Persoanele cu dizabilităţi cer primăriilor să aloce bani în bugetele pe 2017 pentru rampe de acces. "Vrem comunităţi prietenoase şi o viaţă fără bariere"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Policlinica 2 bolnavii sunt transportaţi la cabinetele medicilor pe braţe
La Policlinica 2 bolnavii sunt transportaţi la cabinetele medicilor pe braţe

O tânără din Vrancea cu probleme locomotorii, care s-a lovit de indolenţa autorităţilor care nu respectă legea, a pornit o campanie prin care vrea să-i determine pe cei responsabili să asigure rampe de acces în toate instituţiile publice pentru persoanele cu handicap.

Mai multe instituţii publice din Focşani, unele chiar de mare interes, nu sunt prevăzute cu rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Iar acolo unde există rampe, chiar şi din cele moderne, cu lift, nu sunt funcţionale.

S-a întâmplat zilele trecute, la Primăria Focşani, acolo unde  un bărbat în cărucior a aşteptat o oră pentru ca rampa destinată persoanelor cu handciap să pornească, lucru care nu s-a întâmplat, fiind nevoit să plece acasă.

Asta în ciuda faptului că Primăria Focşani plăteşte bani grei firmei de mentenanţă, practic un abonament lunar, tocmai pentru ca această rampă să fie funcţională când este nevoie de ea.

FOTO: Primăria Focşani are lift pentru persoanele cu handiap, dar este nefuncţional

primaria focsani

Aceeaşi situaţie se regăseşte şi la fostul cinematograf Balada, administrat de o instituţie a Primăriei Focşani, unde nu există o ramă pentru persoanele cu handicap.

“Am ajuns cu un prieten în scaun cu rotile până la marginea treptelor şi am privit neputincioşi. Mi s-a spus ca poate când s-o renova. Oare n-ar putea autorităţile locale să renunţe la vreo câteva persoane invitate la Festivalul Vinului şi să dea banii să facă o rampa de acces? Întreb şi eu, retoric, evident”, a povestit pe pagina sa de Facebook profesorul focşănean Gabriela Obodariu.

Anul trecut, ziarul Adevărul a prezentat umilinţa la care sunt supuşi bolnavii în cărucior care vin la Policlinica 2, unde rampa are o înclinaţie extrem de mare şi doar cei cuprinşi de spiritul de aventură ar putea să o folosească în alte scopuri decât cel pentru care a fost creată.

Un trecător a asistat aproape interzis la scene pe care nu ne dorim să le mai vedem în zilele de astăzi. În imagini se obervă doi bărbaţi care la plecarea de la cabinetul medical sunt nevoiţi să coboare, cu ajutorul unui scaun, bolnava adusă la consult, întrucât le-a fost imposbil să facă acest lucru, pe rampa de acces, cu scaunul cu rotile. Clădirea Centrului Medical se află în proprietatea Primăriei Focşani. Deşi au promis că vor remedia situaţia, autorităţile nu au făcut nimic în acest sens.

Plecând doar de la aceste exemple, care nu sunt deloc singulare, Iuliana Prunilă Negoiţă, o tânără din judeţ care are probleme locomotorii, care la rândul său s-a confruntat cu situaţii neplăcute, vrea să iniţieze o campanie pentru a determina autorităţile să respecte legea.

FOTO: Iuliana Negoiţă

iuliana rampa

"În condiţiile în care în România trăiesc aproximativ 750. 000 persoane cu dizabilităţi (23% au dizabilităţi locomotorii), 16.000 locuiesc doar în Vrancea, v-aţi întrebat vreodată unde sunt acestea având în vedere că foarte rar pot fi întâlnite în spaţiile publice?!  Aceste persoane sunt condamnate la izolare în propria locuinţă în absenţa unei accesibilizări reale. Multe instituţii publice din Focşani ca şi din multe alte oraşe ale ţării (de mediul rural ce să mai zic) nu sunt dotate cu rampe sau au rampe ce nu pot fi folosite şi astfel nu permit accesul persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, acestea fiind astfel discriminate, luându-li-se dreptul la demnitate. De aceea ne dorim ca primăriile că aloce bani în bugetul pentru anul viitor pentru dotarea acestor instituţii cu rampe funcţionale  şi pentru accesibilizarea trotuarelor. Ne dorim oraşe "prietenoase" pentru persoanele cu dizabilităţi în care să putem circula liber fără a ne lovi de bariere la tot pasul. Ne dorim ca şi noi să fim consideraţi locuitori cu drepturi depline în această ţară. Vrem şi noi să putem merge la spectacole, să vizităm muzee, să ne facem cumpărăturile sau să ne rezolvăm diverse probleme administrative. Şi noi vrem să fim autonomi. Vrem un oraş accesibil, vrem o ţară accesibilă tuturor! Vrem o viaţă fără bariere”, este mesajul Iulianei Prunilă Negoiţă.

Iuliana administrează şi un blog, dizabil.eu, la care scrie despre aceste probleme.

Mai citiţi:

Rampa umilinţei de la Policlinica 2 scoală din adormire instituţiile


Bolnavi în scaunul cu rotile, umiliţi la Focşani, la Centrul Medical

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite