Descoperirea considerată a opta minune a lumii. Timp de 2.200 de ani, nimeni n-a ştiut că zace în adâncurile pământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata de teracotă FOTO BBC
Armata de teracotă FOTO BBC

În cei 44 de ani de la descoperire, arheologii au scos la lumină mii de exponate adăpostite într-un imens mausoleu vechi de 2.200 de ani.

În anul 1974, an secetos într-o provincie chineză, câţiva ţărani săpau în pământ pentru a da de apă, intenţia lor fiind de a construi o fântână pentru a salva culturile agricole. Doar că în loc de apă, aceştia au nimerit peste o săgeată de bronz şi capul unui soldat construit din teracotă. Nimeni nu a ştiut că aceea avea să fie una dintre cele mai mari descoperiri arheologice ale lumii, respectiv grandiosul mausoleu al primului împărat chinez. Cercetătorii i-au spus cea de a opta minune a lumii.

Qin Shihuang a rămas în istoria Chinei drept unificatorul imperiului şi totodată fondator al dinastiei Qin (221 - 206 î.e.n.). Tot în istorie este cunoscut drept împăratul cu frică de moarte, după ce asupra lui au existat trei atentate. Se spune că avea la curtea sa 300 de astrologi şi cât a trăit i-a obligat pe supuşi să găsească elixirul nemuririi. Această teamă de moarte l-a determinat să comande construirea unui mausoleu imens, doar pentru el. Peste 700.000 de oameni au lucrat, timp de mai bine de patru decenii, la monumentala construcţie, solicitând ridicarea a mii de soldaţi în mărime naturală, pentru a-l apăra şi după moarte, poveşti scrise de un cronicar al dinastiei Han şi care au rămas în arhivele chinezeşti.

Armata de teracotă

Toată necropola este imensă iar meşterii care au lucrat fără întrerupere  au primit ordine să lucreze un sistem automat de apărare împotriva jefuitorilor, format din arme precum topoare, arbalete, suliţe, turnate în mărime reală din aliaje de metale, iar încăperea era păzită de mii de soldaţi uriaşi, făcuţi din lut.

Împăratul şi-a dorit ca acest mausoleu să fie unul secret, astfel că i-a trimis la moarte pe toţi cei care au lucrat la construcţie, inclusiv membrii familiilor acestuia sau concubinele împăratului. După moartea sa, care a însemant şi sfârşitul dinastiei Qin, toate urmele acestui mormânt neobişnuit au fost ascunse, fiind plantaţi copaci, iar vreme de 2.200 de ani nimeni nu a ştiut ce se află în subteran.

Armata de teracotă

Cum precizam la început, complexul vechi de 2.200 de ani din oraşul Xian a fost descoperit în 1974 iar locul în care a fost descoperit a devenit astăzi unul dintre cele mai frecventate situri turistice din China.

"Până în prezent au fost descoperite 4 depozite, construcţii anexe în care sunt depuşi soldaţi din diferite arme, dar şi care de luptă trase de cai. Soldaţii, realizaţi din teracotă, erau pictaţi, în mâini ţineau armament real, din bronz: halebarde, arcuri cu săgeţi. Caii, tot din teracotă, purtau harnaşament, carele de luptă erau din lemn. Circa 8.000 de soldaţi se presupune că există, armata va fi descoperită în totalitate poate în decenii sau chiar secole”, potrivit lui Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie

Arheologii au spus că printre primele obiecte găsite a fost un scut pictat şi, de asemenea, alte artefacte care au culorile foarte bine conservate.

O expoziţie eveniment cu soldaţii de teracotă al primului împărat al Chinei a avut loc în urmă cu cinci ani şi la Bucureşti , la Muzeul naţional de Istorie şi s-a bucurat atunci de un mare succes.

Armata de teracotă
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite