Cum a rămas lefter un patron după ce a luat bani de la cămătari ca să-şi trateze soţia de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emil Buică, din comuna Ciupercenii Noi, s-a împrumutat 1.000 de euro de la cămătari ca să-şi trateze soţia de cancer, iar suma cerută înapoi este de zece ori mai mare. Dintr-un om fără probleme financiare, Emil Buică a ajuns să fie ameninţat cu moartea de cei de la care a luat bani pentru a-şi salva soţia, care a murit însă după trei luni de chin.

Emil Buică (49 de ani) era, în 2007, unul dintre cei mai bogaţi oameni din comuna Ciupercenii Noi, având în proprietate două case, o cârciumă, o pietrărie şi mai multe terenuri. „Câştigam destul de bine, «tăiam banii cu foarfeca».  Mi-am cumpărat două locuinţe, iar pe una am făcut-o ca pe un palat: baie, parchet în toate camerele, bucătărie ultramodernă. Eu mă ocupam de pietrărie, făceam cruci, iar soţia lucra în bar. Aveam zece hectare de pământ, livezi şi vii, ne mergea bine", spune olteanul.

Acum trăieşte de pe-o zi pe alta, cu grija că nu va avea cu ce să-şi hrănească cei trei copii şi mama, care este grav bolnavă. „Le dau fetiţelor la şcoală câte două eugenii. Mai mult nu am", mărturiseşte Emil Buică.

Patru vieţi distruse

Momentul de răscruce a venit în 2008, când soţia sa a fost diagnosticată cu cancer. „A simţit o durere mică la spate şi nişte ameţeli. Am mers la doctor şi a pus diagnosticul: cancer în fază avansată. Eu mai aveam atunci 3.500 de euro puşi deoparte pentru zile negre, pentru investiţii la pietrărie. I-am luat şi-am plecat la spital la Calafat, unde era internată soţia", adaugă acesta.

Buică a apelat la ajutorul unor cămătari cunoscuţi în Oltenia, Constantin Sultana şi fiul acestuia, Oprică Sultana, din Calafat. „Am luat 1.000 de euro, pentru tratament. Nici prin cap nu-mi trecea că pun dobândă, altfel nu m-aş fi încurcat cu ei", explică doljeanul. Nicoleta, soţia sa, a murit trei luni mai târziu, la doar 39 de ani.

Bărbatul a rămas cu trei copii de crescut şi o mamă cardiacă şi cu pareză. La scurt timp după înmormântare, cămătarii i-au bătut la poartă să-i ceară banii. Numai că, de la 1.000 de euro cât îi dăduseră, aceştia îi cereau 10.000 de euro.

„Nu aveam de unde să le dau atâţia bani, aşa că am plecat în Franţa, să muncesc şi să scap de datorie. Am ajuns în Bordeaux, unde lucram cu ziua, descărcam legume, făceam tot ce găseam. Dar nu aveam un serviciu stabil, aşa că am strâns doar câteva sute de euro, bani pe care i-am trimis fetelor ca să aibă de cheltuială la şcoală". Bărbatul s-a întors în ţară cu buzunarele goale, după câteva luni. 

Ameninţat cu moartea

În România a început coşmarul. Emil vorbeşte despre ameninţările cu moartea pe care le primea, zi şi noapte: „Cămătarii îmi ziceau mereu: «Dacă ciripeşti, îţi luăm glanda!» şi «Cum cârâi o vorbă, te omorâm!». Într-o zi m-au luat pe sus şi m-au obligat să semnez un contract de cedare a uneia dintre case, să mă achit de datorie. Am semnat, n-aveam încotro, după care am plecat la poliţie şi le-am spus ce-am păţit", adaugă doljeanul.

Buică a depus mai multe plângeri, pentru ameninţare, atât la poliţie, cât şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Calafat. După ce sesizările au fost plimbate printre instanţele din Craiova şi Calafat, anul trecut au fost respinse, iar pe numele reclamaţilor a fost dispusă neînceperea urmăririi penale. Emil Buică spune că şi în prezent primeşte telefoane, în miez de noapte: „Cămătarii tot îmi zic «să-mi ţin clanţa», ca să-mi fie bine şi să nu ajung unde e soţia mea. Mă avertizează că, dacă nu sunt cuminte, o să aibă grijă de fetele mele!", afirmă doljeanul Emil Buică.

"Cămătarii îmi ziceau mereu: «Dacă ciripeşti, îţi luăm glanda!» şi «Cum cârâi o vorbă, te omorâm!». Într-o zi m-au luat pe sus şi m-au obligat să semnez un contract de cedare a uneia dintre case."
Emil Buică
victimă a cămătarilor

Lege împotriva cămătăriei

Deputatul PDL Mircia Giurgiu a depus anul trecut în Parlament un proiect de lege împotriva cămătăriei care prevede pedepsirea cu închisoare a persoanelor fizice care dau bani împrumut, indiferent de dobânda percepută. Giurgiu a explicat atunci că a iniţiat proiectul în urma numeroaselor cazuri de cetăţeni care, după ce au luat bani de la cămătari, nu au mai putut returna împrumuturile şi şi-au pierdut casele.

„În sensul prezentei legi, prin camătă se înţelege dobânda excesivă pe care o ia cămătarul pentru sumele date cu împrumut. Prin cămătar se înţelege persoana care dă împrumuturi băneşti în schimbul unei camete. Darea de bani cu dobândă, ca îndeletnicire, de către o persoană fizică neautorizată, se pedepseşte cu închisoare de la un an la trei ani", se arată în proiect. Actul normativ a fost respins de Senat şi urmează să fie discutat în Camera Deputaţilor.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite