Părinţi, atenţie la comportamentul copiilor! Schimbarea care poate trăda consumul de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drogurile, flagelul care distruge vieţi Foto Shutterstock
Drogurile, flagelul care distruge vieţi Foto Shutterstock

Psihologii atrag atenţia asupra riscului pe care, dacă l-am privi atent, l-am interpreta corect. Consumul de droguri începe să afecteze vârste tot mai fragede: pacienţii ajung să fie copii de doar 10-11 ani.

Primul centru pentru tratarea dependenţelor, Equitas, deschis recent la Constanţa este iniţiativa mai multor specialişti în diverse terapii. Dependenţele, de orice fel - de la consum de substanţe (alcool, droguri, etnobotanice), până la mâncat şi cheltuit compulsiv, jocuri de noroc, sex sau calculator  - pot fi ţinute în frâu datorită unor tratamente. Acesta implică nu doar medicamenţia oferită de medici, ci depistează traumele care au constituit factorul declanşator.

„Primul şi cel mai important pas pentru recuperare este motivaţia persoanei de a se trata. Dependenţa este o boală complexă care afectează întreaga familie. De aceea, noi lucrăm atât cu persoanele dependente, cât şi cu familiile acestora“, arată Mariana State, psihoterapeut Equitas.

Copii de 10-11 ani, dependenţi de droguri

Psihologii atrag atenţia asupra diferenţei între exces şi dependenţă, dar şi a graniţei fine care le delimitează. Pe scurt, dependenţa ajunge să-ţi controleze viaţa.

„Tinerii reprezintă categoria cea mai vulnerabilă, dar dependenţa poate apărea la vârste din ce în ce mai fragede. Există copii de 10-11 ani cu dependenţe. Primele semnale sunt schimbarea de comportament, starea proastă, tristeţea, pe care părinţii le pun de multe ori pe seama unor alţi factori care sunt, de fapt, pretexte - un profesor a certat copilul, el a luat o notă proastă, s-a certat cu altcineva la şcoală etc.

Deseori, părinţii refuză să conştientizeze că un copil poate fi dependent de droguri, în special, şi interpretează simptomele dependenţei ca fiind tulburări de comportament. Ni s-a întâmplat să ne fie aduşi copii despre care părinţii spuneau că au diferite probleme, dar la terapie am aflat că ei, de fapt, deveniseră consumatori de droguri. Este important ca pacientul şi cei din jurul său să conştientizeze boala. Negarea este strâns legată de dependenţă. Cu cât negarea este mai puternică, cu atât problema este mai gravă, iar vindecarea - o misiune aproape imposibilă“, spun psihologii.

Pacienţii sunt, de regulă, aduşi de familie la specialişti. Unii vin să viziteze cabinetul, să se obişnuiască ideii de tratament şi să accepte ajutorul terapeutului. Aceştia sunt pacienţii-vizitatori. Alţii sunt aduşi doar la voinţa familiei, aşa-numiţii pacienţi-prizonieri. Iar alţii, cea mai de dorit categorie, sunt pacienţii motivaţi, care îşi doresc şi acţionează pentru a se vindeca de dependenţă. În cazul tuturor, dependenţa este o boală care se poate trata astfel încât să fie ţinută sub control. „Pacientul poate aluneca uneori, dar important este să nu revină la vechile obiceiuri care înseamnă că boala a recidivat“, menţionează psihologul Florian Miu de la Equitas.

Consultanţă de la Castle Craig din Scoţia

Centrul Equitas este susţinut de clinica scoţiană de tratare a dependenţei Castle Craig din Marea Britanie. Reprezentantul acesteia, Rupert Wolfe Murrray, a participat la inaugurarea site-ului equitas de la Constanţa. „În clinica noastră din Scoţia ajung români, chiar constănţeni, care vin să se trateze de dependenţe, în special de alcool şi droguri. Este bine că acum aceste service sunt oferite şi aici“, spune Rupert Wolfe Murrray.

Scoţienii aplică, având rezultate deosebite, Modelul Minnesota. Acesta este numit astfel după statul american Minnesota, unde a fost implementat pentru prima dată în anii 1950. Modelul s-a dezvoltat de-a lungul timpului, integrând grupurile de suport de tip Alcoolici Anonimi în programele de psihoterapie şi dezintoxicare. Dezvoltat iniţial pentru dependenţii de alcool, programul AA stă şi la baza grupurilor de tip Narcotici Anonimi, dedicat celor dependenţi de droguri.

„Modelul în 12 paşi s-a dovedit eficient având la bază două principii esenţiale: dependenţa este o boală cronică, cu consecinţe grave asupra organismului şi sistemelor mentale; iar scopul tratamentului este abstinenţa“, arată psihoterapeuţii. Fondatorul AA, Bill Wilson, se confrunta cu această boală şi a realizat că împărtăşirea experienţei sale şi implicarea în ajutarea altor dependenţi îl ajută să depăşească mai uşor obstacolele.

Sportul sau pastilele de slăbit crează dependenţă

În centrul care va funcţiona la Lazu se practică psihoterapie, dar şi terapii neconvenţionale: terapie prin artă, hipnoterapie, kinetoterapie, meloterapie, yoga, dramaterapie. Florian Miu, psiholog Equitas, explică ce presupune această din urmă metodă: „În dramaterapie, pacientul pune în scenă şi devine spectatorul propriei drame. Prin jucarea acestor roluri de către alte persoane şi posibilitatea de intervenţie asupra jocului, pacientul se detaşează de problema care îl chinuie şi vede cu alţi ochi rezolvarea“.

Psihologii de la Constanţa au mai atras atenţia asupra a două tipuri de dependenţă apărute relative recent: dependenţa de sport şi dependenţa de pastile de slăbit. Din ultima categorie se naşte alte dependenţă, de substanţa care se poate regăsi în acest pastile, din familia metamfetaminei.

„La psihoterapie, dependenţii vor găsi mai mult decât o reţetă prescrisă de metadonă, tratamentul care face mai mult rău, deoarece crează altă dependenţă. Este necesar să detectăm cauza dependenţei, trauma care a cauzat-o. Apoi putem vorbi despre paşi spre vindecarea bolii“, arată specialiştii de la Equitas.

image

Psihoterapeuţii de la centrul Equitas din Constanţa Foto Florin State

Vă mai recomandăm

Cum îţi găseşti liniştea bătând la tobe. Un terapeut vindecă boli ale trupului şi ale sufletului cu ajutorul muzicii: a tratat inclusiv dependenţi de heroină

Ce este ura, de ce apare şi cum „se tratează“. Explicaţiile preoţilor şi psihologilor: „Omul are voie să se mânie doar asupra diavolului şi păcatului“

Ce se întâmplă în mintea celor care se gândesc să se sinucidă. Un psiholog şi un preot explică de unde ne vin gândurile negre şi spun cum putem găsi salvarea

„Fenomenul selfie“ formează o generaţie de narcisişti. Ce spun psihologii despre pericolul care se ascunde în spatele Facebook şi a dependenţei de Like-uri

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite