Plantele care au schimbat lumea medicală. Secretele extractelor de plante ce vindecă leucemia, hepatita şi malaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peliniţa are efecte uimitoare împotriva malariei  Foto: www.cancan.ro
Peliniţa are efecte uimitoare împotriva malariei  Foto: www.cancan.ro

Oamenii au descoperit relativ recent că pentru fiecare boală există un remediu în natură. Multe dintre medicamentele de sinteză de astăzi sunt rezultatul cercetărilor realizate asupra efectelor unor plante sau extracte din plante pe oameni, multe dintre ele provenind din medicina tradiţională, ce se practică de mii de ani.

Din vremuri imemoriale oamenii au folosit plante pentru a se vindeca de diverse boli sau răni. Abia recent, în ultimii zeci de ani, cercetătorii au început să analizeze diversele specii de plante pentru a le afla secretele. Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Franţa a trimis acum 25 de ani mai mulţi specialişti în diverse zone ale Africii, una dintre acestea fiind lacul Tanganica, care se află pe teritoriul Republicii Burundi, scrie Mihaela Opriş în cartea ”Milenarele întâmplări ale plantelor medicinale ”, apărută la editura Albatros în 1990.

Cercetătorii au descoperit că indigenii mestecau frunzele unei plante numită Taberanthe iloga, care le alunga somnul şi oboseala în obositoarele nopţi de vânătoare. În urma analizelor de laborator, s-a constatat că planta amintită cuprinde un stimulator al sistemului nervos central, dar şi al rezistenţei fizice, ce induce în organism o stare prelungită de veghe calmă. Ea diferă mult de starea indusă de medicamentele de sinteză aflate în uz, inclusiv în ceea ce priveşte somnul. Somniferele şi tranchilizantele provoacă tot soiul de probleme, ce nu se întâlnesc la consumul acestei plante, se menţionează în lucrarea ”Milenarele întâmplări ale plantelor medicinale ”.

Cercetătorii au reuşit să sintetizeze principiul activ al plantei, ce este cunoscut astăzi ca tabernathina, ce va fi folosit pentru producerea unui medicament nou pentru această zonă a patologiei umane, menţionează Mihaela Opriş în cartea sa.

Praful care vindecă arsurile grave

Lumea medicală a fost uimită de efectele unui medicament vegetal folosit în vechea terapie maiaşă. Se cunoşteau proprietăţile unui praf obţinut din coaja unui copac numit de localnici tepescohuite, ce înseamnă ”arborele pielii”, care are incredibila proprietate de a vindeca arsurile grave într-un timp foarte scurt şi fără a lăsa nicio urmă, se detaliază în cartea ”Milenarele întâmplări ale plantelor medicinale ”.

Praful amintit a fost folosit în spitalul din Ciudad de Mexico (Mexic) pe un număr foarte mare de pacienţi şi a avut un efect ce a întrecut cele mai optimiste prognoze ale medicilor. Astfel, rănile bolnavilor s-au acoperit imediat de cruste, iar în scurt timp pielea s-a refăcut complet, fără a lăsa niciun fel de cicatrice., consemnează Mihaela Opriş  în lucrarea sa.

Şi chinezii au obţinut rezultate incredibile împotriva malariei după ce au studiat efectele unui medicament tradiţional antimalaric, la baza căruia stă peliniţa (Artemisia annua). Institutul de cercetări şi valorificarea plantelor medicinale de pe lângă Academia medicală din Beijing a descoperit că extractul eteric al acestei plante distruge atât parazitul care produce malaria la şoareci, cât şi pe cel care produce boala la maimuţe. Studiile de toxicologie au scos în evidenţă faptul că nu există efecte secundare la animalele care au fost tratate cu extract de peliniţă. Au urmat alte studii de laborator, în urma cărora a fost izolată o substanţă activă numită de specialişti Qing-Hao-Su, care a fost folosită pe oameni, iar rezultatele sunt uimitoare: toţi pacienţii s-au vindecat, se menţionează în cartea ”Milenarele întâmplări ale plantelor medicinale ”.

Cum a fost descoperită penicilina

Din scoarţa plantei indigene Cephalotaxus hainanensis au fost izolaţi 18 alcaloizi, din care 4 au demonstrat diferite grade de acţiune împotriva tumorilor experimentale, transplantate la animale. Studiile mai detaliate au arătat că haringtonina, unul dintre aceşti alcaloizi, inhibă sinteza proteinelor, ADN-ului şi al diviziunii celulare. În urma experienţelor clinice, s-a constatat că 24 de bolnavi de leucemie s-au vindecat complet din 72 de cazuri, iar 38 de bolnavi au arătat remisiuni parţiale ale bolii, scrie Mihaela Opriş în lucrarea sa.

Chinezii au descoperit şi un medicament hepatoprotector, ce este folosit tot în medicina tradiţională chineză, şi are la bază un extract din planta Schisandra chinensis. Planta a fost folosită mai mult ca astringent, dar în urma analizelor s-a constatat că are efecte şi în unele forme de hepatită. Cercetătorii au izolat şase din cele opt componente active ale plantei amintite, ce au proprietatea de a împiedica citoliza hepatică. Pe baza acestor informaţii s-a creat ulterior un medicament sintetic, care a fost folosit pentru tratarea hepatitei cronice, după ce acesta a fost administrat şi bolnavilor care sufereau de hepatită acută virală B, se detaliază în cartea ”Milenarele întâmplări ale plantelor medicinale ”.

Descoperirea penicilinei a marcat unul dintre cele mai importante momente din istoria medicinei moderne. Savantul englez Alexander Fleming a descoperit în 1928 că un mucegai verde (Penicillum notatum) a căzut întâmplător pe nişte plăci, unde se dezvoltau culturi de stafilococ auriu, şi le-a distrus. Aveau să mai treacă încă 10-12 ani până când Fleming alături de Florey şi Chain au obţinut primele doze de penicilină, ce le-a adus premiul Nobel, menţionează Mihaela Opriş în lucrarea sa.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite