Elevi hăituiţi de autorităţi fiindcă au îndrăznit să organizeze la Focşani o dezbatere despre educaţia sexuală în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ateneul Popular, Baroul Vrancea, Inspectoratului Şcolar, Coaliţia pentru Familie, Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie au încercat să interzică o conferinţă organizată la Focşani de un grup de tineri.

Municipiul Focşani a găzduit în weekend-ul care a trecut conferinţa „Women Talk Conference”, un eveniment organizat de mai mulţi elevi din Focşani, graţie unui program de schimburi culturale finanţat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Pentru această manifestare, elevii au avut şi patru invitaţi care să le vorbească despre subiecte pe care le-au considerat interesante şi de actualitate, precum stereotipurile, discriminarea, inegalitatea de şanse, drepturile femeilor, ale comunităţii de romi, dar şi ale persoanelor transgender. Conferinţa urmă să aibă loc la Ateneul Popular din Focşani, instituţie aflată în subordinea Primăriei Focşani, dar după ce iniţial s-a avizat evenimentul, în urma unor presiuni elevii au fost nevoiţi să-şi caute o altă locaţie.

Presiunile au venit din partea Baroului Vrancea, Ateneului Popular, Inspectoratului Şcolar, Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie şi Coaliţiei pentru Familie, care s-au arătat deranjate că la această dezbatere ar urma să se discute subiecte precum drepturile comunităţii LGBT.

Totul a plecat de la reacţia Baroului de Avocaţi Vrancea, care are reprezentanţi la nivel de vârf în Asociaţia Părinţilor pentru Ora de Religie (APOR) şi care au alarmat, printr-un comunicat de presă semnat în numele tuturor membrilor, Inspectoratul Şcolar, Consiliul Local Focşani şi Consiliul Judeţean în legătură cu evenimentul, aceştia fiind intrigaţi de temele discutate.

Ulterior, mai mulţi avocaţi au dezavuat comunicatul, reproşând şefilor baroului că nu i-au consultat.

“Consider că profesia de avocat este incompatibilă cu luarea de poziţii publice discriminatorii faţă de orice persoană sau minoritate etnică, religioasă sau de identitate sexuală, încălcându-se statutul profesiei de avocat”, susţine avocata Ana Viorica Puşcaşu.

Şi Inspectoratul Şcolar Vrancea a pus beţe în roate elevilor, recomandând conducătorilor de unităţi de învăţământ să ia măsuri astfel încât să nu se permită elevilor participarea la acest eveniment de weekend, în timpul lor liber.

"Am picat degeaba în acest malaxor. Nu am intervenit deloc. Eu doar am spus că nu sunt de acord cu participarea elevilor minori la astfel de acţiuni decât dacă au acordul părinţilor. De altfel, am şi recomandat directorilor de şcoli ca în astfel de situaţii elevii să fie însoţiţi de consilierii educativi", ne-a spus Dorin Cristea, inspector general şcolar la IŞJ Vrancea.

Presiuni au venit şi din partea consilierului judeţean PNL Cristi Irimia, care se prezintă publicului şi cu calitatea sa de jurnalist la un site local pe care îl deţine şi unde promovează acţiunile APOR. Acesta s-a exprimat în stil propriu şi cu privire la acţiunea de sâmbătă a elevilor.

De altfel, Irimia a şi participat, în calitate de ziarist, la eveniment şi a avut unele intervenţii considerate nelalocul lor de organizatori.

“Domnului i s-a sugerat să ia un loc, dar asta nu l-a întrerupt să se ducă la organizatorii evenimentului (tineri sub 18 ani) şi să se ia puţin de ei ca să le arate cine este şeful cu adevărat. Nu a ezitat să se ducă la una dintre conferenţiare şi să o agreseze verbal comportându-se superior tocmai pentru că persoana din faţa acestuia era o femeie...Conferinţa a descurs normal, spectatorii constând nu numai în liceeni, ci şi într-un număr considerabil de adulţi (părinţi), cât şi de profesori. După ce ni s-a vorbit despre cazuri de agresiune şi discriminare din România, despre egalitatea de şanse între romi şi români, între bărbat şi femeie, despre drepturile pe care noi le avem şi ar trebui să le conştientizăm şi despre educaţia opţională pe care noi ar trebui s-o avem în şcoli, domnul revoltat se ridică spunând că are “o întrebare”. A urmat un discurs prin care acesta i-a reproşat doamnei că a spus cuvântul “discriminare” doar de 4 ori şi “educaţie sexuală” de 5 ori, iar asta ar invoca faptul că femeia din faţa noastră ne spală pe creier încercând să ne spună să nu votăm politicieni misogini.”, a scris una dintre elevele paricipante pe blogul ei.

image

Oana Băluţă, conferenţiar la Universitatea Bucureşti şi totodată invitat în calitate de speaker la conferinţă, s-a arătat siderată de asaltul autorităţilor asupra acestui eveniment, care până la urmă s-a desfăşurat într-un spaţiu privat.

“Ruşinos că au desfăşurat un asemenea arsenal, că au exercitat o aşa presiune pentru a opri o mână de elevi de liceu să deruleze un proiect. Înţelegem, da? Elevi de liceu! Uitaţi-vă la figurile lor ca să vedeţi cine este pericol public în Vrancea şi cine ameninţă comunitatea locală. Baroul Vrancea are deja o poziţie complicată fiindcă nu şi-a consultat membrii, spun alţi avocaţi. Mie nu îmi este clar cum Inspectoratul Şcolar şi-a asumat imediat poziţia comunicată de Baroul Vrancea.Ca să vorbesc în nume personal, în anul 2018, aceste organizaţii au încercat să îmi interzică să le vorbesc elevilor despre egalitate de gen, despre faptul că România ocupă ultimul loc în UE în Indexul Egalităţii de Gen, despre sarcinile la adolescente unde România este pe primul loc în UE şi educaţia sexuală şi Convenţia pentru Drepturile Copilului, despre violenţa asupra femeilor şi Convenţia de la Istanbul, despre femei remarcabile în activism, politică, literatură, pictură, medicină, sport… Am un powerpoint care a structurat discuţia şi datele prezentate. Să ne înţelegem, aceşti elevi sunt minunaţi, îi susţin acum şi le voi sprijini activităţile viitoare. Le mulţumesc pentru speranţa cu care am plecat ieri şi pentru doza de energie şi optimism”, a scris Oana Băluţă, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Evenimentul a avut ecou până la Bucureşti şi reacţiile nu au întârziat să apară.

“Personal, cred că APOR are dreptul să suţină ce vrea, deşi cred că ar fi bine să citească (şi altceva decât Biblia) înainte de a deschide gura. Cred că şcoala ar trebui să citească Convenţia privind Drepturile Copilului, unde scrie negru pe alb că şi copiii au dreptul la libertatea de exprimare şi la nediscriminare”, a reacţionat Ioana Avădani, de la Centru pentru Jurnalism Independent.

Şi deputatul PSD Petre Florin Manole a condamnat „grava încălcare a drepturilor omului“ de la Focşani , susţinând  că acest incident demonstrează că are loc o radicalizare a „entităţilor extremiste“ de pe teritoriul României.

„Deşi aparent un incident local, abuzul petrecut la Ateneul Popular de la Focşani reprezintă încă un semnal de alarmă pentru radicalizarea entităţilor extremiste prezente pe teritoriul României, pe fondul accentuării curentelor extremiste din regiune. Solicit Prefecturii Focşani precum şi celorlalte instituţii abilitate să investigheze acest incident care a afectat drepturile şi libertăţile cetăneşti ale unor grupuri vulnerabile“, a spus deputatul.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite