Cum se contestă la Galaţi planul Primăriei de a încasa bani pentru locurile de parcare. „Maşinile persoanelor fizice sunt deja taxate de autoritatea locală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planul Primăriei Galaţi de a închiria locurile de parcare din oraş, prin licitaţie, cu preţul de pornire de 120 de lei anual, se izbeşte de protestul asociaţiilor neguvernamentale, care consideră că măsura este discriminatorie.

Părerea unanimă a semnatarilor este că parcările din faţa blocurilor ar trebuie să fie lăsate gratuit la dispoziţia proprietarilor de apartamente, având în vedere acestea au fost construite special pentru a le deservi.

„Mai mult decât atât, maşinile persoanelor fizice sunt taxate de autoritatea publică locală, fără ca aceasta să ofere la schimb măcar accesul la un loc de parcare în preajma adresei de domiciliu a proprietarului”, se afirmă în unul dintre memorii.

O altă idee, susţinută în special de către Asociaţia „Galaţi, oraşul meu”, este ca toţi banii obţinuţi din închirierea parcărilor să fi folosiţi pentru construire de noi locuri de parcare în locul garajelor şi a construcţiilor ilegale din oraş. „Este un deficit foarte mare de parcări, sunt zone extrem de aglomerate. Demolarea tuturor garajelor devine obligatorie, descongestionându-se spaţiile se pot crea zone verzi, de socializare şi locuri de joacă. Dar numai după elaborarea unor proiecte profesioniste”, a spus Radu Bogdan Brînzan, reprezentantul amintitei asociaţii.

Deocamdată, Primăria Galaţi a anunţat că a demarat procedurile în cartierul Micro 20 al oraşului, unde locurile de parcare au fost marcate (fiecare are 2,3 pe 5 metri). Urmează colectarea cererilor, apoi o primă distribuire (în funcţie de criteriile votate de Consiliul Local), după care se va trece la licitaţiile propriu-zise. Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, în următoarele luni procedurile vor continua în fiecare cartier.

Înainte de a vorbi despre criteriile de departajere, să spunem că, de fapt, chiriaşii trebuie să locuiască într-un imobil aflat nu mai departe de 30 de metri de locurile de parcare şi că vor avea dreptul să le ocupe, în schimbul taxei de minimum 120 de lei pe an, între orele 16,00 şi 8,00.

Este important de ştiut că nu vor avea dreptul la un loc de parcare proprietarii de garaje şi persoanele care nu au maşină proprietate personală sau în folosinţă.

Au prioritate la închiriere persoanele de handicap, veteranii de război, văduvele de război, persoanele persecutate politic şi cetăţenii de onoare, care vor fi în primul „val” de distribuiri şi care vor fi scutiţi de plata chiriei. O reducere de 25% vor primi şi pensionarii care au pensia sub salariul minim pe economie, însă reducerea se aplică doar pentru suma bază de 120 de lei pe an, nu şi pentru eventualul spor rezultat în urma licitaţiei.

Urmează persoanele fizice care locuiesc în imobil, iar dacă numărul de solicitări este mai mare decât numărul de locuri, se va proceda la licitaţie publică, din categoria „cu strigare”, fiecare pas suplimentar fiind de minimum 10 lei. În penultima etapă a procedurii, locurile rămase (dacă mai rămân) pot fi închiriate de firme. În fine, dacă mai rămân locuri libere şi după ce intră în competiţie firmele, se poate licita pentru cel de-al doilea loc, caz în care pot participa şi cei care locuiesc mai departe de 30 de metri de locul vizat.

Contractul se încheie doar pe un singur an, cu posibilitatea de prelungire la cerere pe încă un an, după care procedura de atribuire se reia, după „scenariul” prezentat mai înainte.

Cei care vor ocupa în mod abuziv un loc închiriat vor fi amendaţi de Poliţia Locală şi, eventual, maşinile lor vor fi ridicate de o autoutilitară a societăţii publice Gospodărire Urbană (deocamdată nu se ştie cum şi cu ce, deoarece societatea nu are un utilaj specializat).

Pe locul de parcare închiriat, titularul nu va avea voie să facă alte activităţi decât cele de parcare a maşinii – nici să repare maşina, nici să o ocupe cu autovehicule scoase din circulaţie samd – în caz contrar putând fi sancţionat cu amenzi cuprinse între 800 şi 1.500 de lei, amenzi ce pot fi aplicate şi pentru blocarea locului de parcare sau amplasarea de  marcaje sau indicatoare acolo.

Totodată, subînchirierea locului de parcare se sancţionează cu 100-1.000 de lei, aceeaşi amendă aplicându-se şi dacă titularul nu amplasează în parbrizul maşinii, la loc vizibil, talonul pe care îl va primi de la primărie şi care atestă că a plătit pentru locul de parcare.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite