FOTO VIDEO Un tânăr a făcut pentru oraş ce nu au reuşit autorităţile 25 de ani. Sorin Tudose a editat cel mai frumos album al vechiului Focşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrarea, apărută recent la editura Noi Media Print Bucureşti, reuneşte în paginile sale 375 de imagini din istoria Oraşului Unirii, imagini care reprezintă edificii publice, dar şi case particulare. Ele au fost imortalizate în cărţi poştale şi fotografii, multe dintre acestea fiind adevărate documente istorice vizuale.

Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia a găzduit vineri seara un eveniment de excepţie, care a încununat munca de patru ani a tânărului jurnalist focşănean Sorin Tudose, un mare pasionat de Focşaniul de odinioară.

Acesta a ales să-şi lanseze albumul cu fotografii inedite de zilele oraşului, evenimentul nefiind însă prins în calendarul manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului, unde se ştie grosul evenimentelor se bazează pe paranghelii.

Prin urmare, autorităţile au tratat cu indiferenţă lansarea celui mai frumos album despre Focşani, lucru care nu i-a deranjat aproape deloc pe organizatori şi numerosul public prezent în sală.

“Parafrazându-l pe preşedintele american Kennedy,  care spunea că înainte să vă întrebaţi ce vă dă ţara vouă, gândiţi-vă ce puteţi da voi pentru ţară, ei bine Sorin Tudose nu a aşteptat să-i dea Focşaniul ceva oficial, ci a avut această iniţiativă, de a ne da nouă acest album excepţional, cu imagini din Focşaniul vechi. Este o iniţiativă cetăţenească de toată lauda şi îl felicit din toată inima”, a spus Valentin Gheorghiţă, gazda evenimentului de vineri seara.

FOTOGRAFII DIN PERIOADA 1899-1941

Redactorul şef al Ziarului de Vrancea, Silvia Vrânceanu Nichita, care a moderat evenimentul de aseară, a precizat că Sorin Tudose a căutat cele mai vechi şi mai interesante mărturii vizuale ale oraşului nostru, iar albumul începe în 1899, când s-au găsit cele mai vechi fotografii ale oraşului de pe Milcov şi se opreşte în 1941.

image

“Aşa cum fiecare familie are propriul său album, aşa şi oraşul nostru are un album al său, în care mai tânărul meu coleg a căutat mărturii preţioase din vremuri trecute, pe care le-a şters de praf, pentru a ni le oferi azi în dar. Acest album ne invită practic într-o excursie în Focşaniul pe care oameni de vârsta mea sau mai tineri nu au avut ocazia să-l vadă. Sorin ne urcă într-o maşină a timpului cu care călătorim înainte de 1940”, a spus Silvia Vrînceanu Nichita, redactor şef al Ziarului de Vrancea.

Principalul colaborator al lui Sorin Tudose, focşăneanul Petru Mincu, care are o contribuţie însemnată la apariţia acestui album, a povestit cum s-a născut ideea acestui album.

“Într-o zi, la arhive, vine domnul profesor Ionel Budescu, cu un album foarte frumos, dar nu aşa de frumos ca acesta, al oraşului Brăila, care tocmai scosese un album de cărţi pioştale şi fotografii. Noi am rămas mască şi am zis că trebuie să avem şi noi, pentru oraşul Focşani, aşa ceva. Am căutat în stânga şi în dreapta, Sorin a găsit fonduri şi iată aşa a ieşit această minunăţie de album”, Petru Mincu.

OAMENII CARE AU ISTORIE SUNT GREU DE MANIPULAT

La rândul său, Marius Ionescu, specialist în arhitectură, cel care semnează prefaţa cărţii şi descrierile arhitecturale, a ţinut să urecheze autorităţile ineficiente ale Vrancei, care timp de 25 de ani nu s-au îngrijit să editeze un astfel de album.

image

“Oamenii care au trecut şi istorie, sunt greu de manipulat, cei care nu au trecut şi istorie, sunt foarte uşor de minţit. Iar indiferenţa cu care marea majoritate a românilor îşi tratează nu numai oraşele în care locuiesc, ci casa în care locuiesc denotă pe lângă lipsa unei culturi urbanistice şi lipsa interesului pentru trecut. Acest album trebuia făcut în anii 1990, de către autorităţi. Nu trebuia să vină un tânăr care să-şi consume timpul şi banii personali, ci instituţiile abilitate pentru a face aşa ceva”, a menţionat Marius Ionescu, care a criticat în discursul său şi modul cum autorităţile au demolat gara veche a oraşului, o bijuterie arhitecturală.

În final, a luat cuvântul şi Sorin Tudose, autorul albumului, care a povestit cum s-a născut pasiunea sa pentru oraşul vechi şi cine l-a ajutat din punct de vedere financiar să scoată lucrarea.

UN PASIONAT AL VECHIULUI ORAŞ

“M-a întrebat cineva dacă am colaborat cu cineva din punct de vedere financiar. Se poate spune că am avut oarecum fonduri europene. O focşăneancă care s-a născut, a crescut în Focşani şi din cauza regimului comunist a trebuit să plece din ţară, dar nu a încetat o clipă să iubească vechiul Focşani, a găsit în mine un iubitor al oraşului de altădată. Am cunoscut-o personal, i-am spus ce vreau să fac şi mi-a spus că dacă o să am nevoie de bani mă va ajuta. Aşa că o parte din acest album a fost sprijinit de Olga Blănaru Iordănescu, care are 88 de ani şi locuieşte la Paris. Fără ajutorul ei nu aş fi ajuns astăzi aici”, a mărturisit Sorin Tudose.

image

Conceput ca o călătorie în timp şi spaţiu, albumul bilingv româno-englez reuneşte în paginile sale 375 de imagini din istoria Oraşului Unirii , îşi poartă cititorii pe Strada Mare a Unirii, pe la Banca Economia, trecând prin vechea Piaţă a Moldovei cu hala, Biserica Domnească, în încercarea de a oferi o viziune de ansamblu a oraşului în care au vieţuit bunicii şi străbunicii noştri. Un oraş în care existau la tot pasul magazine de „coloniale şi delicatese”, „galanterie şi mercerie”, bodegi în care se comercializau „băuturi spirtoase”. Magazinele purtau numele proprietarilor sau denumiri precum „La Peştele de Aur”, „La Papagal”, „La Barza” ori „Carmen Sylva”.

image

“Albumul conţine şi fotografii în care au fost imortalizate diverse momente din viaţa cotidiană a focşănenilor, precum cursuri de şcoală primară, serbări de grădiniţă, manifestaţii, petreceri, parade militare, nunţi sau cortegii funerare. Şi pentru că istoria este povestea oamenilor, ultimul capitol conţine portretele a peste 30 de figuri remarcabile, care şi-au lăsat amprenta peste semenii lor de pe plan local, naţional sau chiar de peste hotare. Îi amintesc aici pe Ion Mincu, părintele şcolii româneşti de arhitectură, Sergiu Huzum, operatorul regizorului Lucian Pintilie pentru filmul Reconstituirea, Anghel Saligny, binecunoscutul inginer şi proiectant de poduri, Petre Liciu, mare actor de teatru la începutul veacului trecut. Un loc special în cadrul albumului îl are Franz Xaver Koroschetz, cel mai important fotograf pe care l-au avut Focşanii vreodată, câteva zeci dintre imaginile tipărite aici poartă semnătura lui", se arată în descrierea albumului.

Fiecare fotografie din album este însoţită de o scurtă legendă în care sunt trecute informaţii precum anul/perioada din care datează poza, data inaugurării obiectivului, arhitectul, localizarea aproximativă în cazul imobilelor dispărute, evenimentul imortalizat. 17 edificii importante ale oraşului beneficiază şi de o descriere arhitecturală.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite