David Sava este pictorul îndrăgostit de modă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul din cei mai cunoscuţi pictori români ai momentului, dar şi-a dobândit o binemeritată faimă şi în lumea creatorilor de modă.

A avut şansa să întâlnească un om deosebit, care l-a ajutat să îşi descopere pasiunea pentru pictură încă din copilărie.
Profesorul de biologie Gheorghe Coroieru, care preda cu ani în urmă în comuna gălăţeană Cosmeşti, i-a marcat destinul celui care avea să devină cunoscutul pictor şi creator de modă David Sava.
Dascălul a organizat un cerc de pictură în localitate şi a descoperit cu această ocazie talentul lui David Sava, pe care l-a îndrumat apoi să-şi continue cursurile la Liceul de Artă.

„Dacă nu îl întâlneam, nu ştiu dacă aş fi urmat un drum în artă", ne mărturiseşte pictorul. Şi-a început cariera ca profesor de desen în comuna natală, Cosmeşti, şi imediat după Revoluţie, în 1990, a venit la Galaţi ca profesor la Liceul de Artă, unde predă şi în prezent.

12 expoziţii personale

David Sava este unul dintre cei mai cunoscuţi pictori din România.

A avut până acum nu mai puţin de 12 expoziţii personale de pictură, zece expoziţii de grup şi şapte expoziţii naţionale, fiind răsplătit pentru activitatea sa excepţională cu ordinul şi medalia „Meritul Cultural" prin decret prezidenţial în 2004.

Timp de trei ani (1997, 2002 şi 2003) a primit şi Premiul Municipiului Galaţi, iar în 2006, a fost recompensat cu premiul „Gianfranco Ferre" la Gala Culturii gălăţene. A decis să se axeze în pictură pe motivul floral.

„Iubesc florile extraordinar de mult. Am pictat la un moment dat un buchet de flori, iar peste o lună pictam acelaşi buchet de flori uscate. Vă daţi seama? Dintr-o compoziţie din scaieţi poţi crea o lucrare extraordinară prin formă, dar şi prin culoare", ne explică David Sava motivul pentru care a ales florile ca subiect în pictură.

Şase îndemnuri de urmat în viaţă

Pentru 2011, are două proiecte importante. Primul dintre acestea vizează realizarea unei expoziţii împreună cu bunul său prieten, Gheorghe Miron. Al doilea proiect o include pe fiica sa, Ioana.
David Sava este un cunoscut creator de modă în România, având 17 prezentări de modă din 1991 şi până în prezent.
În luna octombrie 2011, David Sava şi Ioana vor realiza o prezentare de modă la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, fiind prima colecţie de modă a fiicei sale.
După creaţiile debutantei, spectatorii vor putea dmira noua colecţie de modă a tatălui său.
În paralel, cu ocazia aceluiaşi eveniment, vor fi vernisate şi expoziţiile de pictură ale celor doi artişti, tată şi fiică.

Este un profesor dedicat şi vede atelierul de pictură ca pe un laborator de încercări, de unde ies lucruri extraordinare. Se ghidează în viaţă după şase îndemnuri, pe care le insuflă şi elevilor săi: „Fă-ţi timp să te rogi, este cea mai mare putere; fă-ţi timp să citeşti, este fântâna înţelepciunii; fă-ţi timp să munceşti, este preţul succesului; fă-ţi timp să râzi, este muzica sufletului; fă-ţi timp să oferi, este prea scurtă o zi ca să fii egoist; fă-ţi timp să iubeşti, este un principiu dumnezeiesc".

Ce îi place

Îmi plac oamenii cu forţă interioară. Îmi plac oamenii cinstiţi, foarte corecţi şi cei care din respect pentru profesie sunt devotaţi.

Un exemplu este prietenul meu, Gheorghe Miron, care a pregătit o expoziţie personală timp de trei ani. Îmi plac oamenii care speculează fiecare minut în sens pozitiv, adică cei care au în graficul zilnic fiecare minut programat.

Ce nu îi place

Nu îmi plac oamenii care nu vor să facă mai nimic şi care vor să rămână fir de praf în praful drumului. Spun asta pentru că fiecare dintre noi poate construi lucruri măreţe. Dacă nu ai un culoar pe care să te aşezi şi să construieşti din aproape în aproape, nu faci nimic.

Întrebări şi răspunsuri

Ce gen de pictură preferaţi?
Mi-a plăcut pictura impresionistă. Am fost marcat de pictura impresionistă, iar în arta mea am mers pe reprezentarea figurativă plecând de la un studiu serios. A fost o perioadă, între anii 1996-2005, când am mers pe elemente de stilizare şi sinteză cromatică, iar acum, în ultimii ani, am revenit la reprezentarea figurativă, dezvoltând cel mai frumos subiect din pictură, motivul floral.

Care este pictura cea mai reprezentativă pentru dumneavoastră?
A fost un studiu în anul IV de facultate, natură statică cu crizanteme, o lucrare pe care am făcut-o cu o plăcere extraordinară. Era un buchet imens de crizanteme, care pentru mine a fost o revelaţie. Din acel moment am înţeles că trebuie să pivotez în jurul acestui subiect.

Profil
Născut: 30 octombrie 1957-localitatea Cosmeşti, judeţul Galaţi
Studii: Academia de Arte Plastice Bucureşti, secţia monumentală-restaurare (1982)
Stare civilă: căsătorit, un copil

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite