Coregrafa care pregăteşte balerinele  României de mâine. „Nici măcar nu realizează care este dreapta sau stânga“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rodica Androne în timpul orei de balet  Foto: Valentin Trufaşu
Rodica Androne în timpul orei de balet  Foto: Valentin Trufaşu

Rodica Androne este una dintre cele mai titrate artiste gălăţene. Absolventă a Liceului de Coregrafie din Bucureşti, profesoara a fost balerină timp de 45 de ani la Teatrul Muzical din Galaţi, iar de 15 ani pregăteşte clasa de balet a Şcolii de Arte din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos“. A câştigat cu micuţele balerine de la clasa pe care o coordonează doar premii I şi premii de excelenţă la toate concursurile la care a participat.

Rodica Androne (65 de ani), profesoară de balet la Şcoala de Arte din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos“, are o carieră care se întinde pe câteva decenii. A început să facă balet de la vârsta de patru ani şi jumătate, după ce mama ei a considerat că are prea multă energie şi a decis să o dea la o clasă de balet.

„Ca orice copil, mă strâmbam în faţa oglinzii, dansam şi ascultam muzică. După ce am început să fac cursuri de balet, profesorii mei au descoperit că există puţin talent acolo, care merită dezvoltat“, ne spune cu modestie Rodica. I-a plăcut atât de mult, încât a hotărât să devină balerină. Prin multă muncă şi perseverenţă, a reuşit. A urmat Liceul de Coregrafie la Bucureşti şi a încântat timp de 45 de ani spectatorii în sute de roluri ca balerină pe scena Teatrului Muzical „Nae Leonard“ din Galaţi.

A dansat în sute de spectacole de operă, operetă şi de estradă, dar nu poate spune că unul a fost mai complicat decât celălalt pentru că s-a pregătit la fel de mult şi de greu pentru toate. Pasiunea pentru balet a făcut să simtă dorinţa de a se perfecţiona permanent, astfel că a urmat mai multe cursuri cu coregrafi celebri, printre care se numără şi regretatul Cornel Patrichi.

„Se mai întâmplă să greşeşti pe scenă, să nu faci un pas cum trebuie din cauza emoţiilor, dar te completezi cu partenerul şi continui. Nu poţi opri spectacolul ca să reiei numărul şi să îţi iasă paşii. Zâmbeşti şi treci mai departe“, ne destăinuie simplu filozofia după care s-a ghidat în carieră. S-a accidentat de mai multe ori decât îşi poate aminti, în special la glezne, un veritabil călcâi al lui Achile pentru balerini, dar nu s-a gândit decât la cât de repede se poate întoarce în sala de antrenament.

Şi coloana vertebrală îi mai joacă feste pentru că, de-a lungul anilor, vertebrele s-au măcinat în timpul miilor de sărituri şi piruiete. „Chiar şi acum, când predau la clasa de balet, m-am accidentat. Până acum o lună de zile am avut piciorul în ghips după ce am alunecat la sală. Asta e. Se mai întâmplă, dar asta nu înseamnă că îmi place mai puţin ceea ce fac. Dacă m-aş întoarce în timp, pot spune că nu regret nimic. Dacă aş avea de ales, cred că aş alege să fiu tot balerină şi să predau pentru că dacă şi la vârsta asta îmi place să fiu în lumea dansului, atunci nu e puţin lucru“, ţine să puncteze dascălul.

Numai premii I şi premii de excelenţă

Le transmite acum copiilor care vin la clasa ei de balet aceeaşi dragoste pentru dans pe care o poartă în suflet. Este un început pentru micuţii cărora le place baletul, urmând ca, în funcţie de talentul şi perseverenţa fiecăruia, să îşi ducă visul mai departe. Părinţii se îngrămădesc să îşi dea copiii la clasa Rodicăi Androne pentru că îi cunosc seriozitatea şi rezultatele pe care le obţine cu elevii săi.

În prezent, sunt deschise multe şcoli de balet, dar Rodica se diferenţiază de ceilalţi prin profesionalismul cu care îşi pregăteşte elevii şi spectacolele în care joacă cu ei. Deşi puţini ar crede, secretul este apropierea de micuţi şi jocurile pe care le face cu ei pentru că după un antrenament intens este normal să te şi relaxezi puţin.

rodica androne 1

Peretele cu medalii şi cupe câştigate de balerinele pregătite de Rodica Androne FOTO Valentin Trufaşu

„Nu vă ascund că este o muncă grea. Iau copii de la 5 ani şi încep să îi pregătesc, dar ei nu ştiu iniţial să se orienteze în spaţiu, nici măcar nu realizează care este dreapta sau stânga. O lună doar îi adaptez cu spaţiul, cu sala de balet, apoi îi învăţ să calce, să se întoarcă şi, mai ales, să stea drept. Apoi exersăm ca să reţină paşii şi să ajungă să îşi coordoneze mişcările“, ne dezvăluie Rodica. Lucrează cu cinci clase de balet, cu elevi cu vârste între 5 şi 13 ani, iar rezultatele vorbesc de la sine.

La toate concursurile de balet la care a participat cu balerinii săi, profesoara a obţinut doar premii I şi premii de excelenţă. Mai mult decât atât, de câţiva participă cu aceleaşi rezultate şi la concursurile de dans contemporan şi dans de societate, organizând de cinci ani şi un concurs naţional la Galaţi. Competiţia se bucură de o mare popularitate, având ediţii la care vin şi 400 de copii şi părinţi din ţară. „Baletul este o specialitate mai grea, mai complexă şi nu toţi copii vin spre aşa ceva. Eu întotdeuna m-am ferit de ridicol şi când spun asta, mă refer la faptul că, la anumiţi copii, nu poţi depăşi limitele fizice pe care le au. Nu îi poţi da să danseze nu ştiu ce variaţii dacă el nu este bine pregătit şi fizic, şi tehnic, în primul rând“, ne explică dascălul.

Profesoara şi elevii, parteneri pe scenă     

Cu elevii săi puţin mai mari ca vârstă a înfiinţat o trupă de balet, Power Dance, cu care participă şi la concursuri de dansuri moderne, fiind un proiect unic la nivel naţional din această perspectivă. Principala problemă nu este lipsa talentului sau timpul investit de elevi şi părinţi pentru antrenamente, ci şcoala. La un moment dat, micii balerini trebuie să se decidă ce vor să facă pe mai departe, iar decizia, deloc uşoară, o iau părinţii, care aleg să se concentreze mai mult pe partea de învăţătură.

rodica androne

Rodica Androne şi-a dedicat viaţa baletului FOTO Valentin Trufaşu

Rodica îi înţelege şi nu consideră niciun moment că timpul petrecut de copii la clasa ei de balet ar fi fost pierdut. „Cei care pleacă de aici au în primul rând o anumită ţinută şi au un corp armonios. Problema este că cei mici nu mai au timp pentru relaxare. Din punctul ăsta de vedere, cred că ar trebui ca orarul să fie puţin mai relaxat, ca să aibă mai mult timp şi pentru ei. Părinţii îi duc la multe cursuri şi fac bine, iar în final copilul îşi alege ce îi place şi vrea să facă pe viitor“, punctează profesoara de balet.

Mulţi dintre elevii săi fac însă din balet o prioritate şi îşi continuă pregătirea la liceele de arte şi şcolile de coregrafie din ţară. Impresionant este că Rodica Androne s-a reîntâlnit cu o parte dintre elevii săi pe scena Teatrul Muzical din Galaţi, unde i-a avut parteneri în numeroase spectacole. La vârsta la care alţii s-ar gândi la retragere, dascălul organizează participarea în perioada următoare la două festivaluri internaţionale, în Macedonia şi Franţa, şi se pregăteşte pentru concursul de dansuri moderne care va avea loc anul viitor la Galaţi.  

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite