„Românie, îţi doresc ca în Noul An să ai oameni care te iubesc şi luptă pentru tine!“. Mesajele emoţionante pentru ţara noastră ale unor români minunaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La capătul unui an greu pentru România, „Adevărul“ a provocat câţiva români, din ţară şi de peste hotare, să transmită un mesaj ţării lor, aşa cum şi-ar dori să fie în anul 2016.

Interlocutorii „Adevărul“ au apărut de-a lungul timpului în paginile ziarului sau pe site-ul adevărul.ro, cu poveştile lor de viaţă, cu realizări deosebite sau cu opinii despre evenimente petrecute în ţara noastră. Cu siguranţă, despre ei vom mai auzi în 2016 şi în anii ce vor urma. Astăzi îi vom asculta pe românii care trăiesc aici, în patria lor şi care au dorit să exprime câteva gânduri pentru România anului 2016. Iar mâine va veni rândul românilor din diaspora să-şi transmită speranţele şi urările.

„Românii trebuie să fie uniţi şi responsabili“

Tinerii Vlad Coşoreanu şi Maria-Teodora Ilie (foto) sunt cuplul de aur al biologiei româneşti. Ambii în vârstă de 20 ani, Vlad şi Teo au învăţat la licee rivale din Constanţa, cucerind amândoi, în ani consecutivi, medalii la Olimpiada Internaţională de Biologie. Sunt nedespărţiţi şi acum, când sunt studenţi eminenţi, colegi de grupă la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti. Visează să facă o carieră strălucită în cercetare şi, deşi pare greu de crezut, amândoi şi-ar dori să rămână în ţară, alături de familiile lor.

Olimpicii internaţionali Teodora Ilie şi Vlad Coşoreanu din Constanţa - cuplul de aur al şcolii româneşti Foto Arhivă personală

Dorim românilor în Noul An să poată învăţa din greşelile trecutului, să analizeze istoria recentă, tragediile, să conştientizeze cauzele acestora, să fie convinşi de ceea ce vor, în ce direcţie vor să meargă şi ce presupune acest parcurs, dar să îşi aleagă şi liderii cu atenţie şi seriozitate. Românii trebuie să nu încurajeze mediocritatea şi non-valorile, direct sau indirect, conştient sau inconştient.

Trebuie să-i aprecieze pe cei merituoşi şi muncitori şi să înţeleagă faptul că soluţiile la problemele colective vor veni mereu de la cei din urmă, de multe ori chiar dacă aceştia sunt neapreciaţi, jigniţi sau goniţi din ţară. Este important ca oamenii ce îşi doresc acelaşi lucru să fie uniţi, solidari şi înţelegători unii cu alţii, pentru că doar împreună pot fi puternici şi se pot face auziţi cât mai bine.

Trebuie să înţelegem, ca popor, că odată cu drepturile vin totdeauna obligaţiile: nu poţi avea pretenţii de la alţii când tu însuţi nu eşti determinat să fii disciplinat şi responsabil. Schimbarea începe cu fiecare în parte, lucru care a fost spus de multe, poate de prea multe ori, dar e bine: poate într-o zi această convingere ni se va înrădăcina în subconştientul colectiv, iar rezultatul va părea miraculos, chiar şi pentru cei ce înţeleseseră această sintagmă de la început.

Ca studenţi la Medicină, suntem familiarizaţi cu sintagma «Teoria ca teorie, dar practica ne omoară». Poate că de acelaşi lucru suferim şi noi, ca popor: avem prea mulţi filozofi şi experţi în toate, dar când vine vorba de a întreprinde ceva concret, mulţi fac un pas în spate. Să începem cu lucruri mici, să observăm cum fiecare efort individual are rezultate pe termen scurt sau lung! Să învăţăm să fim o echipă, să avem încredere unul în altul şi să ne facem un obicei din asta! Asta dorim românilor în Noul An!“, mărturisesc Maria-Teodora Ilie şi Vlad Coşoreanu.

„Implicare, schimbare, mereu activi“

Anul 2015 a adus consacrarea pe scena publică a liceenilor de la Asociaţia Elevilor din Constanţa. Adolescenţii au militat intensiv pentru obţinerea sau redobândirea unor drepturi ale elevilor, ce le erau refuzate de administraţia locală şi chiar centrală. Printre reuşitele celor de la Asociaţia Elevilor din Constanţa enumerăm: recâştigarea locului pentru elevii majori în consiliile de administraţie ale şcolilor din România, acordarea de reducere de 50% la transportul în comun pentru elevii din Constanţa, acordarea burselor pentru elevii din Constanţa. Demn de menţionat este că liceenii din AEC au făcut mai multe plângeri penale la DNA, la adresa primarului (demisionar actualmente) Radu Mazăre, pentru nerespectarea drepturilor elevilor.

image

Constantin-Alexandru Manda (16 ani, foto dreapta), liderul Asociaţiei Elevilor din Constanţa: „2015 este anul în care românii au arătat că nu sunt indiferenţi la problemele din jurul lor, vocea străzii reuşind să se facă auzită. Însă, dacă vrem o schimbare adevărată trebuie să ne implicăm în continuare. 2016 este un an d

ublu electoral, în care ne vom alege reprezentanţii la nivel local şi naţional. Îi îndemn pe toţi cetăţenii să iasă la vot, aceasta fiind cea mai puternică armă pe care o putem folosi pentru a face schimbarea pe care cu toţii o vrem. Dar, votul nu este suficient. Trebuie să fim cetăţeni activi în permanenţă, nu doar odată la 4 ani. De aceea, vă îndemn să nu fiţi nepăsători, implicaţi-vă atunci când vedeţi o problemă în comunitate şi fiţi parte a schimbării!“

Andrei-Eduard Burghelia (18 ani, foto stânga), vicepreşedinte al Asociaţiei Elevilor din Constanţa, antreprenor, fondator al primei firme de curierat pe bicicletă: „Sunt mândru că sunt român, dar aş fi şi mai mândru dacă am avea mai mulţi cetăţeni cu spirit civic. Îmi doresc ca în anul 2016 să văd oameni care nu rămân indiferenţi la problemele din jurul lor, oameni care fac voluntariat, oameni care-şi apără drepturile lor şi pe ale celorlalţi, oameni care votează responsabil şi îi «taxează» pe politicienii rău-intenţionaţi.“

„Aveţi grijă de familie, e cea mai de preţ“

Alma Micu (35 ani, foto) este o româncă pentru care niciun efort n-a fost prea mic atunci când o familie de sirieni i-a cerut ajutorul. Alma a făcut toate demersurile pentru scoaterea din Siria a unui inginer din Latakia, chiar la începutul războiului, apoi a plătit toate costurile întregirii familiei acestuia: soţie şi doi copii minori.

Alma Micu din Constanţa Sursă foto Facebook Alma Micu

Sirienii au fost găzduiţi de Alma aproape 2 ani, la Constanţa, iar inginerul a fost angajat la agenţia ei de turism, Alma Tours. Cu mult înainte de izbucnirea crizei refugiaţilor, constănţeanca se gândea cum să facă mai multe pentru salvarea copiilor din regiunile afectate de război. Şi este revoltată de toată inerţia, şi reaua-voinţă, şi piedicile care se pun în ţară celor care vor să pună umărul la dezvoltarea societăţii.

„Lumea este sfâşiată de lupta pentru putere şi este împărţită între tot felul de regi - vreo 5 în ziua de azi. Fiecare are ceata lui şi fiecare încearcă să îşi mărească ceata în detrimentul celeilalte. Problema este că nu mai poţi nu mai aparţii de un rege. Ce-i doresc României pentru 2016? Îi doresc să nu mai fie vândută pe nimic. Şi să nu uite tradiţia sa balcanică. Să aibă grijă de ceea ce este mai de preţ: familia“, sfătuieşte Alma Micu. 

„România va fi mai bună, dacă noi vom fi mai buni“

Mihai Petre (37 ani, foto) este analistul politic care a făcut pentru
„Adevărul“ comentarii pertinente şi dure la adresa unor personaje considerate intangibile, în perioada lor de glorie. Opozant vechi al administraţiei Mazăre, Mihai Petre este printre puţinii politicieni locali din Constanţa rămaşi pe baricade, fără compromisuri cu atotputernicii de la PSD.

image

În afara politicii, credinţa reprezintă un alt reper în viaţa fostului ziarist. România are nevoie de minuni de la bunul Dumnezeu, are nevoie ca Dumnezeu să lucreze prin cât mai mulţi dintre noi. Aşadar, în 2016, să ne rugăm mai mult, să ne iubim mai mult unii pe alţii (mai ales pe cei ce ne fac rău), să-i hrănim pe cei flămânzi, să le dăm să bea celor însetaţi, să-i primim pe cei străini, să-i îmbrăcăm pe cei goi, să-i ajutăm pe cei bolnavi. Schimbarea în bine pleacă de la fiecare dintre noi. România va fi mai bună dacă noi vom fi mai buni. În special politicienii“, spune Mihai Petre.

„Să ai parte de oameni care te iubesc cu adevărat şi luptă pentru tine“

Andrei Popescu (31 ani, foto) este cel care a reuşit să elimine o taxă impusă la Constanţa, pe vremea lui Radu Mazăre. Taxa de linişte prevedea plata unor sume consistente către municipalitate de către agenţii economici din Constanţa şi Mamaia, în schimbul acordării pazei şi siguranţei unităţilor. De aceea, i se mai spunea „taxa de protecţie“.

Andrei Popescu din Constanţa Sursă foto Facebook Andrei Popescu

Andrei şi-a instalat o măsuţă în oraş şi a strâns, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Constanţa Ia Atitudine, peste 7.000 semnături pentru desfiinţarea acestei taxe care aducea bugetului local 1,5 milioane euro, folosiţi pentru tot felul de proiecte, a căror utilitate nu ajutau deloc vizibil oraşul. Instanţa a anulat plata acestei taxe.

„Românie, îţi doresc în primul rând să ai parte de oameni care te iubesc cu adevărat şi luptă pentru tine! Să nu mai existe atâta egoism, superficialitate şi falsitate. Românii să fie la fel de vehemenţi cu problemele care îi apasă şi cu cei care le crează, cum sunt atunci când le taie cineva faţa în trafic sau când înjură Naţionala de fotbal. Românie, îţi doresc să fii conştientă de adevărata ta putere şi valoare şi sa nu te mai laşi călcată în picioare de toate scursurile! Fruntea sus, Românie! La mulţi ani!“, transmite Andrei Popescu. 

„Ţara mea de dor, îţi doresc să te regăseşti“

George Simion (29 ani, foto centru) este liderul Platformei Unioniste Acţiunea 2012, care militează pentru Reunirea Basarabiei cu România. În anul 2015, unioniştii din toată Republica Moldova au trecut Prutul, într-un „marş al lui Ştefan cel Mare“, străbătând pe jos distanţa dintre Chişinău şi Iaşi. Marşul a avut destinaţie Bucureştiul, unde a avut loc o manifestaţie de amploare. Demonstranţii au mers apoi în ţară pentru a duce manifestul mai departe, bucurându-se de primire caldă peste tot.

image

„Ţara mea de glorii, ţara mea de dor, pentru 2016 îţi doresc să te regăseşti şi să găseşti puterea de a-ţi aduce fiii acasă. Nicio temelie nu poate fi construită pe minciună şi uitare. România noastră nu e întreagă fără de fraţii de peste Prut şi niciunei construcţii viitoare de edificare a unui stat care să servească interesele neamului românesc nu trebuie să îi lipsească Basarabia.

Tehnocraţia, independenţa justiţiei, votul prin corespondenţă sunt vorbe mari, utile pentru a regla şi construi. Nu trebuie să confundăm mijloacele cu scopul. Nu ne lipsesc atât de mult legile cât sentimentul onoarei şi datoriei. În 2016 sper ca să renunţăm la a ne mai uita în altă parte când vine vorba de temele esenţiale pentru poporul nostru.

În 2016 sper ca autorităţile care reprezintă statul român să renunţe la retorica mincinoasă privind integrarea europeană a Republicii Moldova ca stat separat şi să-şi asume subiectul reunificării naţionale. Şi nu doar ca mijloc de campanie electorală în lozinci patriotarde, ci pe acţiuni concrete cum ar fi interconectarea energetică, spaţiu mediatic comun, participaţiuni în companiile de stat de peste Prut, un singur post de control vamal şi multe altele.

E timpul, în cazul particular al Unirii, şi în cel general al poporului român de pretutindeni, ca să trecem la fapte. Iar dacă politicienii nu vor, o să o facă poporul“, este încrezător George Simion.

Mesajul unionist este întărit de băieţii care au răspândit pe zidurile din România inscripţia: „Basarabia e România“. Dani, unul dintre tinerii care ţin să-şi păstreze anonimatul pentru a-şi putea continua misiunea, a transmis un singur gând, puternic, pentru România lui 2016: „Ca şi până acum: ONOARE ŞI PATRIE!“

„Tu trebuie să schimbi lucrurile!“

Costin Dobrin (17 ani, foto) este unul dintre elevii de geniu ai României. Studiază la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa, este laureat al competiţiilor NASA şi este olimpic internaţional multidisciplinar, ultimul trofeu din acest an fiind obţinut la Ştiinţele Pământului. Îşi doreşte să facă performanţă în domeniul cercetării şi pentru asta va merge să îşi continue studiile în Statele Unite ale Americii.

Costin Dobrin din Constanţa olimpic de geniu Sursă foto Facebook Costin Dobrin

„România să se gândească la românii plecaţi în străinătate să îi aducă înapoi, pentru că, altfel, se va ajunge la o scurgere a inteligenţei şi a potenţialului. Cum s-ar realiza asta? Cel mai simplu e să vă povestesc despre viitorul meu. Sau mai bine aş începe răspunzând la întrebarea «de ce plec?». Pentru că, din păcate, ce vreau eu nu se poate studia la nivel ridicat aici. Chiar cred că tinerii de elită trebuie să studieze afară. Nu cred că Eminescu mai ajungea mare dacă nu studia în Viena şi Berlin.

Dar tinerii nu se mai întorc pentru că nu au ce face cu cunoştinţele lor în ţara asta. Eu vreau să studiez ştiinţele pământului şi ştiinţele mediului. Şi, dacă mă întorc, vreau să creez o mentalitate sustenabilă în România. Şi încă un lucru pe care ar trebui să îl promoveze orice ţară. Trebuie să facă tinerii să înţeleagă că am ajuns, ca planetă, într-o situaţie în care fiecare trebuie să aducă o contribuţie la îmbunătăţirea calităţii vieţii noastre. Şi încă ceva, ce le spun colegilor tot timpul, când un om zice «Când o să se schimbe lucrurile?». TU TREBUIE SĂ LE SCHIMBI!“, este ferm Costin Dobrin.

image

Pe aceeaşi temă:

Dacian Cioloş, despre planurile Guvernului pentru 2016: „Vom veni cu idei de atragere a românilor care muncesc în străinătate”

Klaus Iohannis, la un an de mandat: Cea mai mare miză a anului 2016 este reconstruirea încrederii în clasa politică. Aplaudat în picioare de parlamentari

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite