Juriştii romi, uniţi să îi apere pro bono pe asistaţii sociali daţi afară din locuinţe sociale, după ce nu şi-au plătit utilităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

12 avocaţi de etnie romă, care fac parte din echipa Asociaţia Romajust a Juriştilor Romi, şi-au unit eforturile pentru a-i apăra pe oamenii evacuaţi din locuinţele sociale de către Primăria Focşani, din cauza datoriilor la utilităţi.

Juriştii romi fac acest lucru pro bono, mai ales că pe rolul Judecătoriei Focşani se află înregistrate peste 100 de dosare prin care romii, chiriaşi în locuinţele sociale, contestă modul cum au fost evacuaţi. Până la judecarea acestor dosare pe fond, Asociaţia Romajust a Juriştilor Romi speră să obţină zilele acestea suspendarea actului administrativ dat de consiliul Local, prin care s-au clasificat în locuinţe sociale garsonierele din blocul G2.

“Oamenii nu plătesc nimic, totul este pe cheltuiala organizaţiei noastre. Avem procese de la o zi la alta, atât cu Primăria Focşani, unde solicităm anularea actului administrativ care a dus la evacuarea oamenilor, cât şi procesele oamenilor, în mod individual cu Primăria. Îi ajutăm cu întâmpinări, cu răspunsuri la întâmpinări şi ne bucurăm că judecătorii au început să înţeleagă pericolul la care sunt expuşi oamenii. Deja în câteva cazuri ne-au dat câştig de cauză”, ne-a spus Eugen Ghiţă, preşedintele Asociaţia Romajust a Juriştilor Romi (foto).

Imagine indisponibilă

Apărătorii chiriaşilor susţin că, înainte de a fi evacuaţi, chiriaşii au încheiat în ianuarie 2017 contracte de închiriere cu municipalitatea, pentru o perioadă determinată, respectiv până pe data de 26 iunie 2019. Numai că în iuie 2017 Consiliul Local a aprobat o hotărâre privind clasificarea celor trei blocuri, acesta fiind transformate în locuinţe sociale. Chiar magistraţii de la Judecătoria Focşani au considerat că această hotărâre a Consiliului Local nu poate să-şi producă efecte.

“Instanţa constată că nu se prevede acest mod de încetare a contractului, prezentul contract neîncetându-şi efectele în această modalitate…Instanţa reţine că nu poate fi vorba despre o denunţare unilaterală a contractului de închiriere ca şi modalitate de încetare a acestuia din urmă. Având în vedere aceste considerente, instanţa apreciază că dreptul locativ al pârâtului nu a încetat, el folosind bunul în baza unui titlu valabil, astfel că instanţa urmează să respingă cererea de evacuare formulată ca neîntemeiată”, se arată în decizia luată de judecători în cazul unuia dintre chiriaşi care avea ordin de evacuare dat de Primăria Focşani.

Bărbatul a reuşit să stopeze acţiunea de evacuare a Primărie, însă din cauza unor grave probleme de sănătate a decedat la începutul lunii mai.

În momentul de faţă, blocul G2 a fost debranşat de Primărie de la apă şi energie electrică, din cauza datoriilor pe care municipalitatea le cifrează la aproape 400.000 de lei.

“Ne gândim foarte serios împreună cu familia decedatului să acţionăm în instanţă Primăria Focşani, pentru faptul că acelui om, operat, nu i s-au asigurat condiţiile minime de trai, cum ar fi apa şi energia electrică. Acolo avem copii cu boli, cu hepatită B şi C, cu HIV, oameni în cărucioare, care sunt afectaţi de lipsa utilităţilor. De curând, a fost şi o naştere şi prin grija Cucii Roşii mama a primit o încăpere, pentru că din locul unde a fost evacuată nu se poate sta”, ne-a mai declarat Eugen Ghiţă.

Reprezentanţii romilor susţin că obligaţiile fiscale ale chiriaşilor sunt mult mai mici, respectiv 113.750 de lei şi ele pot fi verificate în certificatele fiscale emise chiar de Primăria Focşani pentru persoanele care înregistrează datorii la bugetul local.

Imagine indisponibilă

Partida Romilor a reclamat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării evacuările la care a recurs Primăria, însă municipalitatea se apără şi spune că a procedat legal.

“În România, libertatea de expresie este garantată de lege, dar mi se pare deplasat totuşi să vii şi să acuzi Primăria Focşani de „evacuări forţate”, atâta vreme cât absolut toate evacuările au fost făcute în baza unor decizii definitive ţi irevocabile emise de instanţele de judecată. Decizii care odată emise de către instanţă, devin obligatoriu de aplicat.  Iar dacă vorbim de discriminare, nu înţeleg de unde până unde. Faptul că datoriile a 57 de familii au fost plătite de celelalte zeci de mii de familii de focşăneni înseamnă discriminare?! Sau faptul că ani de zile aceste 57 de familii nu au plătit nimic sau foarte puţin, în timp ce toţi ceilalţi focşăneni şi-au achitat datoriile curente, tot discriminare se cheamă?”, a precizat primarul Cristi Misăilă.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite