Premiu de presă instituit pentru tinerele talente. Concursul poartă numele ziaristei Georgiana Voineagu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalista care a lucrat la „Adevărul“ şi s-a stins prematur din viaţă are de acum un concurs ce-i poartă numele. Asociaţia Femeilor Jurnaliste din România „Ariadna“ lansează o competiţie dedicate talentelor din presă.

Asociaţia Femeilor Jurnaliste din România „Ariadna“ lansează din acest an concursul de presă „Georgiana Voineagu“ în scopul încurajării talentelor care se manifestă în aria jurnalismului din media scrisă, radio, televiziune şi on line şi sprijinirii apariţiei unor lucrări de valoare. 

Premiul „Georgiana Voineagu“, dedicat memoriei ziaristei constănţene dispărute prematur dintre noi în 2016, va fi un prilej de a răsplăti inventivitatea, inovaţia, puterea creativă în media, starea de veghe în presă, curajul şi voinţa de autodepăşire.

La concurs pot participa jurnaliste care nu au depăşit vârsta de 40 de ani cu lucrări publicate în presă, având ca tematică încurajarea egalităţii de gen, a culturii, a diversităţii, cetăţeniei europene etc. 

Lucrările pot fi propuse de către oricare jurnalistă pe suport de hârtie, CD, stick şi vor fi însoţite de o scurtă motivare scrisă din partea celei care îl propune spre evaluare. 

Juriul concursului va fi alcătuit din 3 membri şi va fi stabilit de Comitetul director al Asociaţiei Femeilor Jurnaliste din România „Ariadna”.

Lucrările scrise vor fi prezentate în format electronic, în conformitate cu standardele uzuale (font: Times New Roman; corp: 12; cu diacritice) şi vor fi trimise, împreună cu motivarea celei care o propune, cu un curriculum vitae şi o copie după cartea de identitate a candidatei la adresa de poştă electronică a asociaţiei: asociaţiaariadna@gmail.com sau la adresa poştală: str. Ştirbei Vodă, 16, ap. 21, et. 5, sector 1, cod poştal 010112, Bucureşti.

Pot fi depuse lucrări apărute în intervalul 10 septembrie - 10 decembrie 2017. Data limită de trimitere 31 ianuarie 2018. Festivitatea de decernare a premiului va avea loc la Constanţa în luna februarie 2018.

Candidata va depune lucrarea în forma imprimată şi va indica data apariţiei, publicaţia, postul de radio, de televiziune sau site-ul unde a apărut. Sunt acceptate numai lucrări în limba română.

Candidata va fi în întregime responsabilă de acurateţea datelor din lucrare, de corectitudinea lingvistică şi gramaticală sau de formatul audio sau video. Juriul poate selecta o singură lucrare. Rezultatul se va anunţa public şi pe site-ul asociaţiei www.asociatiaariadna.com.

Premiul va fi însoţit de o diplomă şi de lucrări sau mijloace tehnice care vor veni în sprijinul dezvoltării profesionale a jurnalistei respective. 

Georgiana Voineagu, ziaristă de referinţă în spaţiul dobrogean

La 10 septembrie 2016, Georgiana Voineagu ar fi împlinit 39 ani şi s-ar fi pregătit pentru un an şcolar hotărâtor pentru fiica ei cea mare, Daniela, care intra în ultimul an de liceu. Iar fetiţa sa cea mică, Daria, avea cu siguranţă nevoie de mama ei pentru a-i îndruma primii paşi spre şcoală.

După ziua de Sânziene, însă, ziarista Georgiana Voineagu a plecat pe teren, în eternitate. O boală chinuitoare care îi răpise suflul a tăiat firul vieţii unei jurnaliste care deborda de talent, creativitate şi muncă.

Georgiana s-a dedicat complet profesiei, până la uitare de sine; pentru că meseria care cere totul, până la epuizare, are un har: te face să treci peste obstacole, te ajută să te ridici şi probabil îţi prelungeşte viaţa atunci când greutăţile apasă prea greu.

Georgiana Voineagu a fost ziaristă încă din anii de liceu, iar familia a înţeles-o şi a susţinut-o necondiţionat, pentru că presa i-a fost Georgianei locul în care ea a strălucit, uimind cititorii şi colegii de breaslă. A crescut singură, cu ajutorul familiei sale, cele două fiice, fără să facă rabat vreo clipă de la cerinţele profesionale. 

Onorând eforturile îndârjite ale Georgianei de a reuşi independentă în profesie, mătuşa ei, cunoscuta publicistă dobrogeană Aurelia Lăpuşan, a reuşit să-i editeze lucrarea de disertaţie susţinută la Universitatea Ovidius - unde Georgiana a coordonat biroul de presă în ultimii ani.

Broşura pro memoria este intitulată „Jurnalismul local despre criza instituţiilor culturale“ şi a apărut la Editura Next Book (2017). Cartea este prefaţată de Georgeta Adam (preşedintele Asociaţiei Jurnalistelor din România „Ariadna”) şi este ilustrată cu câteva fotografii ale Georgianei.

Articolele Georgianei Voineagu publicate în „Cuget liber“ şi în „Adevărul“, ziarele la care ea a lucrat, pot fi luate ca repere de orice tânăr jurnalist care vrea să ajungă respectat într-o branşă în care evoluezi pe propriile forţe. 

Deocamdată, materialele de referinţă ale Georgianei se găsesc doar în arhive, putând fi consultate la Biblioteca Judeţeană Ioan N.Roman din Constanţa.

Dar pentru că scrierile ei sunt un imbold pentru performanţă, numele ziaristei constănţene a fost transformat în „Premiul Georgiana Voineagu“, pe care Asociaţia Jurnalistelor din România „Ariadna“ îl va acorda tinerilor ziarişti.

Într-un viitor dicţionar al presei dobrogene, poate şi al presei naţionale (un loc pe care l-ar merita cu prisosinţă), Georgiana Voineagu va relata despre locuri, personaje, locuri, istorii şi întâmplări care datorită ei au devenit nemuritoare. 

Pe aceesşi temă: 

Un an fără Georgiana Voineagu, ziaristă de referinţă pentru presa românească

Conducerea Universităţii Ovidius despre Georgiana Voineagu: „O tânără cu idei frumoase şi cu un zâmbet pentru fiecare“

ÎPS Teodosie va oficia slujba de la înmormântarea Georgianei Voineagu. „A slujit cu dragoste, profesionalism şi devotament oamenii şi cuvântul“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite