Aomori, „puntea“ dintre două „lumi“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
aomori

Nu este puntea dintre Rai şi Iad sau dintre cer şi pământ, Aomori este oraşul şi spaţiul de legătură dintre „zgomot” şi „tăcere”, dintre „urban” şi „rural”, dintre „antropic” şi „natural”, dintre „modern” şi „sălbatic”. Este oraşul unde soseşti dinspre sud şi de unde pleci spre nord. Este oraşul care face legătura dintre Honshu şi Hokkaido, cele două insule mari ale Japoniei.

Aomori este cel mai nordic oraş al insulei Honshu şi unde musai trebuie să poposeşti pentru a te bucura de privelişte înainte să porneşti spre Hokkaido. Situat în prefectura cu acelaşi nume, în regiunea Tōhoku, numele său nefiind vreun extras din Cicero - “o tempora! o mores!”, ci înseamnă “pădurea albastră” sau verde, datorită pâlcurilor de pădure veşnic verzi cu reflexie albăstrie, din apropiere.

Deşi ruinele sale (Sannai-Maruyama site) datează din anul 4000 Î.Hr., numele i-a fost atribuit şi folosit abia după anul 1783. Are ieşire la golful Mutsu şi strâmtoarea Tsugaru, iar în partea de sud este dominat de munţii Hakkoda, munţi în care, datorită frigului cumplit din iarna anului 1902, au murit 200 de soldaţi japonezi în timpul unui exerciţiu militar.

În prezent, munţii Hakkoda îşi aşteaptă turiştii, mai ales pentru numeroasele izvoare termale, în zonă existând peste 1000 de căzi naturale (onsen), în care te poţi relaxa indiferent de anotimp.

La început s-a dezvoltat ca un mic port de unde pleca ferryboat-ul spre Hokkaido şi unde în 1872 se dechidea primul birou de colonizare a Insulei Hokkaido, apoi ca un important punct de plecare către toate direcţiile prin modernizarea reţelei feroviare (1872, 1894), rutiere şi a aeroportului propriu (1964).

Aomori a fost distrus de flăcări la începutul secolului XX, apoi bombardat în timpurilor raidurilor americane din cel de-al doilea război mondial, dar de fiecare dată s-a refăcut.

Pentru a ajunge în Aomori, poţi lua un avion din aeroportul Haneda (Tokyo) sau trenul rapid numit „Hayabusa” pe linia principală Tōhoku, ce te duce în 3 ore şi 20 de minute precum pasărea de unde şi-a luat numele. Pe acest traseu, ţi se poate „zbârli” sufletul atunci când treci pe lângă locurile cele mai afectate de calamităţi în perioada recentă, precum Fukushima şi Sendai.

aomori

De cum poposeşti în Aomori, te izbeşte o atmosferă cuminte, de oraş micuţ cu aproximativ 300 mii de locuitori şi care constrastează puternic cu zgomotul perceput la Tokyo. Acel oraş de provincie care deseori se trezeşte la viaţă odată cu lăsarea nopţii, pentru plimbările din serile de vară parcă prea scurte pentru atâtea nevoi de relaxare. 

2
aomori
image
6
aomori

Unii turişti sunt în tranzit în călătoria spre Hokkaido, alţii vin pentru numeroasele atracţii turistice precum munţii, izvoarele termale, parcurile naturale, muzeele de istorie, artă şi muzică sau Asamuchi Aquarium, însă foarte mulţi poposesc la începutul lunii August pentru cel mai cunoscut şi tradiţional festival, Aomori Nebuta Matsuri, care se desfăşoară între 2 şi 7 august. Datează din perioada Edo şi Meiji, a fost întrerupt de câteva ori, dar din anul 1980 este inclus în patrimoniul cultural naţional.

Încă din seara de 1 August, toată lumea iese după asfinţit, costumată sau nu în kimono-uri şi la lumina podului de peste Mutsu Bay şi a clădirii impunătoare ce aparţine centrului turistic din prefectura Aomori admiră carele alegorice deja sosite şi intens luminate de felinare şi personajele războinicului Nebuta.

aomori
image
image

Aceste “plute” tematice vor defila pe străzi timp de 6 zile şi vor fi trase de oameni, aşa cum pe la noi trag alte fiinţe, căruţele. În timp ce unii defilează, alţii dansează sau se relaxează la o bere, frigărui din fructe de mare sau pur si simplu se plimbă pe faleza deja luminată şi de unde, peste golf, în insula vecină, se pot vedea artificiile ce anunţă începutul unui alt festival. 

image

Procesiunea poate fi întreruptă de “vandali”, costumaţi în negru şi cu porecle de corbi, numiţi karasu-zoku şi care în trecut au constituit o serioasă problemă.

Pentru evitarea distrugerii acestor “plute” tematice ele se adăpostesc ritualic în hangare pregătite din timp, aşa cum puteţi vedea în videoclipul de mai jos:
Dacă te-ai plictisit deja în Aomori, te invit să urci în super-expressul “Hakucho” şi să traversezi tunelul Seikan, către Hokkaido. Aici te aşteaptă alte surprize.

aomori
aomori

Tunelul feroviar Seikan a fost construit pe sub strâmtoarea Tsugaru, pe o lungime de 53,85 km, având punctul de adâncime maximă la 240 de metri. Deocamdată se parcurge cu trenul express, iar în viitor se va termina şi linia specială pentru Shinkansen. Important este faptul că acest tunel se parcurge în jumătate de oră, iar legătura clasică dintre insule, cu ferryboat-ul, se realizează în 4 ore.

Spre „finalul serii” vă ofer un pahar cu bere şi nişte „mozuku” din partea casei! Relaxare plăcută!

Acest articol este publicat şi pe www.alexandratataru.ro

1
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite