Gulaşul de peşte, un alt fel de mâncare tradiţională. Secretele şi istoria unei reţete care nu dă greş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gulaş de peşte Foto: veresnicusor.com
Gulaş de peşte Foto: veresnicusor.com

Gulaşul de peşte este un preparat uşor de gătit, binecunoscut atât de bucătarii experimentaţi, cât şi de cei amatori. Văcarii unguri făceau această mâncare la ceaunul agăţat de pirostrii, sub cerul liber, pe drumul spre pieţele de carne din Moravia sau Viena. Pescarii au adăugat ulterior peşte proaspăt.

Gulaşul este un preparat tradiţional unguresc, pregătit şi consumat însă de multă vreme şi de români. Ceea ce mulţi nu ştiu este că gulaşul se poate prepara şi din peşte, nu numai din carne de vită. 

”Gulaşul este ceva între ciorbă şi un preparat de bază, adică o mâncare cu sos, dar puţin mai consistent. Se poate mânca deci atât cu lingura, cât şi cu furculiţa, în funcţie de cantitatea de sos care se pune în preparat”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Reţeta nu are nimic în comun cu cea a gulaşului de bază, unde se pune fasole, paste sub diferite forme sau alte ingrediente folosite în mod tradiţional la gulaşul cu carne.

Ingrediente pentru cinci porţii:

-Carne de crap, novac, şalău, somn sau ştiucă-1,4 kilograme;

-Ceapă-două, trei bucăţi;

-Roşii-500 de grame;

-Ardei gras-200-250 de grame;

-Usturoi-3,4 căţei;

-Ardei iute-două bucăţi:

-Ulei de floarea soarelui-200 de mililitri;

-Boia dulce-cât să dea gust şi culoarea preparatului;

-Făină-100 de grame;

-Puţin chimen măcinat;

-Sare, după gust.

Cum se prepară celebrul sos de gulaş

Vom începe prin a porţiona peştele în bucăţi relativ mari pentru a nu se sfărâma, peste care dăm un praf de sare şi trecem apoi la curăţat legumele. Vom prăji peştele şi îl vom lăsa apoi să se tempereze puţin.

”În uleiul în care am prăjit peştele vom pune ceapa şi usturoiul, ambele tocate, adăugând apoi chimenul, ardeiul iute şi un praf de sare. Sotăm ingredientele la foc potrivit, iar când legumele încep să se înmoaie, punem şi ardeiul gras şi făina, maxim 50 de grame, şi amestecăm permanent pentru a nu se forma cocoloaşe, realizând astfel celebrul sos de gulaş”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

La final, vom pune şi roşiile tăiate în bucăţi mari, dar şi aproape un litru de apă, în funcţie de cât de zemos dorim să iasă gulaşul. Dacă au mai rămas oase de la peşte în sos, este bine ca acestea să fie scoase din motive evidente, sosul de gulaşul trebuind să aibă consistenţa unei paste.

Adăugăm un pahar de 150 de mililitri de vin alb, punem şi bucăţile de peşte şi lăsăm preparatul să fiarbă la foc moderat între şapte şi zece minute, în funcţie şi de cât de tare am prăjit anterior peştele.

Nu se adaugă niciun fel de alt condiment şi nici alte legume, gen cartofi sau morcovi, pentru că adevăratul gust al gulaşului se va simţi când nu este prea puternic condimentat şi se serveşte rece, alături de o pâine de casă caldă şi un pahar de vin demidulce.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite