FOTO Poduri peste culturi, proiect internaţional al profesorilor de la Colegiul Naţional "Unirea"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase profesori de la Colegiul ”Unirea” au vizitat şcoala parteneră din Turcia, fiind pentru o săptămână implicaţi în tot ceea ce înseamnă procesul instructiv-educativ şi extracurricular al şcolii.

Într-o lume care în care se vorbeşte despre ziduri, graniţe fortificate şi enclavizare, elevii şi profesorii unirişti încearcă să ridice poduri cultural-artistice, spirituale şi educative.

După succesul proiectului transfrontalier “Legături de suflet cu românii din spaţiul ex-sovietic” în care s-au regăsit elevi şi profesori de la Liceul Teoretic Gh. Asachi din Chişinău (rep. Moldova), Gimnaziul românesc nr. 6 din Cernăuţi şi Şcoala românească din Crasna (Ucraina), uniriştii ridică un nou pod peste culturi şi peste Marea Neagră.

În perioada 15-20 aprilie 2018, s-a desfăşurat prima etapă a proiectului educaţional internaţional BRIDGES ACROSS CULTURES. În acest proiect sunt implicate, până în acest moment, două unităţi de învăţământ, Colegiul Naţional ”Unirea” din Focşani şi Şcoala Baruthane Ortaokulu din oraşul Samsun, Turcia.

Şase profesori de la Colegiul ”Unirea” au vizitat şcoala parteneră din Turcia, fiind pentru o săptămână implicaţi în tot ceea ce înseamnă procesul instructiv-educativ şi extracurricular al şcolii. Principalele obiective ale vizitei au fost cunoaşterea sistemului de învăţământ turcesc şi schiţarea viitoarelor proiecte care vor fi dezvoltate de cele două şcoli. Astfel, pentru a crea contacte între elevii gimnazişti din cele două instituţii, s-a aprobat începerea unui proiect e-twinning privind realizarea unui dicţionar cu termeni împrumutaţi în limba română din limba turcă, care sunt încă folosiţi în exprimarea contemporană.

image

De asemenea, profesorii români au avut onoarea să fie primiţi de toate oficialităţile locale: primarul oraşului Samsun, Erdoğan TOK, guvernatorul regiunii (caimacam) Turan ATLAMAZ, inspectorul şcolar general Halil İbrahim AKMEŞE, care au accentuat importanţa ce trebuie acordată educaţiei, pilonul central al evoluţiei oricărei societăţi.

“A fost un program foarte dens, cu activităţi de dimineaţa până seara, dar care, personal, mi-au întărit convingerea că schimbarea în bine a unei societăţi nu poate fi făcută decât prin educaţie. Şcoala Baruthane Ortaokulu este una experimentală, gândită şi creată tocmai pentru a produce schimbarea, aşa cum o spune chiar directorul instituţiei dl. Süleyman ÇİFTLİ: schimbi o şcoală, schimbi un oraş”, a spus prof. Janet Popoiu.

image

“Am fost impresionată de modul excelent în care comunică toţi cei implicaţi în actul educaţional: reprezentanţii şcolii (directorii şi întreg corpul profesoral), părinţii elevilor şi autorităţile locale. De asemenea, mi s-a părut interesant conceptul fundamental al Şcolii Baruthane Ortaokulu sintetizat în trei aspecte esenţiale privind educaţia: achiziţiile academice, sportul şi responsabilizarea civică”, potrivit prof. Maria Zgăbărdici

„De la Scoala Baruthane Ortaokulu din Samsun am plecat având în gând unul din principiile pe care se străduiesc să-l aplice în orice activitate pe care o desfăşoară: Copii fericiţi - profesori fericiţi! Am văzut acolo respect reciproc, bucuria de a fi împreună, căldură sufletească. Toate acestea ne vor ajuta să continuăm acest proiect cu activităţi inspirate şi utile” a menţinat prof. Angela Sîrbu.

„Am întâlnit in Samsun o şcoală aşa cum mi-aş dori să fie multe şcoli: cu profesori pasionaţi, cu elevi silitori şi foarte afectuoşi dar şi cu părinţi extrem de implicaţi”, a spus şi prof. Corina Ciucu.

„Am trăit o experienţă de neuitat. A fost o lecţie de ospitalitate, de generozitate, de profesionalism, seriozitate, patriotism şi sensibilitate umana care s-a desfăşurat firesc, calm şi cald”, a precizat prof. Dan Popoiu.

Proiectul va continua cu noi activităţi în această vară. Astfel, în perioada 5-15 iulie la Samsun, se va organiza o tabără internaţională pentru copiii din mai multe state europene. Din Focşani va participa un grup de 15 elevi unirişti de gimnaziu care vor avea o serie de activităţi comune alături de colegii lor din Turcia, din Italia, Portugalia şi Danemarca.

După se vor stinge ecourile acestei tabere, colegii şi noii noştri prieteni din Samsun vor planifica o vizită în România şi vor fi oaspeţii Colegiului Naţional Unirea şi ai municipiului Focşani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite