Cum se pregătesc puriceii cu brânză, un preparat tradiţional încropit din resturi de mâncare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În familia ţăranului român, nimic nu se pierdea din mâncarea pe care o pregătea. Aşa au apărut puriceii în zona Munteniei, o mâncare care se prepară din resturi de mămăligă şi carne prăjită, ouă, brânză de burduf sau telemea de oaie.

Puriceii sunt un fel de mâncare făcut la ţară şi încropit din resturi de friptură şi de mămăligă, ce sunt apoi încălzite şi amestecate, şi mâncate de multe ori cu mâna. 

Se prepară mai întâi o mămăligă normală şi se lasă să se răcească, dacă nu cumva avem una pregătită înainte cu o zi.  Primul pas este tăierea mămăligii în cuburi, ce va fi pusă apoi în untură încinsă până se va desface în bucăţi mai mici.

Ingrediente:

-Mălai-un kilogram;

-Jumări-200-300 de grame;

-Cârnaţi-100 de grame;

-Ouă-trei, patru bucăţi;

-Brânză de burduf sau telemea-300-400 de grame;

-Untură-100 de grame.

”Peste bucăţile de mămăligă vom adăuga resturi de carne, jumări şi cârnaţi, mestecând permanent în tigaie sau de preferat în ceaunul în care am pus ingredientele, astfel încât să nu se lipească. Vom rade brânza de burduf sau telemea, iar ouăle le vom bate ca pentru omletă”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Vom pune apoi şi brânza în terciul de mămăligă cu carne care s-a format în tigaie, iar la nevoie putem adăuga puţină untură pentru a se putea prăji mămăliga şi carnea aşa cum trebuie, urmând ca la final să adăugăm şi ouăle.

”Amestecând permanent ingredientele, preparatul va căpăta consistenţă, în sensul că bucăţile de mămăligă şi brânză se vor compacta printre bucăţile de carne, jumări şi cârnaţi”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

În sezonul rece, putem adăuga mai multă carne în preparat, iar vara vom pune mai multă brânză. Puricii cu brânză se servesc cu murături în sezonul rece şi cu lapte acru şi ceapă verde în sezonul cald.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite