Monumentul din grădină, moştenire de la părinţi. Datează din Primul Război Mondial şi este dedicat eroilor germani căzuţi în luptele din Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 15 kilometri de Focşani, în grădina localnicei Lenuţa Tănase din comuna Suraia, pe locul unde în urmă cu o sută de ani se dădeau marile bătălii din Primul Război Mondial, rezistă încă monument funerar închinat germanilor morţi pe câmpul de luptă.

Familia Lenuţei Tănase a fost împroprietărită, după prima conflagraţie mondială, cu un teren pe care se află şi acest monument funerar. Pe frontispiciul monumentului scrie că acesta a fost ridicat de soldaţii Regimentului de Infanterie Regal Saxon 182, în amintirea camarazilor care şi-au jertfit viaţa pe câmpul de luptă.

„Eu m-am născut cu monumentul acesta în grădina proprietăţii noastre. De la părinţii mei ştiu că deasupra monumentului era un vultur, care nu ştiu cum a dispărut. Am înţeles că în jurul acestui obelisc a existat un cimitir cu câteva sute de cruci ale celor care au murit în război, pentru că linia frontului trecea şi pe aici. De fiecare dată când pot îl îngrijesc şi aprind o candelă pentru cei morţi“, spune Lenuţa Tănase, proprietara terenului pe care se află monumentul german.

image

Femeia, în vârstă de 71 de ani, nu cunoaşte foarte bine istoria construcţiei pe care a moştenit-o şi pe care o îngrijeşte. Abia în anul 2013, când s-a făcut o inventariere a monumentelor din timpul Primului Război Mondial, cineva i-a îndreptat pe reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional să descopere şi acest edificiu construit din piatră de râu, despre care nici arhivele nu pomenesc mare lucru. Fostul director al direcţiei de Cultură Vrancea îşi aminteşte că a făcut la vremea respectivă demersuri pentru obţinerea categoriei de monument istoric.

„Nu ştia nimeni de existenţa lui. Pentru clasarea lui în categoria monumentelor istorice l-am propus la comisia din cadrul Ministerului Culturii“, spunea Florin Micu Iliescu, fostul director al instituţiei. Actualul director, Traian Negulescu, menţionează că acest monument există în inventarul Direcţiei de Cultură, dar că nu este inclus pe lista monumentelor istorice, pentru că în arhive nu s-a găsit nimic despre construcţie iar informaţiile sunt foarte puţine.

Adevărul, scos la iveală de elevi

Pe firul aflării adevărului despre monument a intrat şi profesorul de istorie Camelia Sandu, de la Şcoala din Suraia, care împreună cu elevii din clasa sa au efectuat o cercetare legată de spre acest monument.

image

A aflat cu surprindere că foarte puţini oameni din localitate ştiu despre existenţa sa, cei mai bătrâni amintindu-şi de exhumarea soldaţilor îngropaţi în jurul monumentului. Informaţii sumare au fost apoi obţinute de la Direcţia de Cultură, Muzeul Vrancei, Arhivele Judeţene Vrancea  şi Primăria din localitate. Aşa s-a aflat că pe locul unde a fost ridicat monumentul a existat un cimitir al eroilor, întins pe aproape jumătate de hectar, unde au fost îngropate osemintele a 650 de soldaţi germani, români şi ruşi, morţi în timpul Primului Război Mondial. Arhivele amintesc că în cimitirul Sfântul Mina din Focşani, unde există şi un spaţiu pentru eroii nemţi, îngrijit periodic de soldaţi voluntari veniţi din Germania, au fost înhumaţi şi militari din Regimentul de Infanterie Regal Saxon 182.

„Este mai bine că acest monument se află în grija doamnei Tănase, decât a vreunei instituţii. Cred că şi datorită acestui lucru s-a păstrat şi conservat aşa de bine, pentru că a avut grijă de el şi a fost ferit de a suferi profanări“, a spus profesorul de istorie Camelia Sandu.

La un secol de la Primul Război Mondial, Vrancea nu are un inventar complet al monumentelor de război, chiar dacă acum mai bine de două decenii Guvernele româniei şi Germaniei au semnat un acord privind păstrarea şi îngrijirea mormintelor celor căzuţi în cele două războaie mondiale.

Foto: prof Camelia Sandu

image

Foto: Lenuţa Tănase, proprietara monumentului

image
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite