Cum ajungem să ne pierdem memoria. Tehnica simplă prin care evităm îmbătrânirea prematură a minţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trecând peste degradarea neuronală specifică înaintării în vârstă, oamenii uită diverse lucruri dintr-o multitudine de cauze, acesta fiind un mecanism de apărare al organismului. Printre cele mai importante se numără traumele, stresul, căldura, agitaţia, impulsivitatea şi chiar fuga de răspundere.

Există mai multe cauze care fac ca oamenii să uite diverse lucruri. Una dintre acestea este căldura, deşi poate părea surprinzător, ca şi suprasolicitarea, care face ca biocomputerul uman, cum mai este numit creierul, să şteargă anumite informaţii pentru a face loc altora, au constatat specialiştii. 

Traumele, în special cele emoţionale, determină de multe ori creierul să şteargă informaţiile care produc stări de anxietate şi fobii pentru ca persoana în cauză să se vindece mai repede.

Lipsa motivaţiei este un al motiv pentru care anumite informaţii dispar din creierul nostru. Este vorba de acele informaţii care nu prezintă un interes prea mare pentru noi şi atunci ele sunt uitate rapid.”Inclusiv hrana poate induce starea de uitare. Carnea şi grăsimile favorizează acest proces, în timp ce o dietă bazată cu preponderenţă pe vegetale îl va încetini”, explică psihologul Stelian Chivu.

Fuga de răspundere este o altă cauză a uitării. O persoană care nu doreşte să facă ceva, îşi va şterge pur şi simplu din memorie acel lucru pentru că aşa îi vine mai uşor. Devitalizarea se adaugă listei de motive enumerate anterior în ceea ce priveşte uitarea, deoarece creierul are nevoie pe lângă oxigen şi de energie vitală. În situaţia în care aceasta scade sub un anumit nivel, creierul va începe să şteargă anumite informaţii.

Stresul, agitaţia şi multitasking-ul (n.r. când o persoană face mai multe lucruri deodată) sunt alte elemente care favorizează uitarea. Inclusiv factorii de mediu pot influenţa memoria noastră, spre exemplu poluarea.

”Educaţia se adaugă acestei pleiade de factori care generează uitarea. Dacă de mic nu ţi s-au indus anumite programe prin care să îţi educi mintea ca să înveţe constant diverse lucruri, ea va uita relativ repede pentru că nu are acest exerciţiu”, precizează psihologul Stelian Chivu.

Uitarea nu este întotdeuna un lucru rău

Persoanele impulsive au, de asemenea, tendinţa de a uita multe lucruri pentru că reacţionează în baza unor stimuli de moment, de regulă cad pradă furiei, pierzându-şi astfel controlul. Exploziile solare  sunt o altă cauză a uitării pentru că generează şi un câmp magnetic extrem de puternic, perturbând memoria.

Specialiştii compară memoria cu un depozit sau o debara, unde de-a lungul anilor se tot adaugă informaţii. Dacă doar adaugi, fără să mai verifici din când în când şi ce ai pus acolo, acest spaţiu de depozitare se va umple, iar consecinţele nu vor întârzia să apară. Important de ştiut este că mintea nu este unul şi acelaşi lucru cu creierul. Mintea se regăseşte, conform unor studii, în fiecare celulă din corpul uman, şi ea este administratorul creierului.

Uitarea nu este însă întotdeuna un lucru rău. Mintea funcţionează câteodată ca o supapă pentru a proteja organismul de îmbolnăvire. De pildă, mintea preferă să ignore de multe ori informaţiile contradictorii atunci când nu poate verifica care dintre ele sunt veridice. De asemenea, traumele psihice, emoţionale sau fizice vor fi şterse repede din memorie din acelaşi motiv.

Cum ne protejăm memoria

Sunt anumite alimente de care creierul are imperios nevoie, cum ar fi nucile.”Pentru ca mintea să nu uite diverse lucruri, cel mai simplu şi eficient mod este să creăm în memorie un fel de film, acesta fiind practic o reprezentare mentală a unor lucruri sau evenimente, care sunt astfel mult mai bine reţinute”, explică psihologul Stelian Chivu.

Creierul uman este un muşchi extrem de complex şi, asemeni altor muşchi din organism, are nevoie de antrenament pentru a se menţine în formă, spun specialiştii. Antrenarea zilnică a memoriei prin reţinerea unor lucruri, ce pot fi uneori şi banalităţi, ne ajută extrem de mult pentru a evita uitarea. Asta face ca să se creeze în creier noi reţele neuronale, iar mintea evită astfel îmbătrânirea.

Importantă este, de asemenea, şi conştienţa, adică starea de prezenţă la momentul când facem un lucru sau altul. Dacă facem ceva şi ne gândim la altceva, cel mai probabil vom uita foarte repede acel lucru.

Căscatul şi respiratul sunt alte două modalităţi prin care creierul se oxigenează rapid, reducându-se astfel şansele de a uita diverse lucruri. ”Aşa cum corpul fizic are nevoie de purificare fizică, care se realizează prin spălat, şi corpul mental are nevoie de purificare. Este suficient să analizăm gândurile negative pe care le avem şi să le eliminăm prin uitare, dar este nevoie să instalăm şi un filtru mental  care să ne permită oprirea acestor gânduri negative”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite