DEZASTRU Seceta a distrus până la 90% din ce au semănat în primăvară agricultorii gălăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agricultorii gălăţeni sunt disperaţi
Agricultorii gălăţeni sunt disperaţi

Lipsa precipitaţiilor şi temperaturile foarte ridicate au afectat dramatic culturile agricole deja influenţate negativ de gerurile năpraznice din iarnă. Prefectul a cerut ajutorul Guvernului pentru compensarea pagubelor cu care se confruntă fermierii.

Emanoil Cătălin Bocăneanu, prefectul judeţului Galaţi a prezentat vineri situaţia critică a agriculturii gălăţene în această vară marcată de temperaturi foarte ridicate şi de precipitaţii nesemnificative din punct de vedere cantitativ.

„Încă din anul agricol 2011 au fost compromise culturile de toamnă, pentru că fermierii n-au putut să înfiinţeze culturile în perioada optimă. Apoi, lipsa stratului de zăpadă şi temperaturile extrem de scăzute din această iarnă, au determinat o răsărire de numai 37 % la culturile de toamnă. În acest context defavorabil, s-a mai produs şi o depreciere treptată a stării de vegetaţie la culturile de porumb şi floarea soarelui, pe terenurile afectate deja de secetă", a afirmat prefectul judeţului Galaţi.

Reprezentantul guvernului în teritoriu a prezentat o situaţie sintetică întocmită în urma verificărilor din teren ale specialiştilor Direcţiei pentru Agricultură Galaţi.

Culturile de toamnă sunt recoltate în proporţie de 80 %, iar producţia obţinută este mai mică cu peste 60 % faţă de nivelul producţiei din anul agricol precedent.

Culturile însămânţate în primăvară prezintă un grad de afectare între 30 şi 90 %.

„Am discutat toate aceste neajunsuri cu cei mai importanţi 10 fermieri din judeţ, iar problemele punctuale au fost înaintate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care a analizat situaţia la nivelul întregii ţări şi a conturat o serie de măsuri", a mai spus prefectul Emanoil Boncăneanu.

Aceste măsuri compensatorii prevăd:

- aplicarea tarifului monom diferenţiat, conform Ordinului nr. 146/12 iulie 2012, prin aplicarea căruia ANIF va reduce tariful pe mia de metri cubi de apă cu circa 20 % pentru organizaţiile şi federaţiile de utlizatori de apă pentru irigaţii;

- promovarea unui hotărâri de guvern prin care să se acorde compensaţii fermierilor ale căror culturi au fost afectate de secetă, astfel:

• veniturile întreprinderilor mici şi mijlocii a căror producţie a fost afectată peste 30 % vor fi compensate cu 80 la sută din pierderea pe care au înregistrat-o în acest an;

• iar fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor vor beneficia de măsura de minimis, care vizează acordarea unui sprijin de 7.500 de euro pe beneficiar;

- APIA va plăti în avans fermierilor, începând din 16 octombrie, circa 55 de euro pe hectar, adică jumătate din sprijinul european pe suprafaţă aferent plăţilor pentru anul 2012, existând deja acceptul Comisiei Europene în acest sens;

- fermierii pot folosi adeverinţe eliberate de APIA pentru a contracta credite pentru sumele aferente anului 2012, în vederea campaniei de însămânţări din acest an, în acest sens fiind deja încheiate convenţii cu şapte bănci.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite