Delicioasa iahnie de fasole cu cârnaţi. Care este secretul pentru a evita balonarea şi crampele stomacale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate mâncăruri tradiţionale româneşti este iahnia de fasole cu cârnaţi. Puţini ştiu că preparatul a fost pregătit pentru prima dată de către bucătarii din armată, fiind o mâncare ieftină şi săţioasă pentru soldaţii care au luptat în cele două războaie mondiale.

Iahnia de fasole cu cârnaţi este unul dintre cele mai cunoscute preparate tradiţionale româneşti. Şi în ceea ce priveşte legumele, după cartof, fasolea este preferata românilor. De pildă, fasolea cu ciolan este un preparat care se consumă, de regulă, cu ocazia zilei de 1 decembrie.

”Iahnia de fasole cu cârnaţi îşi are originea în popotele militare şi bucătăriile de campanie ale ostaşilor români din primul şi cel de-al doilea război mondial. Şi asta pentru că era o mâncare relativ uşor de făcut, consistentă şi săţioasă. Militarii trecând ulterior în rezervă, au introdus acest preparat atât în bucătăria casnică, cât şi în cea profesională”, ne face un scurt istoric Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente pentru 10 persoane:

-Fasole uscată-un kilogram;

-Cârnaţi de casă-un kilogram;

-Ulei de floarea soarelui-100 de mililitri;

-Ceapă-500 de grame;

-Pastă de tomate-200 de grame;

-Cimbru-trei grame;

-Foi de dafin-două grame;

-Piper-două grame;

-Usturoi-20 de grame;

-Sare-25 de grame;

-Mărar-o legătură.

Ordinea corectă în care se adaugă ingredientele

Mai întâi, se fierbe fasolea în două ape. Prima fierbere va avea loc timp de 30 de minute, iar apa va fi aruncată. Cel de-al doilea ciclu termic va dura 45 de minute, cu adaos de sare, şi putem folosi o parte din a doua apă în care am fiert fasolea în produsul final.

Mulţi gurmanzi şi-au făcut un obicei din a mânca iahnia cu poftă, astfel că, de multe ori, le cade greu la stomac. Nu mai vorbim de problema balonării, care se pune ori de câte ori se consumă un preparat în care este inclusă şi fasolea.

”Vorbind de iahnia de fasole cu cârnaţi, dacă se respectă primul pas, ce înseamnă fierberea în două sau chiar trei ape, problema crampelor la stomac şi a balonării nu ar trebui să apară”, precizează Nichi Mărăcine. În paralel, se toacă ceapa mărunt şi se căleşte în ulei. Se adaugă apoi pasta de tomate şi cârnaţii, pentru că aceştia din urmă se prepară termic relativ repede.

Punem şi puţină apă din recipientul unde a fiert fasolea, aşa cum aminteam anterior, pentru a transmite şi puţin din aroma acesteia. Se adaugă apoi aromele, însemnând foaia de dafin, cimbrul, usturoiul tocat sau zdrobit şi sare după gust.

Când constatăm că s-au pătruns cârnaţii, asta însemnând cinci, maxim zece minute, adăugăm fasolea fără niciun fel de zeamă. Amestecăm ingredientele pentru ca aromele să se întrepătrundă, iar preparatul să se omogenizeze.

După ce a dat în câteva clocote, asta însemnând alte 10-15 minute, se mai adaugă puţină apă din recipientul unde a fiert fasolea şi dăm preparatului consistenţa pe care ne-o dorim. Punem apoi şi mărarul, acoperim oala unde preparăm iahnia şi o lăsăm încă 10 minute, după care o putem servi.

Iahnia de fasole cu cârnaţi se mănâncă cu diverse salate, cum ar salata de sfeclă roşie, dar merge la fel de bine cu murături, ardei copţi sau castraveţi muraţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite