pentru că nu simt că mă rog Dumnezeului meu, celui din copilăria mea“, completează ea. 

Pe copil l-a învăţat să vorbească româneşte şi primele basme au fost tot cu zmei şi zâne-cosânzene. Apoi, când a mai crescut, i-a vorbit de eroii neamului românesc. Acum, copilul învaţă la o grădiniţă cu predare în limba română, care funcţionează pe lângă Biserica ortodoxă. 

alina celia cumpan
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite