Arde România. Temperaturile de foc au aprins ţara: valul de căldură a adus incendii devastatoare în doar 24 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele 24 de ore, pe fondul creşterii temperaturii, au avut loc în ţară mai multe incendii soldate cu pagube importante.

Vremea deosebit de caldă din ultimele zile a favorizat creşterea numărului de incendii.

Pompierii au avut mult de lucru în aceste zile şi spun că atât persoanele fizice, cât şi agenţii economici ar trebui să conştientizeze faptul că este obligatoriu să fie luate măsuri preventive, în caz contrat putându-se ajunge la pagube materiale importante şi chiar la pierderi de vieţi omeneşti.
     
“Este clar că în perioadele caniculare sau secetoase există un risc crescut pentru producerea de incendii. De aceea, am făcut apel permanent la consiliile locale din zonele cu risc crescut de incendiu, inclusiv la administratorii operatorilor economici să elaboreze programe speciale de măsuri pentru prevenirea incendiilor. Spre exemplu, în această perioadă cele mai frecvente sunt incendiile de vegetaţie uscată. Sunt incendii care se alimentează singure, în condiţii specifice de temperatură şi umiditate. Scăpat de sub control, focul se poate propaga la materiale şi elemente combustibile”, spune căpitan Cristina Duţă, purtător de cuvânt al ISU Vrancea.

Pe fondul gradului scăzut de umiditate al vegetaţiei, dar şi al supraîncălzirii instalaţiilor electrice, în ultimele 24 de oră au avut loc în mai multe locuri din ţară incendii soldate cu pagube imense.

Mehedinţi

Forţe importante de la ISU Drobeta au acţionat până vineri dimineaţă, pentru a stinge un incendiu izbucnit joi după-amiază la un depozit de deşeuri în municipiul Drobeta Turnu Severin. Incendiul a fost stins abia vineri la ora 11.40, după 18 ore de luptă cu focul.

image

Autospeciale cu apă şi spumă de la Drobeta Turnu Severin, Orşova, Strehaia, servicii private şi peste 50 de  pompieri au acţionat pentru stingerea unui incendiu care a cuprins un depozit de colectare deşeuri din plastic aparţinând societăţii SC ECO GMG Company SRL autorizată pentru reciclare mase plastice. Nu se cunoaşte deocamdată cauza producerii incendiului.

Mehedinţi şi Caraş-Severin

Pompierii de la ISU Drobeta acţionează şi la această oră pentru a lichida incendiul izbucnit în Parcul Natural Domogled joi dimineaţă. În sprijinul lor a venit şi un elicopter de la Inspectoratul General de Aviaţie din cadrul MAI, care împrăştie apa peste focare.

image

Pompierii de la ISU Drobeta acţionează la faţa locului, ajutaţi de rangeri de la Parcul Natural Domogled şi pădurarii de la Ocolul Silvic Tarniţa, care are în administrare zona unde a izbucnit incendiul. Luna trecută pompierii au luptat aici cu flăcările timp de cinci zile. Au fost cuprinse de flăcări atunci circa 35 ha de litieră şi coronament, în pădurea de foioase şi răşinoase, fiind afectat, în special, pinul negru de Banat.

Alba

Un incendiu puternic a izbucnit joi după-amiază, într-o localitate de lângă Alba Iulia, la depozitul unei societăţi comerciale. Din primele informaţii oferite de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba, focul a izbucnit la o hală de producţie şi depozitare mezeluri din localitatea Drîmbar, comuna Ciugud.

image

Incendiul puternic a dus la propagarea în aer a unui fum negru şi gros care poate fi observat de la mai mulţi kilometri. În clădire nu se afla niciun om la data când a izbucnit inceniul. Hala respectivă era folosită pentru sacrificarea animalelor care intrau apoi la procesare într-o altă unitate de producţie. În timpul incendiului un perete al halei s-a prăbuşit iar pompierii au fost nevoiţi să împrăştie curioşii care se aflau tot mai aproape de zona de intervenţie a echipajelor.

Constanţa

O terasă din Portul Tomis din municipiul Constanţa a fost cuprinsă de un incendiu vineri dimineaţă, pompierii intervenind pentru stingerea flăcărilor.

În momentul izbucnirii focului, pe terasă nu se afla niciun angajat sau client, cauza probabilă fiind o suprasolicitare a instalaţiei electrice.

image

Echipele de intervenţie au reuşit să stingă incendiul după aproximativ 40 de minute. Focul a distrus mare parte din bunurile din interior.

Timiş

Un incendiu puternic a izbucnit vineri dimineaţa la depozitul de paie şi fân al unei ferme din Gătaia, judeţul Timiş.

image

Potrivit ISU Timiş, incendiul se manifestă cu ardere generalizată pe o suprafaţă de aproximativ 6000 mp, depozitul conţinând 3600 de baloţi mari de fân şi paie. Patru sute de vaci au fost evacuate.

Măsuri împotriva incendiilor


Pompierii spun că este nevoie de identificarea şi nominalizarea sectoarelor de activitate în care creşte riscul de incendiu în condiţiile caracteristice temperaturilor atmosferice ridicat, urmând a se stabili măsurile de protecţie specifice.

“Ca măsuri, este necesar să se aibă în vedere asigurarea şi verificarea zilnică a instalaţiilor de stingere şi a rezervelor de substanţe stingătoare. Totodată, se va realiza asigurarea protejării faţă de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor şi a altor tipuri de ambalaje care conţin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbră. În agricultură, se vor verifica utilajele agricole folosite la recoltarea cerealelor păioase astfel încât să nu constituie surse de aprindere. Acestea trebuie să fie dotate cu mijloace de primă intervenţie. Este necesară restricţionarea efectuării, în anumite intervale din timpul zilei, a unor lucrări care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălziri excesive. Noi avem în vedere şi intensificarea activităţilor cu scop preventiv în zonele cu culturi agricole şi în locuri cu vegetaţie forestieră, mai ales cele frecventate pentru agrement. 

Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt; locurile cu pericol de incendiu, în care se aplică această interdicţie, se stabilesc şi se marchează de persoanele în drept. Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare”, potrivit responsabililor ISU Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite