Craiova: Portret/Mihaela Valentina Răducanu - a lăsat poezia pentru jurnalism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a născut odată cu Revoluţia din ‘89 şi spune că şi-ar fi dorit să trăiască acele vremuri la vârsta majoratului, astfel încât să poată înţelege evenimentele de atunci.

Când era copil, visa să ajungă o celebră scriitoare. „Îmi plăcea să inventez poveşti, mai ales în clasele primare, le spuneam colegilor, după care le aşterneam pe hârtie. Apoi am trecut la poezie pentru copii“, îşi aminteşte Mihaela Răducanu. Tânăra spune că nu şi-a imaginat însă că viaţa o va duce pe tărâmurile informaţiei. „Mereu mi se spunea că trebuie să muncesc mult dacă vreau să fac ceva în viaţă. Niciodată nu mi s-a oferit ceva de-a gata, ci doar după ce am depus efort“, povesteşte Mihaela.

În presa locală a ajuns dintr-o întâmplare. „Într-un anumit context, am întâlnit pe cineva care scria la un ziar local. Aşa am ajuns să scriu şi eu, dar doar o lună de zile pentru că s-a închis publicaţia“, îşi aminteşte Mihaela.

La televiziune, la 18 ani

Proaspăt absolventă a Colegiului Naţional Fraţii Buzeşti, Mihaela  a avut şansa de a intra la facultatea de jurnalism. Deşi nu credea că va rămâne mult timp în breaslă, a ajuns la televiziune, în toamna lui 2008. „Brusc m-am trezit că fac ştiri. Îmi era foarte teamă. La 18 ani, să ai asemenea responsabilităţi, nu e deloc uşor. Tremuram în faţa camerei, dar uşor, uşor şi încurajată de colegi am reuşit să depăşesc tracul“, spune tânăra jurnalistă. Prinsă între munca de teren şi montaj, îşi face timp să meargă şi la facultate. Are şi un mare avantaj, practică meseria în acelaşi timp în care învaţă teoria.  

Mihaela spune că reportajele sale au reuşit de multe ori să sensibilizeze autorităţile, dar ar fi mulţumită dacă într-adevăr s-ar fi concretizat faptic, semn că mai are ceva de muncă. „În puţinul timp petrecut în media craioveană am făcut câteva reportaje, iar situaţiile pe care le-am întâlnit m-au cutremurat, şi aş da ca exemplu aurolacii care trăiesc de ani buni în canale. Este dramatic. Au poveşti tulburătoare şi sunt ca şi inexistenţi pentru mulţi dintre noi, deşi îi întâlnim zilnic peste tot“, spune Mihaela.

O altfel de presă

Încă mai crede în pasiunea jurnalistului  şi spune că vrea să încerce „o altfel de presă“, poate în cea centrală,  tocmai pentru a putea reveni acasă şi a „schimba un pic lucrurile“. „Mi-aş fi dorit să învăţ mult mai multe de la colegii de breaslă, îi respect pe ei şi munca lor, dar am senzaţia că presa craioveană moare uşor, uşor, probabil şi pentru că grijile financiare acaparează entuziasmul şi distruge pasiunea de a informa ca la carte“, mărturiseşte Mihaela. Tânăra spune că se simte mult mai atrasă de televiziune decât de presa scrisă pentru că imaginea are un alt impact emoţional. „Cred că televiziunea are mult mai mare impact asupra omului, şi autorităţilor în general. Atâta timp cât nu-i distruge capacitatea de a cerne informaţia“, încheie Mihaela.
  
NĂSCUTĂ 24 septembrie 1989, Craiova. 
STUDII Liceul Fraţii Buzeşti, studentă în anul II la Facultatea de Jurnalism din Craiova.
ASPIRAŢII O carieră în media scrisă sau TV.

Ce-i place

Să citească, în special romane, să scrie, dar şi să călătorească. Este însă îndrăgostită de munte şi nu ar rata niciodată o ieşire în aer liber.

Ce nu-i place
Nu suportă să stea fără să aibă o activitate. Vrea să se implice în proiecte umanitare. A ajutat mai mulţi copii ai străzii scriind un reportaj despre ei. Nu se simte bine când întâlneşte oameni ipocriţi.
 
Întrebări şi răspunsuri


Ce te-a atras în media?


M.V.R.: Posibilitatea de a scrie şi de a avea puterea să transmit informaţia celor care nu pot avea acces rapid la ea. Pe de altă parte, faptul că în fiecare zi ai altceva de făcut, iar nicio zi nu seamănă cu cea de dinainte.

Cum vezi viitorul presei scrise?

M.V.R.: Cred că printul nu va mai avea succesul de altădată în rândul cititorilor. Informaţia s-a mutat deja pe internet de ani buni, iar trendul tinde să crească în rândul cititorilor online. În plus, nici cititorii nu mai au aceeaşi plăcere de a cumpăra ziarul dimineaţa şi a savura informaţia la o cafea, cum se întâmpla până nu demult.
 


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite