Nu avem bani pentru pian, avem doar pentru semnal!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cultura trebuie susţinută
Cultura trebuie susţinută

Aşa s-a hotărât în ultima şedinţă a Consiliului Local Focşani. Nu ne trebuie bani pentru Ateneu, abia ne-ajung de un rambleu. Nu avem bani pentru cultura, dar avem pentru o “turnură”! Aşa mi-a ieşit rima, dar chestiunea însă rămâne cam bizară, indiferent a cui a fost propunerea. Pentru că în cadrul aceleiaşi Alianţe dacă unul propune şi celălalt respinge, nu mi se pare nicio uniune, deşi sunt de acord că orice contradicţie poate fi constructivă.

Oraşul în care locuiesc are norocul să se mândrească cu două instituţii de cultură de patrimoniu, moştenire de la domnia sa Maior Gh. Pastia: Ateneul Popular şi Teatrul Comunal, ambele purtând numele lui Pastia. Aceste instituţii de cultură, evident, sunt în subordinea autorităţilor locale şi reparaţiile, întreţinerea sau dotarea lor se face în funcţie de bugetul existent sau aprobat.

Ambele instituţii au fost renovate, iar Teatrul chiar a aniversat în noiembrie centenarul şi, aşa cum spunea şi directorul teatrului: „generaţiile tinere şi viitoare au la dispoziţie instituţii unice de cultură, donate de către Pastia oraşului Focşani, pe care să le preţuiască şi unde pot veni să se hrănească cu artă”.

Da! Sunt singurele instituţii unde ne putem hrăni cu artă, într-un oraş de provincie în care poţi să cazi deseori în evenimentul “nu se întâmplă nimic”. Şi totuşi, avem încă potenţial cultural. Avem poeţi, avem scriitori, avem istorici, avem lansări de carte, avem reviste literare, avem Orchestra de cameră “Unirea”, reînfiinţată după mulţi ani (dirijată de Vincent Gruger) şi care se reuneşte frecvent la Ateneu, avem Corul Pastorala, avem spectacole de teatru reunite în gale anuale, festivaluri sau pur şi simplu spectacole de proiect. Încă mai avem cultură şi NU ne permitem să renunţăm la ea!

“Festivalurile în aer liber sau spectacolele de propagandă nu reprezintă acte de cultură, ci doar evenimente tradiţionale susţinute”.

Susţin tradiţia vrânceană, susţin tot ce trebuie păstrat în eternitate şi pentru toate generaţiile ce urmează, dar tot atât de mult susţin şi repartiţia justă a banilor.

Nu prea cunosc cum se împarte bugetul între Consiliul Judeţean şi Primărie, dar cert este că o instituţie cheltuie mult, iar cealaltă nu are niciodată bani. Cel puţin aşa se lasă de înţeles. Asta nu are cum să nu mă revolte!

La ultima şedinţă a Consiliului Local, viceprimarul a propus achiziţionarea unui pian pentru Ateneul Popular, deşi ambele instituţii (si Ateneul, şi Teatrul) ar avea nevoie, pianul teatrului fiind de multă vreme aproape de nefolosit.

Ce credeţi să s-a întâmplat? Membrii PSD s-au opus vehement. “Nu avem nevoie deocamdată de pian, avem nevoie de semnalul de intrare în oraş (conform spuselor domnului primar)”!

Bun! Îl înţeleg pe domnul primar că s-a chinuit mult să obţină acei bani pentru proiectul cu “semnalul”, deşi nu putem spune că suntem chiar “cabană între nori” să nu nimerim intrarea în oraş pe timp de ceaţă, dar chiar nu s-ar putea găsi nişte “mărunţiş” pentru un pian?

Poate că dacă se evita votul negativ şi se vota alternativa unui un pian mai ieftin decât cel propus, atunci poate că nici eu nu m-aş fi întrebat pe ce s-au cheltuit 60000 de euro în ziua de 24 ianuarie.

Focşănenii care nu se hrănesc din politică au nevoie de cultură. Vrem piane la Teatru şi Ateneu!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite