Cum să faci cea mai bună tocană de conopidă cu carne de pasăre, o mâncare cu influenţe greceşti şi italiene. Secretul pregătirii termice corecte a preparatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatul tradiţional provine din zona Munteniei, unde există numeroase interferenţe culinare italiene, greceşti şi franceze. Mâncarea capătă o aroma deosebită dacă adăugăm şi puţin oregano sau cimbru, iar de pe masă nu pot lipsi castraveţii muraţi, la servirea preparatului.

Vom începe prin a curăţa şi porţiona puiul în numărul de porţii pe care îl dorim, urmând să folosim pieptul şi pulpele pentru tocană. Carnea va fi prăjită în puţin ulei, la foc moderat, până se pătrunde bine.

Între timp, vom toca ceapa şi ardeiul gras şi le vom adăuga pe rând în recipientul unde prăjim carnea, amestecând permanent. ”Conopida va fi spălată, urmând să o rupem apoi în bucheţele, în funcţie de coroana legumei. Important este să eliminăm cotoarele groase, pentru că acestea vor fi extrem de rezistente la tratamentul termic şi nu are sens să afectăm astfel mâncarea”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Un pui de aproximativ un kilogram;

-Ceapă roşie-două bucăţi;

-Conopidă-1,5 kilograme;

-Ulei-100 de mililitri;

-Pastă de tomate-150 de grame;

-Făină-40 de grame (două linguri);

-Sare şi piper, după gust;

-Castraveţi muraţi-două bucăţi;

-Ardei gras roşu-o bucată.

Vom pune şi conopida peste celelalte legume şi carne, iar dacă este nevoie, vom adăuga puţină supă sau apă., acoperind recipientul unde pregătim mâncarea cu un capac şi având grijă ca focul să fie dat la moderat.

După 20 de minute, conopida se va înmuia şi vom pune atunci pasta de tomate amestecată cu puţină făină şi două linguri de apă, dar şi sarea şi piperul, gustând pentru a obţine combinaţia potrivită.

”Recipientul în care pregătim preparatul se va lua de pe aragaz şi se va pune la cuptor, la o temperatură de 170 de grade, după ce în prealabil a fost încins. În primele 30 de minute de fierbere, vom lăsa acoperit vasul cu capacul, urmând să îl scoatem apoi, pentru ultimele 15-20 de minute de tratament termic, astfel încât să capete şi o culoare frumoasă, specifică preparatelor gătite la cuptor”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

După ce scoatem tocana de la cuptor, îi vom verifica consistenţa, preparatul urmând să conţină cât mai puţină zeamă posibil. Pentru a-i da o aromă deosebită mâncării, putem presăra puţin oregano uscat sau cimbru. Tocana de conopidă cu carne de pasăre se serveşte cu pâine şi castraveţi muraţi, la care merge şi un pahar de vin alb.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite