Documente inedite despre prezenţa "păsării măiastre" Maria Tănase la Focşani. Artista avea un scris impecabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regina cântecului românesc a ţinut două concerte la Focşani, la Teatrul Municipal Mr. Gh. Pastia, în 1940 şi 1945.

Graţie istoricului Florin Dîrdală, neobosit căutător prin arhivele judeţului, aflăm că marea artistă Maria Tănase a susţinut două concerte la Focşani, care s-au bucurat de un enorm succes.

"Anul 1940 a fost deosebit de greu pentru întreaga Românie, cu binecunoscutele amputări teritoriale şi cu norii ameninţători ai conflictului mondial, aflat în plină desfăşurare, planând asupra poporului român. Pe plan local judeţul nostru şi Focşaniul au fost devastate de mari inundaţii, la care s-a mai adăugat o grindină cumplită.

La aceste nenorociri nu putea să lipsească încă una, anume catastrofalul cutremur din noaptea de 9-10 noiembrie care a provocat pagube imense pe întreg teritoriul ţării. Cu toate acestea pofta de viaţă a românilor în general şi a focşănenilor în special nu a fost alterată, întregul an 1940 fiind plin de evenimente artistice desfăşurate. În ceea ce ne priveşte, la sala Teatrului Maior Gh Pastia, unde au dat reprezentaţii extraordinare marii artişti ai neamului, la care privim cu admiraţie până şi noi cei de azi: Gh. Calboreanu , Misu Fotino, Vasiliu Birlic, Gogu Ştefănescu, Ionel Teodoreanu , ultimul organizând o şezătoare literară având ca subiect “Cum am scris Medelenii”.

Dintre aceste nume mari nu putea să lipsească un personaj celebru, marea interpretă de muzică populară, uşoară, lăutărească, romanţe şi teatru de revistă. A fost supranumită  de Nicolae Iorga Pasărea măiastră  şi Regina cântecului românesc. Aceasta distinsă doamna de mare talent a trimis cu o lună înainte de Cutremurul cel Mare o solicitare la Primăria Focşani în care a consemnat următoarele. “În dorinţa de a oferi şi publicului din provincie o seară de Muzică Populară Românească, formată din melodii culese din toate unghiurile Ţării: Transilvania, Banat , Oltenia, Muntenia ,Dobrogea, călduros vă rog să mi se pună la dispoziţie sala Teatrului pentru seara zilei de 20 octombrie 1940. Nenumăratele scrisori primite în urma emisiunilor mele la posturile româneşti de Radio îmi dau convingerea că publicul din provincie va primi cu multă satisfacţie concertele mele”.

image

Administratorul Teatrului care a primit sarcina de a analiza cererea raportează primarului ca s-a reţinut sala teatrului comunal pentru seara zilei de 20 octombrie 1940 şi acest fapt s-a comunicat şi solicitatoarei printr-o carte poştală. Detalii despre succesul evenimentului nu au fost consemnate sau cel puţin nu au fost identificate încă, dar cu siguranţă că efectul concertului a fost colosal, lucru care poate poate fi lesne bănuit, dintr-o altă solicitare a aceleiaşi mari artiste care 5 ani mai târziu trimite o nouă cerere la autoritatea locală, pe 22 octombrie 1945, în care detaliază că în vederea organizării unui spectacol muzical în oraşul Focşani, cu muzică de propagandă româno-rusă şi anglo-americană, având buget formidabil şi o reţetă necorespunzătoare marilor cheltuieli, roagă a se aproba complecta scutire a chiriei sălii.

1

După acest an nu s-au mai înregistrat alte vizite ale Mariei Tănase la noi în oraş, din motive necunoscute , poate legate de programul încărcat al artistei sau de boala de plămâni care i-a măcinat ultimii ani de viaţă şi a pus punct prea repede unei cariere de excepţie", scrie Florin Dîrdală..

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite