Cum ne influenţează părinţii în alegerea carierei. Destinul tinerilor supraapreciaţi de către cei care le-au dat viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Destinul multor tineri este influenţat negativ de deciziile pe care părinţii le iau în numele lor la momentul alegerii profesiei pe care o vor urma. Dezvoltarea psihologică a părinţilor este esenţială pentru ca această alegere să se facă în funcţie de abilităţile şi pasiunile copiilor.

Una dintre cele mai importante decizii pe care fiecare dintre noi le ia în viaţă este alegerea carierei. De această opţiune depinde în bună măsură sănătatea noastră mentală, emoţională şi fizică, spun specialiştii.

”Într-o primă etapă, părinţii sunt cei care influenţează copiii în ceea ce priveşte jobul, iar în a doua etapă, după ce ating un anumit grad de maturizare, aceştia îşi aleg singuri slujba dorită”, explică psihologul Stelian Chivu.

Conform statisticilor efectuate la nivel global, 65% din deciziile pe care le iau copiii în privinţa carierei sunt influenţate de părinţi. Hotărârea legată de job este influenţată  în proporţie de 52% de modul cum este structurată piaţa muncii în fiecare zonă a lumii, mediul socio-economic are o pondere de 35% în alegerea carierei de către tineri, iar prietenii au o influenţă asupra acestora pe această zonă într-un procent ce variază între 8 şi 10%.

Revenind la prima zonă de care vorbeam, cea familială, dacă părinţii îi influenţează pe copii în proporţie de 65% în ceea ce priveşte profesia pe care o vor urma, diferenţa de 35% este dată de tinerii care se cunosc suficient de bine, încât să ia ei această decizie atât de importantă.

”Pentru un adolescent, o astfel de situaţie este mai puţin întâlnită, dar ea există. Sunt cazuri de tineri care au un anumit talent, iar dacă şi-au ales un scop în viaţă şi sunt hotărâţi, îşi vor alege cu siguranţă singuri jobul dorit”, punctează Stelian Chivu.

Părinţi care îşi trăiesc visele prin proprii copii

Rolul familiei este cu siguranţă extrem de important nu numai în alegerea profesiei de către copil, dar şi în dezvoltarea lui armonioasă la nivel mental, emoţional şi fizic. Studiile ştiinţifice arată că este foarte important nivelul psihologic al părinţilor, pentru că în funcţie de acesta, ei vor înţelege că este esenţial ca tânărul să îşi aleagă singur cariera.

”De multe ori, părinţii îşi supraapreciază copiii şi se ajunge ca aceştia să se îndrepte către joburi care îi solicită intelectual şi fizic mai mult decât pot duce. De asemenea, sunt părinţi care îşi obligă copiii să urmeze aceeaşi meserie ca şi ei, indiferent de nivelul lor intelectual sau dacă le place sau nu. <<Dacă eu am fost şofer, o să fii şi tu tot şofer. Ştiu eu ce e mai bine pentru tine.>> Este, de fapt, foarte grav când se întâmplă astfel de lucruri, pentru că un astfel de copil care nu rezonează cu profesia pe care părinţii vor să o urmeze, nu va fi deloc bun pe acel domeniu, va fi cel mult mediocru şi este mare păcat”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Studiile de psihologie socială arată că sunt şi părinţi care vor să îşi împlinească propriile vise prin copii, un lucru la fel de grav. Dacă ei nu au putut să fie medici sau artişti, îşi forţează copiii să meargă pe acest drum, în speranţa că aceştia vor reuşi acolo unde ei au eşuat. O problemă sunt şi programările mentale ale părinţilor, pe care le-au dezvoltat de-a lungul anilor şi pe care vor, câteodată inconştient să le transmită şi copiilor. ”Pe vremea mea, am învăţat meserie luând bătaie” sau ”trebuie să suferi ca să reuşeşti în viaţă”, sunt doar câteva dintre ”memele” mentale ale unora dintre părinţi.

Care sunt criteriile esenţiale în alegerea jobulului

Din cauza acestor şablonări mentale, nu văd abilităţile copilului, adică la ce este el cu adevărat bun şi de ce este pasionat. ”Sunt părinţi care îşi dau copiii la diverse sporturi, cum ar fi fotbalul, pentru că au impresia că se pot face bani uşor în acest fel. Am avut pacienţi cu această structură mentală”, susţine Stelian Chivu.

Conflictele dintre părinţi pot influenţa, de asemenea, modul în care acesta îşi va alege profesia. El se poate lupta cu argumentele părinţilor săi  din această cauză sau, dimpotrivă, le poate accepta fără niciun fel de întrebări, mai ales dacă are un psihic mai slab. Şi asta pentru că micuţii învaţă de multe ori de la părinţii lor prin imitare, ajungând chiar să împrumute comportamentul acestora în proporţie de 60-70%, spun specialiştii.

Una dintre cele mai mari greşeli pe care un părinte le poate face este să îşi excludă copilul de la anumite activităţi în gospodărie sau să îl protejeze excesiv în raport cu societatea. ”Am avut o pacientă, al cărui copil de 28 de ani o cheamă la 12 noaptea ca să îl învelească sau să îi închidă geamul în cameră. La aşa ceva se poate ajunge”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Alegerea carierei de către un tânăr se face destul de greu în prima fază, mai ales dacă l-a început a făcut câteva greşeli, ce au însemnat rezultate mediocre la locul de muncă. Psihologii recomandă ca tinerii să nu se compare cu nimeni când optează pentru un job sau altul. Fiecare are abilităţile sale, iar unii dintre ei nu şi le-au descoperit încă din diverse motive. Părinţii trebuie să analizeze foarte bine temperamentul propriului copil, pasiunile şi, cum spuneam anterior, abilităţile pe care le are.

”Mulţi părinţi îşi influenţează copiii luând în considerare criteriul financiar. Acesta este un aspect important, dar nu cel mai important. Dacă vor merge la serviciu doar pentru bani, mai devreme sau mai târziu în interiorul lor va apare un conflict între dorinţa de a avea un job care le place şi realitatea în care trăiesc. Această nemulţumire se va transforma în timp în boală. Important este ca părinţii să înţeleagă că tinerii trebuie să îşi aleagă cariera în primul rând în funcţie de ce le place să facă, pentru că se vor implica mental, emoţional şi fizic, iar randamentul lor va fi maxim”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite