UPDATE FOTO VIDEO România va acorda Moldovei un împrumut de 150 milioane de euro. La Neptun, unioniştii au cerut unirea Basarabiei cu România: „Jos hotarul de la Prut“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unioniştii, la Neptun Foto/Video Corduţ Burdujan
Unioniştii, la Neptun Foto/Video Corduţ Burdujan

Guvernul României şi Guvernul Moldovei au ţinut marţi, 22 septembrie, şedinţă comună la Neptun. România va acorda un împrumut Repulicii Moldova în cuantum de 150 de milioane de euro.

UPDATE ORA 19 Iată declaraţiile complete ale celor doi prim-miniştri, Victor Ponta şi Valeriu Streleţ, făcute la şedinţa comună de Guvern a României şi Moldovei, desfăşurate la Neptun:

Prim-ministrul Republicii Moldova, Valeriu Streleţ - „Am avut o şedinţă productivă, pe cât de oportună, pe atât de plină de conţinut. Două ore şi ceva de discuţii, 15 subiecte pe agendă parcurse punctual, într-o manieră colegială, foarte constructivă, tonul fiind dat de către gazda noastră – Guvernul României, Excelenţa Sa, Victor Ponta.

Apreciem mult că s-a reuşit într-un termen scurt, de la 27 august, de când a fost lansată ideea până astăzi, în mai puţin de o lună, să ne convocăm în cea de-a doua şedinţă interguvernamentală. Am făcut şi o propunere. Am avansat această propunere ca să instituţionalizăm acest mecanism de cooperare, ca pentru viitor să stabilim o periodicitate clară a viitoarelor şedinţe commune ale Guvernelor României şi Republicii Moldova, deoarece precedenta a fost în 2012, iar acum suntem în 2015 deja. Ar trebui să avem o frecvenţă mai înaltă a acestor şedinţe, la care să putem constata şi progresele care au fost atinse, randamentul şedinţelor precedente, să putem trece în revistă realizările care ne-au reuşit.

Apreciem foarte mult deschiderea şi spiritul de prietenie sinceră, necondiţionată, în care a decurs această şedinţă. Apreciem decizia politică, hotărârea politică de a acorda Republicii Moldova un ajutor financiar rambursabil, o asistenţă financiară rambursabilă pe un termen de 5 ani cu debursarea în anul curent a 60 de milioane de euro, în condiţii avantajoase, aşa cum a menţionat şi domnul Prim-ministru Ponta, cu menţiunea că Republica Moldova nu intenţionează să consume aceşti bani pe domenii neproductive. Noi avem intenţia să reanimăm proiecte investiţionale, care au fost temporar suspendate pe motivul absenţei suportului bugetar de la partenerii de dezvoltare pe care contam atât de mult, în contextul unor anumite perioade de instabilitate politică şi condiţionări de reforme.

Am menţionat că Guvernul Republicii Moldova, chiar dacă are o perioadă scurtă de când a fost învestit în funcţie, de la 30 iulie curent, a întreprins paşi concreţi pentru implementarea Acordului de Asociere, a Agendei de Asociere şi a Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător. Am făcut o trecere în revistă a acestui domeniu şi am exprimat cuvinte de recunoştinţă României, care este cel mai dedicat suporter, cel mai dedicat susţinător al Republicii Moldova în parcursul său european, angajându-ne ca şi pe viitor să avem o cooperare exemplară pe acest segment.

E greu să completez ce aţi spus Dvs, dle Prim-minitru, pentru că aţi făcut o trecere punctuală şi exhaustivă a domeniilor pe care ne-am axat. Aş vrea să apreciez în mod deosebit interesul concret şi punctat din partea Guvernului României prin scrisorile de intenţie care au fost prezentate pentru participarea în construcţia infrastructurii de transport de gaze şi infrastructurii de transport de energie electrică în Republica Moldova, care va permite ţării să iasa din cercul vicios al dependenţei de o singură sursă de furnizare a acestor resurse energetice şi să se debaraseze de statutul de ostatic al unui sistem care demult este învechit. Ar trebui să oferim alternativă în aprovizionarea cu resurse energetice atât cetăţenilor, cât şi întreprinderilor din ţara mea. Vom face tot posibilul să accelerăm aceste proiecte.

Acest gest de a ne aminti că avem nişte bani pe domeniul reconstrucţiei şi reabilitării grădiniţelor din Republica Moldova ne încurajează să prezentăm prompt o listă de obiective care, cu certitudine, îşi va găsi recunoştinţă în sufletele cetăţenilor Republicii Moldova. Partea de bază, care a fost realizată în 2014, a lăsat şi continuă să genereze cuvinte recunoştinţă din partea părinţilor şi copiilor care se bucură de condiţii bune în mai mult de 400 de gradiniţe.

România a devenit anul trecut principalul partener comercial al Republicii Moldova, volumul schimburilor comerciale depăşind suma de 1,2 mld USD. Acestă tendinţă este în creştere. România trebuie să devină unul dintre principalii investitori, nu numai parteneri comerciali. În acest sens, am demarat un proces de ajustare a legislaţiei în vigoare ca întreprinderile româneşti în domeniul construcţiei şi proiectării să nu mai treacă o acreditare anevoiasă în Republica Moldova.

Am mulţumit dlui Prim-ministru Victor Ponta pentru menţinerea ţării noastre, şi în anul 2016, în lista statelor beneficiare de asistenţă, acordată prin intermediul Asistenţei pentru Dezvoltare. Implementarea serviciului medical de urgenţă SMURD în Republica Moldova, reabilitarea Institutului Mamei şi Copilului, renovarea unor obiective culturale din patrimoniul naţional, renovarea şi dotarea grădiniţelor, şi multe alte proiecte importante, denotă vădit consistenţa şi pragmatismul cooperării între statele noastre. Este îmbucurător faptul că întâlnirea de astăzi s-a finalizat cu semnarea unor acorduri importante, care vin să completeze şi să consolideze şi mai mult cadrul juridic bilateral.

Stimate domnule Prim-ministru, Şedinţa de astăzi confirmă că, într-adevăr, putem da substanţă şi valenţe noi dialogului bilateral, astfel încât acestea să răspundă necesităţilor de ordin social-economic, dar şi ne obligă în aceeaşi măsură la acţiuni pragmatice şi consistente pe viitor. Vă mulţumesc încă o dată pentru ospitalitatea dumneavoastră şi pentru cuvintele de încurajare şi, încă o dată, pentru sprijinul necondiţionat şi constant oferit Republicii Moldova.

La următoarea şedinţă ne propunem să raportăm rezultatele şi să mergem pe principiul: cu cât Republica Moldova va fi mai aproape de România, cu atât va fi mai aproape de Europa. Eu cred în viitorul europen al Republicii Moldova“.

Prim-ministrul României, Victor Ponta - „Încă o dată, vreau să spun bun venit, şi cel mai prietenesc şi cald salut pentru domnul Prim-ministru Streleţ, pentru întreaga echipă guvernamentală de la Chişinău. Este un moment cu totul şi cu totul deosebit şi îmi doresc ca, în continuare, această întâlnire a celor două guverne să aibă loc mai des, într-un cadru instituţional, pentru că sunt foarte multe lucruri pe care le avem de realizat împreună şi sunt foarte multe progrese în relaţia noastră, pe care le putem înregistra. Vreau să spun de la început că a fost o şedinţă de Guvern aşa cum cred că avem şedinţele de guvern săptămânale - şi la Chişinău şi la Bucureşti -, şi anume cu o agendă de lucru foarte clară, cu proiecte concrete, pentru că astăzi nu voiam să fie doar o şedinţă pentru vorbe frumoase şi pentru declaraţii, pe care, sigur, le auziţi şi sunt importante, ci să fie o şedinţă a celor două guverne, în care să se anunţe lucruri importante pentru viaţa de zi cu zi a celor care trăiesc pe cele două maluri ale Prutului. Suntem într-o situaţie specială, nu doar că am vorbit aceeaşi limbă, aveam acelaşi drapel, împărtăşim aceleaşi valori dar este şi un moment în care lucrurile concrete pentru cetăţenii noştri pot să fie realizate. Din acest punct de vedere o să am o prezentare un picuţ mai extinsă a punctelor de pe agenda de lucru şi o să-l rog pe domnul Prim-ministru Streleţ să adauge la fiecare ceea ce consideră că este mai important sau poate ce nu am subliniat eu suficient de bine.

În primul rând, a existat o discuţie neoficială, anterior, astăzi ea este oficială, şi priveşte decizia guvernului României de a propune Parlamentului României, în egală măsură, Guvernul Republicii Moldova, Parlamentului de la Chişinău, un acord privind o asistenţă financiară rambursabilă, în valoare de 150 de milioane de euro, pe o perioadă de cinci ani, între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova. Este o perioadă dificilă prin care Republica Moldova trece acum din punct de vedere financiar şi bugetar, până la momentul la care va avea un acord cu instituţiile financiare internaţionale - FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană-, aşa cum am avut şi noi în anii trecuţi.

Cred că este de datoria şi mai ales este de puterea României ca, într-un moment dificil, să fim primii care să spunem 'da, suntem aici, vă putem sprijini şi putem să vă dăm acest împrumut rambursabil, repet, în condiţii extrem de avantajoase'. Vreau să spun pentru opinia publică din Republica Moldova şi din România că această asistenţă financiară se va acorda cu o dobândă egală cu cea care este plătită de România în momentul împrumutului pe piaţa internaţională, în jur de 1,5%, deci condiţii extrem de avantajoase. România nu pierde, nu câştigă. Nu vedem acest lucru ca pe o operaţiune comercială, ca pe o afacere, ci vedem pur şi simplu ca pe un ajutor pe care îl dai celui mai apropiat prieten atunci când are nevoie şi care va fi rambursat în condiţiile încheiate. Vom propune proiectul de lege către Parlamentul României. Eu pot să vă asigur că am discutat şi cu preşedintele României, şi cu liderii partidelor politice, preşedinţii celor două camere şi există, cred, o intenţie comună în ceea ce priveşte instituţiile româneşti de a aproba acest acord.

În al doilea rând, astăzi am parafat un nou protocol adiţional la acordul între România şi Republica Moldova privind finanţarea nerambursabilă a unor proiecte, în aşa fel încât să putem să finanţăm din acest acord anterior importante proiecte de interconectare a sistemelor de transport de energie, pentru că există această prioritate strategică pentru România şi Moldova de a avea interconectarea sistemelor de energie atât energie electrică, cât şi gaze şi pentru a putea finanţa aceste proiecte, care sunt evident costisitoare, este nevoie de fonduri pe care România le pune dispoziţie, le pune şi Guvernul Republicii Moldova şi instituţiile financiare, creditorii internaţionali care cred că această dezvoltare a interconectării între România şi Moldova are o perspectivă pozitivă pe termen mediu şi lung. De altfel, România este şi natural principalul partener din Uniunea Europeană pentru Republica Moldova, că aşa sunt graniţele între noi, şi această interconectare este un proiect strategic la care deja am avansat prin gazoductul de la Iaşi-Ungheni, dar pe care trebuie să le ducem mai departe în perioada următoare, în aşa fel încât Republica Moldova să atingă ceea ce România a reuşit deja şi, anume, un tip de independenţă energetică, care să o scutească de şantaj politic prin intermediul energiei.

Vreau, de asemenea, să anunţ că am găsit cu această ocazie, a şedinţei de Guvern comune, faptul că în bugetul actual aprobat de Parlamentul României, bugetul pe 2015 al Ministerului Dezvoltării Regionale de la Bucureşti, mai erau încă cinci milioane de euro pentru grădiniţe, în aşa fel încât bine că i-am găsit acum, dna ministru ne-a spus să-i avem acolo, şi vestea bună este că imediat ce primim, şi cred în perioada imediat următoare, proiectele de grădiniţe care nu au fost incluse pe lista iniţială, putem să transferăm cei cinci milioane de euro şi, practic, cel mai popular proiect din Republica Moldova finanţat de Guvernul României, şi anume proiectul cu infrastructura de grădiniţe poate să continue şi în acest an cu suma de cinci milioane de euro.

De asemenea, în cadrul discuţiilor privind implicarea companiilor româneşti din energie în dezvoltarea sistemului energetic al Republicii Moldova, astăzi ministrul economiei, dl Tudose, a prezentat scrisori de intenţie clare din partea companiilor româneşti - Transelectrica, Transgaz - privind implicarea acestora în procesele de privatizare şi de dezvoltare din Republica Moldova. Foarte clar şi foarte simplu, companiile româneşti care au trecut prin procesele de restructurare, de modernizare, au fost listate la bursă, au resursele financiare necesare, pentru că, aşa cum ştiţi, banii de la listări nu i-am luat la buget şi i-am lăsat în companiile respective, pot să-şi ducă la îndeplinire programul de investiţii în Republica Moldova şi sunt convins că acest lucru va continua“.

UPDATE ORA 15.00 Delegaţia unioniştilor a discutat cu miniştrii Bogdan Aurescu de la Externe şi Liviu Marian Pop pentru Dialog Social. În cadrul întâlnirii s-a decis continuarea proiectelor dintre cele două ţări. Fraţii noştri de peste Prut au dorit interconetarea energetică, introducerea monedei unice - leul, programe la televizor mai multe în limba română, precum şi alte proiecte de ordin economic şi social. 

România va împrumuta Republica Moldova cu suma de 150 de milioane de euro, pentru o perioadă de cinci ani. „Este în puterea României să fim primii care să spunem DA“, a spus Victor Ponta. 

UPDATE ORA 13.45

Şedinţa de Guvern s-a terminat. O delegaţie formată din şase unionişti va purta discuţii la nivel înalt, cu oficiali ai celor două guverne. 

UPDATE ora 12.40

„Este o onoare pentru noi şi cred că trebuie să ne gândim la următoarea şedinţă de Guvern pe care o vom organiza în Moldova“, a declarat Victor Ponta la începutul şedinţei de Guvern.

El a recunoscut faptul că sunt probleme importante pe care le au atât Chişinăul, cât şi Bucureştiul. „Atunci când e nevoie de ajutor, vreau să-l găsiţi în România în primul rând. Sunteţi fraţii noştri cei mai apropiaţi“, a transmis premierul român omologului său din Moldova. 

„Vreau să discutăm astăzi despre toate punctele pe care le avem pe agenda de lucru în ceea ce priveşte proiecte comune în toate domeniile, dar asta e foarte bine, că sunt toţi miniştrii, dar vreau să spun încă o dată că sunteţi bineveniţi, că sunteţi prietenii şi fraţii noştri cei mai apropiaţi şi că dacă suntem împreună, putem să trecem mult mai uşor peste toate greutăţile. Domnule prim ministru, încă o dată, bine aţi venit şi mult succes în dificila sarcină pe care o aveţi!“. 

La rândul său, premierul moldovean Valeriu Streleţ a mulţumit gazdelor pentru primirea călduroasă şi a transmis celor prezenţi că ştie că România este un susţinător dezinteresat în calea Moldovei spre modernizare. „Integrarea europeană este prioritatea absolută a noastră. O apropiere de România este o apropiere de Europa“, a mai adăugat el.

„Suntem profund recunoscători pentru toate proiectele bilaterale care au fost cu generozitate susţinute de către Guvernul României, menţionând în acest şir în mod special modernizarea grădiniţelor din Republica Moldova, care este cu recunoştinţă apreciată nu doar de către clasa politică, dar de către foarte mulţi cetăţeni şi copii beneficiari ai acestui proces, de implementare a serviciului medical de urgenţă SMURD în Republica Moldova, care deja îşi câştigă un bun nume, de reabilitare a Centrului mamei şi copilului şi multe alte procese foarte, foarte importante pentru ţara noastră“, a completat ministrul moldovean.

UPDATE ora 12.00

Peste 300 de manifestanţi sunt prezenţi în faţa Hotelului Doina din Neptun, acolo unde are loc şedinţa de guvern. Cei prezenţi la protest s-au îmbrâncit cu forţele de ordine.

Ei poartă steaguri tricolore uriaşe şi pancarte. Cel mai întâlnit mesaj se referă la unirea celor două ţări. „Chişinău şi Bucureşti două inimi româneşti“, „Jos hotarul de la Prut“, cer manifestanţii.

Tineri, dar şi bătrâni, prezenţi la protest, cer luarea deciziei de unire a României cu Basarabia. 

unionisti neptun

Cele 5 autocare cu unionişti de la Chişinău şi din Bucureşti vor poposi la Constanţa la ora 8.30, la vaporaşul de la Gară.

Acolo sunt aşteptaţi şi susţinătorii care vor să participe la pichetarea şedinţei de guvern de la Neptun, programată a începe la ora 12.

La manifestaţie şi-au anunţat prezenţa constănţeni din Năvodari, Cumpăna şi Agigea, care vor purta steaguri tricolore şi însemne româneşti.

Codruţ Burdujan, liderul constănţean al Platformei Unioniste Acţiunea 2012, îndeamnă oamenii Constanţei să militeze pentru unificarea României cu Moldova. „Constanţa este unul dintre oraşele care susţin mişcarea de unificare, sunt legături puternice între oamenii săi şi cei ai Basarabiei care au venit aici să studieze şi să muncească, intrând în familiile constănţenilor. Nu trebuie să ratăm şi acest moment pentru marele vis al românilor de pe ambele maluri ale Prutului: Unirea Basarabiei cu Patria-mamă“, a declarat Burdujan.

Unioniştii solicită celor două guverne stabilirea unei agende clare privind viitoarea unire, având în vedere „nesustenabilitatea economică şi socială“ a Republicii Moldova. „Să nu uităm că am fost despărţiţi prin pactul criminal Ribbentrop-Molotov. Cerem anularea consecinţelor acestui pact şi reîntregirea paşnică a poporului de pe cele două maluri ale Prutului“, a fost declaraţia liderului unionist George Simion.

„Agenda Unirii până în 2018 trebuie să fie stabilită, iar paşii trebuie făcuţi încă de la această şedinţa comună. Dorim interconectarea energetică a celor două maluri, adoptarea unei monede unice şi administrarea ei de către Banca Naţională a României şi o singură politică externă şi de apărare“, a afirmat Anatol Ursu, lider al unioniştilor tineri de peste Prut.

Guvernul României a transmis înştiinţarea oficială a şedinţei comune cu guvernul Republicii Moldova, la Neptun. Programul este următorul:

Ora 12.00 - Şedinţă comună a Guvernelor României şi Republicii Moldova. Evenimentul va avea loc în judeţul Constanţa, localitatea Neptun, Centrul Internaţional de Conferinţe Neptun, sala Europa.

Ora 13.30 - Conferinţă de presă comună a premierilor României şi Republicii Moldova. Evenimentul va avea loc în judeţul Constanţa, localitatea Neptun, Centrul Internaţional de Conferinţe Neptun, sala Tomis.

Redăm conţinutul integral al comunicatului de presă remis luni, 21 septembrie, ora 17.10, de Guvernul României:

„Marţi, 22 septembrie, va avea loc la Neptun şedinţa comună a guvernelor României şi Republicii Moldova, condusă de primul-ministru Victor Ponta şi primul-ministru Valeriu Streleţ. Reuniunea celor două guverne a fost decisă cu prilejul vizitei premierului român la Chişinău, în 27 august, când au fost stabilite priorităţile pentru agenda bilaterală în următoarele luni şi a fost semnat cel de-al 4-lea Protocol Adiţional la Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane EUR.

Membrii celor două guverne vor stabili în şedinţa de la Neptun noile proiecte ce vor fi finanţate în baza acestui acord. O atenţie specială va fi acordată continuării proiectelor de infrastructură în domeniul energetic, pentru asigurarea interconectării sistemelor naţionale electrice şi de gaze naturale, precum şi în domeniul transporturilor, prin proiectarea şi realizarea unor noi poduri peste Prut. Va fi exprimat interesul reciproc pentru posibila participare a unor companii din România la viitoare privatizări în diverse sectoare economice din Republica Moldova.

Alte proiecte pregătite pentru a fi analizate şi agreate în cadrul şedinţei vizează domenii ale agriculturii, controlului sanitar-veterinar şi protecţiei mediului, sprijin în dezvoltarea domeniului sănătăţii, prin extinderea serviciului de intervenţie de urgenţe în Republica Moldova, investiţii pentru centre de dializă din principalele spitale şi pentru renovarea blocului chirurgical din Comrat.

O componentă specială din programul de asistenţă financiară acordată de România va fi domeniul învăţământului. Este preconizată continuarea proiectelor de construcţie de grădiniţe, în special în mediul rural, precum şi extinderea programelor de burse pentru studiu în România, cu precădere pentru specializări neacoperite în Republica Moldova. De asemenea, vor fi stabilite priorităţile de sprijin pentru pregătirea în România a specialiştilor din administraţia publică. Miniştrii economiei vor propune iniţierea de acţiuni comune de promovare comercială externă şi acordarea de sprijin pentru crearea de parcuri industriale în mai multe raioane din Republica Moldova.

Aşa cum a rezultat din precedenta întâlnire a celor doi prim-miniştri, Guvernul României urmăreşte cu preocupare situaţia financiară dificilă prin care trece în prezent Republica Moldova şi încurajează iniţiativele Guvernului de la Chişinău pentru asanarea şi stabilizarea sectorului bancar precum şi pentru încheierea unui acord cu FMI. Aceste subiecte vor fi de asemenea abordate în cadrul şedinţei de la Neptun a celor două guverne.

Este de aşteptat ca pe agenda convorbirilor în plen, în cadrul întâlnirilor separate ale primilor-miniştri Victor Ponta şi Valeriu Streleţ precum şi în discuţiile sectoriale ale miniştrilor de resort, să fie incluse aspecte recente ale evoluţiilor în parcursul european al Republicii Moldova precum si teme regionale de actualitate care preocupă cele două ţări. Reprezentanţii Guvernului României vor exprima susţinerea puternică pentru continuarea parcursului către Uniunea Europeană al Republicii Moldova şi îndemnul la consolidarea stabilităţii politice, economice şi sociale, în baza normelor şi exigenţelor europene privind funcţionarea statului de drept şi a mecanismelor democratice.“
 

Victor Ponta şi Valeriu Streleţ Foto gov.md

image

Vă mai recomandăm

Dascăli patrioţi din Basarabia, oaspeţi la Marea Neagră: „Prima Biblie am primit-o în România“

FOTO VIDEO Cum şi-a primit Constanţa fraţii basarabeni. Mesajul Unirii cu Patria-Mamă, rostit la malul mării

Lara, din Basarabia, cu dragoste. Epistola trimisă românilor, de peste Prut, de o tânără patriotă

Mesajul Larei, tânăra patriotă din Basarabia: „Români, vă doresc să vă iubiţi ţara, cel puţin atât cât o fac eu“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite