Mii de salcâmi raşi de pe faţa pâmântului în Dolj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drujba tăietorilor ilegali a mutilat pădurile de salcâmi
Drujba tăietorilor ilegali a mutilat pădurile de salcâmi

Perdelele forestiere din zonele Dobroteşti - Mârşani au fost subţiate de hoţi, iar pădurile de la Celaru, rărite anul acesta „cum nu s-a mai pomenit“, după spusele viceprimarului Marin Stroe. Directorul Direcţiei Silvice Dolj precizează că este vorba despre „un fenomen macro“ întâmplat în primăvară şi dă asigurări că a luat deja măsuri.

Povestea salcâmilor de la Celaru este legată de stăpânirea dunelor mişcătoare de nisip, pe care aceşti arbori le ţin departe de culturile localnicilor. Şi e o istorie cu rădăcini de acum mai bine de o sută de ani, de interes pentru tot mai puţini oameni de prin părţile locului. Dovezi sunt cât vezi cu ochii.  Suprafeţe cândva populate cu păduri de salcâmi se prezintă acum schilodite, acoperite de cioturi, mai mici, mai mari, după cum i-a fost îndemânarea celui ce a folosit drujba sau toporul. Marin Stroe, viceprimarul comunei Celaru, spune că în primăvară s-a tăiat cel mai mult.

Marin Stroe, viceprimarul comunei Celaru - Dolj

Marin Stroe, viceprimarul comunei doljene Celaru

„A fost iarnă blândă şi hoţii au profitat de asta, au profitat şi de faptul că nu era pază peste tot. În martie şi aprilie s-a furat masiv. Vindeau lemnele la Radomir şi Dioşti unde nu e pădure“, explică edilul, precizând că cei care îşi însuşesc ilegal materialul lemnos „sunt toţi tineri care nu s-au mai dus la lucru, care n-au casă, n-au masă, trăiesc pe spinarea bătrânilor, şi vară, şi iarnă, taie copaci şi vând“. În evidenţele primăriei figurează 47 de sancţiuni contravenţionale, din care 35 au fost date de poliţie.

„Amenzile sunt date ca să fie. Zac acolo. Trebuie să se schimbe ceva în legislaţie şi să fie mai dură. Am încercat să le luăm căruţa, dar ne câştigă în instanţă. Nici nu puteam să facem crescătorie de cai la primărie. Am avut şi eu 256 de ari şi n-a rămas nimic, un lemn n-am văzut de acolo“, a mai declarat Stroe.

Vina plasată pădurarilor

Daniel Drîgnei, directorul Direcţiei Silvice (DS) Dolj, spune că la controlul din primăvară s-a constatat o lipsă de 100 mc de masă lemnoasă în perdelele forestiere din Cantonul 20 Celaru, din cadrul Ocolului Silvic Dăbuleni.

Daniel Drîgnei, directorul Direcţiei Silvice Dolj

Daniel Drîgnei, directorul Direcţiei Silvice Dolj

„Este vorba de un număr de 1925 de arbori tăiaţi, cu o valoare imputabilă de 14,356 lei, pe care o vor plăti cei care aveau atribuţii de serviciu să sesizeze delictele, să păzească perdelele. Am luat deja măsuri. A fost destituit şeful ocolului, Preduş Iulian, se face o cercetare disciplinară a şefului de district de care aparţine Cantonul 20 Celaru, Cojocaru. Din porţiunea aceea de şase hectare este o lipsă de 10 – 15%“, a declarat Drîgnei.

Augustin Stanciu, pădurar până de curând al Ocolului Silvic Dăbuleni, în acest canton, de-o lună angajat în sistem privat, susţine că lui nu trebuie să i se impute niciun leu din această sumă, deoarece a predat perdelele forestiere unui alt pădurar, la jumătatea lunii decembrie 2010, iar de atunci a sesizat că apar delicte pe zona Mârşani - Dobroteşti.

Augustin Stanciu, fost pădurar la Ocolul Silvic Dăbuleni

Augustin Stanciu, fost pădurar la Ocolul Silvic Dăbuleni

 „Perdelele nu se mai aflau în gestiunea mea. În data de 13.12.2010 am început predarea-primirea Cantonului 20 Celaru, am continuat pe 14, iar pe 17 am trimis un raport la Ocolul Silvic Dăbuleni prin care am cerut să mi se comunice baza legală de predare-primire a cantonului“, a povestit Stanciu. În iunie a primit decizie de încetare a contractului „ca urmare a desfiinţării postului de pădurar în cadrul OS Dăbuleni“, pe care îl ocupa, decizie pe care a contestat-o în instanţă.

„Prejudiciul să fie imputat directorului, şefului de ocol de atunci şi pădurarilor care au preluat.  E jaf şi dezastru ecologic acolo. Perdelele de la limita comunei Dobroteşti, sat Nisipuri, până la Mârşani, limita cu Locusteni, aproape 40 ha, s-au plantat în 18 ani. Acum nu cred să mai fie 40 la sută din salcâmi pe picior. Copiii noştri nu vor mai avea ce vedea“, a mai spus Stanciu.

De asemenea, fostul şef al OS Dăbuleni, Iulian Preduş, a precizat că  nu nu concluzia controlului din  primăvară a stat la baza schimbării sale din funcţie, ci un alt motiv, pe care a refuzat să îl facă public.

„Cele mai multe delicte  s-au produs în perioada mai – iulie, iar eu din 8 mai nu mai sunt şef la ocol“, a adăugat Preduş.

Mulţi copaci au fost raşi şi din pădurile oamenilor, pentru că în Celaru, din 1257 ha de fond forestier, 1.027 sunt păduri particulare. Vicele Marin Stroe crede că tăierile se vor rări, chiar stopa, pentru că oamenii au constituit Asociaţia Proprietarilor de Pădure Celaru, pe care au afiliat-o la Ocolul Silvic Mârşani, care e privat. „Se pare că e mult mai ocrotită“, din spusele acestuia.

Drujba tăietorilor ilegali a multilat pădurile de salcâmi

Click pe POZE pentru galerie foto

Paza obligatorie

Pe lângă Celaru, reprezentanţii DS Dolj includ în categoria zonelor vulnerabile şi localităţile Apele Vii şi Castranova. După statisticile deţinute de directorul DS Dolj, fenomenul tăierii copacilor s-a redus la jumătate faţă de anul 2008, dar rămâne în că pronunţat deoarece în judeţ este presiune mare pe pădure, pentru că reprezintă 12 la sută din suprafaţa lui.

„La Castranova pădurile sunt ale nimănui, la Apele Vii 1.300 ha sunt în pază. Proprietarii sunt obligaţi prin lege să le dea în pază unei structuri silvice autorizate, de stat sau privată, altfel riscă amenzi de până la 5.000 de lei“, a mai declarat Daniel Drîgnei. Acesta promite că situaţia este sub control la Sadova, şi ea până nu demult zonă pe placul hoţilor de lemn, şi nu există tăieri ilegale, că la Poiana Mare – Desa, „unde era dezastru“,  e totul sub control, că Măceşu e prins în planul de împărdurire cu 700 ha până la sfârşitul anului. 

„Situaţia se stăpâneşte destul de bine. Nu se pune problema să vorbim de jaf în pădurile din Dolj. Se colaborează foarte bine cu poliţia, facem controale dese“, a mai declarat Drîgnei. Direcţia Silvică Dolj administrează 70.000 de hectare de fond forestier, din 87.000 cât are tot judeţul, patru mii find ale Mitropoliei Olteniei şi restul în proprietatea oamenilor. Soarta salcâmilor o au şi plopii în această parte de ţară şi nu scapă de drujba tăietorilor ilegali nici stejarii.

Hoţii prinşi, taxaţi cu amenzi şi dosare penale

Potrivit comisarului Florentina Popescu, din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Dolj, de la începutul anului s-au desfăşurat 74 de acţiuni privind prevenirea şi combatere sustragerii de material lemnos din fondul forestier: „Aceste activităţi au fost finalizate cu 256 de sancţiuni contravenţionale, s-au constatat 18 fapte de natură penală, pentru care s-au întocmit dosare de cercetare penală. S-a ridicat în vederea confiscării 152,3 mc de material lemnos“.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite