De unde provine expresia „carne de tun“. Cine au fost oamenii celebri care au folosit-o

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Historia
FOTO: Historia

Expresia are legătură cu decizii luate de comandanţi şi oameni politici, în timpul războaielor, prin trimiterea la moarte sigură a militarilor.

În cel de-Al Doilea Război Mondial, românii au fost carne de tun. Prost echipaţi, aceştia au fost aruncaţi în luptă de către aliaţii germani în bătălii sinucigaşe. La rândul lor, ruşii, atunci când românii au întors armele contra naziştilor, fie i-au umilit în lagăre, fie i-au trimis în linia întâi”, scria recent într-un text un jurnalist de la Adevărul.

Expresia carne de tun, folosită în text, se referă la masa mare de militari care au fost trimişi pe front cu scopul de a fi sacrificaţi, istoria consemnând nenumărate episoade în care soldaţii au fost supuşi măcelului, prin decizii mai mult sau mai puţin controversate.

Primul care a folosit expresia carne de tun a fost în urmă cu mai bine de două secole omul politic şi scriitorul François-René de Chateaubriand. Pe 30 martie 1814 acesta a scris un pamflet împotriva lui Napoleon, în care făcea vorbire despre bunul plac după care se făceau recrutările sub regimul liderului francez. “S-a ajuns la un asemenea grad de dispreţ pentru viaţa oamenilor, încât recruţii erau numiţi materie primă şi carne de tun”, scria vicontele Chateaubriand.

Cercetători din domeniu literar spun că o expresie asemănătoare poate fi atribuită marelui dramaturg William Shakespeare, care în preajma anilor 1600 scria o piesă istorică avându-l ca personaj principal pe Henric al IV-lea.

“Într-o formă destul de apropiată, expresia a fost folosită pentru prima oară de către Shakespeare, în partea întâi din Henric al IV-lea. . Acesta pune în gura lui Falstaff următorul răspuns, când e întrebat de Henric: <<Ai cui sunt oamenii aceia care vin la urmă?>>. << Hrană pentru praf de puşcă>>”, scrie I. Berg, autorul dicţionarului de cuvinte, expresii şi citate celebre.

Expresia a fost împrumutată mult mai târziu şi de marele scriitor rus Maxim Gorki, într-o prefaţă scrisă pentru cartea unei autoare, vorbind de femei şi de felul cum erau privite altădată. Acesta scrie: “au trăit ca animalele şi ca prăsilă pentru carne de tun de furnizat cazărmilor, oastei, spre a apăra pe moşieri, fabricanţi”.

Pe măsură ce cursa înarmărilor a luat avânt, expresia a fost reactualizată cu armele moderne, cunoscutul scriitor francez Romain Rolland vorbind într-o lucrare de a sa despre <<carne de mitralieră>>. “Guvernământul Republicii îi reclamase cei doi fii, pentru a hrăni cu carnea lor mitralierele duşmanilor”.

Citiţi şi:

De unde vine celebra expresie „Banii nu au miros”. Totul a pornit de la o discuţie memorabilă dintre împăratul roman Vespasian şi fiul său

De unde vine expresia „Turcul plăteşte!“. Zicala îi este atribuită unui funcţionar somnoros de acum 250 de ani

Ce înseamnă de fapt expresia biblică „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa“. De ce avem nevoie pentru a putea trece cu bine peste toate încercările - explicaţia preoţilor

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite