ABIEC salută măsurile de sprijin anunţate de Comisia Europeană de scădere a subvenţiilor pentru energia regenerabilă, la nivelul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Asociaţiei Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC) salută decizia Comisiei Europene (CE) de adoptare a noilor reguli privind sprijinul public pentru proiecte din domeniul protecţiei mediului şi energiei, pentru perioada 2014 – 2020.

Ghidul Comisiei Europene oferă criterii cu privire la modalitatea prin care Statele Membre, inclusiv România, pot excepta companiile energo-intensive de la plata costurile împovărătoare rezultate ca urmare a schemei de sprijin pentru energia regenerabilă. În mod particular, companiilor energo-intensive li se acordă o scutire de 85% de la costurile cu certificatele verzi, CE promovând, astfel, competitivitatea industriei europene.

“Taxele percepute pentru sprijinirea producţiei de energie din surse regenerabile reprezintă o parte importantă a facturii plătită de industrie”, confirmă Comisia Europeană. “Acest fapt constituie o povară foarte mare pentru unele companii energo-intensive, în special pentru cele expuse la o competiţie puternică pe plan internaţional. De aceea, Ghidul permite reducerea taxării excesive pentru un număr limitat de sectoare energo-intensive, definit pentru toată Uniunea Europeană. Statelor Membre li se va permite, de asemenea, reducerea poverii pentru companiile mari consumatoare de energie din alte sectoare”.

În acelaşi timp, ABIEC salută poziţia prezentată de vicepreşedintele Comisiei, Joaquín Almunia responsabil cu politicile legate de competiţie. “Este momentul ca energia regenerabilă să se alăture pieţei. Noul Ghid oferă un cadru de lucru pentru crearea unor măsuri publice de sprijin mai eficiente, care să reflecte condiţiile pieţei, în mod progresiv şi pragmatic. Europa trebuie să îşi atingă ţintele ambiţioase în ceea ce priveşte energia şi mediul, cu cel mai mic cost posibil pentru contribuabili, fără să distorsioneze competiţia din Piaţa Unică. Acest fapt va contribui la aducerea preţului energiei la un nivel mai convenabil pentru cetăţenii şi companiile europene”, spune Joaquin Almunia.

Comisia Europeană a pregătit criteriile de bază pentru eligibilitatea exceptării supra-taxării. Astfel, principalele criterii sunt intensitatea electrică şi expunerea la piaţa internaţională. Comisia consideră că ajutorul de stat este proporţional dacă beneficiarii plătesc maximum 15% din costurile suplimentare fără reducere.

ABIEC consideră că aceste criterii de calificare pentru obţinerea dreptului de exceptare de la plata eco-taxelor sunt fundamentale pentru viitorul industriei europene. Concret, Statele Membre vor putea să excepteze acele unităţi care înregistrează costuri cu energia reprezentând cel puţin 20% din valoarea adăugată brută şi care sunt active într-un sector expus competiţiei internaţionale. Lista completă a sectoarelor care pot fi exceptate este disponibilă într-o anexă a Ghidului. Anumite industrii, precum cea a aluminiului, vor beneficia de noile reglementări referitoare la schema de sprijin privind certificatele verzi pe întregul lanţ valoric.

În condiţiile în care suprataxele pentru energie regenerabilă au crescut semnificativ în ultimii ani, statele membre vor avea posibilitatea să limiteze şi mai mult nivelul, până la 4% din valoarea adăugată brută, pe baza principiului proporţionalităţii acestui sprijin. Mai mult, acest nivel poate fi redus până la 0,5%, pentru operaţiuni cu intensitate energetică de cel puţin 20%. Noul Ghid prevede faptul că schemele de sprijin sunt autorizate pentru o perioadă de maximum 10 ani.

Schema de sprijin pentru energie regenerabilă reprezintă motivul principal pentru care costurile cu energia au crescut până la un nivel imposibil de suportat pentru consumatorii industriali din România.

Creşterea necontrolată a subvenţiilor pentru energia regenerabilă a condus la majorarea totală a taxelor plătite de către consumatori (care includ, pe lângă preţul electricităţii, costul cu certificatele verzi, cogenerarea şi transportul), de la 67 RON/MWh în 2012, la 88 RON/MWh în 2013, reprezentând un plus de 30%.

Membrii ABIEC sunt încrezători că autorităţile române vor implementa prevederile Comisiei Europene privind sectorul de energie regenerabilă, în conformitate cu noile linii directoare şi vor lua măsurile necesare pentru a consolida industria românească.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite