Jan Mirică luptă pentru drepturile pescarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jan Mirică
Jan Mirică

Este preşedintele Asociaţiei de Pescari Profesionişti „Lotca" şi unul dintre primii cursanţi gălăţeni ai Şcolii de pescuit.

Pescuieşte de la o vârstă fragedă. Jan Mirică vede în pescuit mai mult o meserie, decât o pasiune. În 2002 s-a hotărât să facă ceva pentru pescarii profesionişti de la Dunăre, care nu aveau până la acea dată o bază legală şi o organizaţie care să le apere interesele.

A urmat un curs pentru pescari, iar la scurt timp a luat legătura cu Direcţia de Pescuit pentru a discuta despre problemele pescarilor din Galaţi.


După trei ani, reuşeşte să deschidă cea mai tânără şi reprezentativă organizaţie de pescari profesionişti din oraşul de la Dunăre.

Motivul deschiderii acestei asociaţii a fost dorinţa de a lansa pe piaţa locală produsele proaspete provenite din pescuit şi din acvacultură. Am reuşit astfel să oferim nişte venituri certe şi echitabile producătorilor din grupul nostru", spune Jan Mirică.


Peste 300 de pescari profesionişti

Între timp, Asociaţia „Lotca" a crescut, ajungând să aibă, în momentul de faţă, peste 300 de pescari profesionişti din judeţele Galaţi şi Tulcea. Spre exemplu, cei mai experimentaţi pescari practică această activitate încă din anii '70.

Cel mai bătrân pescar are 80 de ani. Popa Vasile, Ionescu Hristache şi Toma Eufronie sunt unii dintre pescarii profesionişti care şi-au petrecut aproape toată viaţa în bărcile pescăreşti. Sunt mulţi care trăiesc doar din vânzarea peştelui. O parte dintre ei au ales cu timpul să-şi vândă apartamentele şi locuiesc în barăci la Prut", mai spune Jan Mirică.


Consideră că un pescar trebuie să aibă multă răbdare, să cunoască foarte bine Dunărea şi, în special, să aibă mult noroc. „Sunt pescari care nu prind deloc peşte. Cel mai bine se pescuieşte în zona Toana Plopi (Grindu), Toana Mărăşanu, Condrea.

La Prut se pescuieşte bine în localităţile Şiviţa, Oancea, Vădeni şi Vlădeşti. Pe Dunăre se pescuieşte la kilometrul 145 la kilemetrul 162, sectorul 1şi 2 de Dunăre. Anul trecut, am avut o cotă de 250 de kg de peşte pe barcă. Avem 40 de bărci la Dunăre şi 24 la Prut", afirmă pescarul.


Apără interesul pescarilor

Ca în orice altă meserie, nici pescuitul nu este lipsit de probleme: „Comunitatea Europeană impune micşorarea numărul de pescari şi de bărci. Asta înseamnă că nu pot să le mai dau dreptul de a pescui tuturor celor care au permise.

Este un număr limitat de permise, ceea ce nu e bine deloc pentru pescarii de la Dunăre. De asemenea, vor să interzică, timp de trei luni pe an (15 februarie-15 aprilie) pescuitul de la Isaccea până la mila 80. Atunci o să fie şi perioada scrumbiei, una din cele mai productive ale anului", a explicat Jan Mirică.

Întrebări şi răspunsuri
Care peşte este mai căutat în zona noastră?


Primăvara se caută cel mai mult scrumbia, sturionul şi crapul. Şalăul este un peşte recomandat de doctori pentru cei bolnavi de cancer. Este un peşte slab şi foare gustos. În general, consumul de peşte este sănătos datorită conţinutului de acizi, cu efect benefic asupra sănătăţii cardiovasculare. Este şi o sursă bună de proteine, vitamine şi minerale (iod, fosfor, seleniu şi zinc).


Ce acte îţi trebuie pentru a fi pescar ?

Nu este importantă doar pasiunea. În primul rând, ca să obţii permisul de pescar trebuie să faci mai întâi un curs, să nu ai antecedente penale la Legea Pescuitului şi să ai o barca cu licenţă. Apoi, îţi trebuie autorizaţia de pescuit. Meseria de pescar este trecută în codul CAEN, dar trebuie să ai statut de persoană fizică autorizată şi să îţi plăteşti singur contribuţiile la stat.


Ce-i place: Sunt pasionat de fotografie. În tinereţe, aveam un atelier, unde le lucram singur. În 1974, am fost printre primii gălăţeni care au avut expoziţie de fotografii color, la Casa Corpului Didactic.

Îmi place să călătoresc. Am avut mult timp o agenţie de turism. În perioada când aveam graniţele închise, am vizitat Polonia, Turcia, Republica Moldova, Italia.


Ce nu-i place:
Detest politica care se face în ţara asta. Nu-mi place că avem cele mai mule taxe şi impozite şi cel mai mare număr de şomeri. Impozitul forfetar a fost o măsură extrem de păguboasă.

A distrus mii de firme. De asemenea, nu-mi plac oamenii falşi şi ipocriţi.


Profil
Născut: 6 iulie 1956, Galaţi
Studii: Facultatea de Drept
Meserie: Preşedinte Asociaţia „Lotca"
Familie: Căsătorit, un copil

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite