Tomisul, întemeiat pe locul unui sacrificiu în numele iubirii: Medeea şi-a ucis fratele pentru a fugi cu războinicul care a furat Lâna de Aur de la tatăl său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iason şi Medeea - tablou al pictorului Gustave Moreau Sursă foto wikipedia.org
Iason şi Medeea - tablou al pictorului Gustave Moreau Sursă foto wikipedia.org

Eroi legendari ai antichităţii au fost turişti ai Constanţei, într-o epopee scrisă cu pasiune, aventură şi sânge. Protagoniştii tragediei greceşti sunt Argonauţii, temerarii cuceritori trimişi să fure Lâna de Aur de la Răsărit.

În mitologia universală, promontoriul din Marea Neagră, pe care s-a întemeiat cetatea Tomis, a fost locul unde s-a petrecut un sacrificiu în numele unei mari iubiri.

Era cu jumătate de veac înainte de Războiul din Troia (secolul XIII înainte de Hristos), pe vremea când zeii se însoţeau cu muritorii în neobişnuite poveşti de dragoste care au înflăcărat imaginaţia posterităţii. Războinicul Iason este conducătorul unei expediţii greceşti ce se aventuează în neprimitoarea Mare Neagră pentru a aduce Lâna de Aur din ţara Colchidei (Georgia de astăzi). Din echipaj fac parte 50 dintre cei mai viteji luptători ai Greciei: Hercule, Tezeu, Castor şi Pollux, Orfeu, Peleu (tatăl lui Ahile) etc.

Îmbarcaţi pe corabia Argo (sau Argus), argonauţii ajung în ţara Lânei de Aur, pe care o fură cu ajutorul fetei regelui Aietes, Medeea, care se îndrăgosteşte de Iason. Cei doi fug pe corabia argonauţilor, iar regele-tată furios trimite oastea pe urmele lor.

După trei zile de urmărire, oastea Colchidei iese în calea argonauţilor, care se văd nevoiţi să găsească o soluţie de a scăpa din încercuire. Medeea recurge la un şiretlic, care avea să fie plătit cu preţul unei vieţi. Îl cheamă pe fratele său Absyrtos la o întâlnire de taină, dar îl ucide şi îi împrăştie trupul pe stânca Tomisului, pentru a câştiga timp în faţa urmăritorilor. Turcii au denumit mai târziu Avratük-Tėpe movila unde odihneşte nefericitul Absyrtos.

Numele prinţesei care a ucis din dragoste a rămas la Constanţa, unde un cartier poartă numele Medeea. Jertfa ei a fost, însă, zadarnică. După ce a luat-o de soţie, Iason a părăsit-o pentru fata altui rege, al Corintului. Medeea a fost transformată de Euripide în eroină de tragedie antică, care a trăit până la sfârşitul zilelor încercând să se răzbune pe soarta căreia i-a dat o mână preţioasă de ajutor. 

Iason - frescă romană Sursă foto wikipedia.org

Iason - frescă romană Sursă foto wikipedia.org

Vă mai recomandăm

De ce se cred dobrogenii mai cu moţ decât restul românilor: au un vechi secret care le sporeşte mândria. „Se adaptează imediat unui nou scop, dacă li se iveşte“

VIDEO Dobrogea, peisaj de secol XIX. Căutarea sclavului Carfin din „Aferim!“, pe ecranul Festivalului de la Berlin

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite