Comuna în care primarul îşi permite „luxul“ să cumpere autocar: „Vrem să ducem bătrânii să vadă frumuseţile ţării“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleşii locali din comuna vrânceană Ciorăşti au aprobat bugetul local pe anul 2018, în care se prevede şi achiziţionarea unui autocar.

În timp ce majoritatea localităţilor din ţară se confruntă cu probleme mari în ceea ce priveşte asigurarea unui buget îndestulător pentru nevoile comunităţilor, unele unităţi administrativ teritoriale fiind văduvite chiar de banii pentru salariile funcţionarilor, edilii comunei vrâncene Ciorăşti îşi permit în această perioadă mici extravaganţe.

Astfel, la propunerea primarului liberal Nicolae Braicău aleşii locali au aprobat achiziţionarea unui autocar pentru comuna din zona de câmpie. Potrivit edililor, de autocar ar urma să se deservească elevi, bătrânii şi sportivii.

"Avem 254 de copii la şcoală şi cu ajutorul acestui autocar vor putea să cunoască mai bine ţara, să-şi lărgească orizonturile cunoaşterii. Totodată, majoritatea oamenilor din comună sunt bătrâni şi nu vreau să jignesc, dar mulţi dinte ei nu au ieşit niciodată dincolo de graniţele judeţului. De aceea, vreau să-i plimb prin ţară, să cunoască frumuseţile ei. Nu în ultimul rând, noi avem o echipă de fotbal cu şanse mari de promovare în liga a III-a şi putem folosi autocarul pentru deplasările fotbaliştilor şi suporterilor", ne-a declarat primarul Nicolae Braicău.

Edilul spune că autocarul care va fi achiziţionat cât de curând va costa 30.000 de euro şi va fi second-hand, întrucât Primăria nu-şi poate permite unul nou. Primarul Braicău spune că nu ar fi făcut această investiţie dacă nu s-ar fi asigurat că nu vor fi probleme cu bugetul.

"Autocarul nu este singura investiţiei pe care o facem. Vom achiziţiona şi un autocamion de mare capacitate, de cărat agregate. Nu avem un buget mare, dar dacă îl chivernisim bine nu avem de ce să ne facem probleme. Bugetul de funcţionare este asigurat pentru tot anul şi ne vom axa foarte mult pe investiţii", ne spune primarul Braicău.

Ciorăşti are autobuz şi dric

La toate acestea mai adăugăm că în anii trecuţi autorităţile din comuna Ciorăşti au cumpărat un autobuz pentru transport local, care a costat 16.500 de euro, noutate în ţară,  cu care se va face transport local către satele componente, conform unui grafic orar stabilit de primărie, dar şi o maşină mortuară, pentru care Primăria a plătit 4.000 de euro.

image

"La noi în comună populaţia este îmbătrânită. O medie arată că în fiecare săptămână mor doi oameni, iar un copil este adus pe lume în această comună o dată la două săptămâni. Maşina am cumpărat-o pentru a veni în sprijinul familiilor care au decese. Serviciul este gratuit, cum gratis este şi săparea gropii la mormânt, de către beneficiarii Legii 416, a venitului minim garantat. Şi înainte făceam aceste servicii, dar cu un tractor şi o remorcă şi am zis să ne modernizăm şi noi", potrivit primarului Nicolae Braicău.

Trebuie menţionat că modul cum este administrată comuna Ciorăşti de şase ani poate fi considerat model de succes la nivel de ţară.

Autorităţile locale de aici au înfiinţat o firmă a Primăriei pentru a realiza prin intermediul ei lucrările de interes utilitar din comunitate. Edilii au gândit că beneficiind de o firmă proprie, pe care au denumit-o SC Prestări Servicii, investiţiile pe care le vor realiza vor fi mult mai rentabile din punct de vedere economic, dar vor rezolva şi problema unor locuri de muncă pentru şomerii din sat.

Toate investiţiile, prin societatea Primăriei

Primăria se poate lăuda azi cu lucrări de investiţii de calitate făcute cu proprii angajaţi, la cele mai mici costuri.

Prin intermediul societăţii primăriei, s-au reabilitat căminul cultural, cabinetul medical, s-au construit o piaţă agroalimentară şi un stadion, au fost asfaltate şi pavate drumurile, se realizează salubritatea localităţii, gama de lucrări fiind variată.

„Am reuşit să economisim mai mult din jumătate din sumele pe care ar fi trebuit să le cheltuim pentru investiţii. Ca şi exemplu, căminul cultural a fost reabilitat de angajaţii societăţii cu suma de 237.000 de lei, în condiţiile în care orice firmă ar fi venit să lucreze cerea cel puţin dublu”, susţine primarul Nicolae Braicău.

image

Tot în acest interval de timp, primăria comunei Ciorăşti a achiziţionat aproximativ de maşini şi utilaje, noi şi second hand, care sunt folosite la lucrări publice, întreţinere, reparaţii.

Pentru deszăpezire şi lucrări la drumuri şi şanţuri, autorităţile au cumpărat o maşină cu freză şi lamă, un buldoexcavator, un autogreder pentru reprofilarea drumurilor, un finisor de asfalt şi un cilindru compactor, precum şi un mini-excavator.

Pe de altă parte, cu fonduri locale s-au mai achiziţionat o maşină de gunoi, un camion pentru cărat piatră şi o maşină de pompieri.

Noua bază de sport din comună, realizată în regie proprie, este mai modernă decât ce au oraşele mari.
De altfel, fondurile europene s-au dovedit extrem de preţioase pentru comunitate, fiind înfiinţate trei societăţi economico-sociale, respectiv  un atelier de tâmplărie PVC, de pavele şi borduri şi de frizerie şi coafură, care au permis angajarea a aproximativ  de localnici.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite