Proiectul de licenţă care a devenit cunoscut în toată România: maşina revoluţionară construită din polimeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştefan Poteraş (35 de ani), student în anul III la Facultatea de Mecanică din Galaţi, a lucrat doi ani pentru proiectul de licenţă la realizarea unei maşini, refăcând practic întregul motor. La conceperea şi construcţia caroseriei a fost ajutat de doi colegi de la Facultatea de Inginerie din Galaţi, aceasta fiind realizată din polimeri.

Ştefan Poteraş (35 de ani) deţine un parc de dezmembrări de maşini în Galaţi, dar este şi student în anul III la Facultatea de Mecanică din Galaţi. Deşi este la vârsta la care altor tineri nu le mai stă mintea la carte, Ştefan a decis să facă facultatea, şi , mai mult decât atât, să transpună în practică ceea ce învaţă şi să inoveze. 

De altfel, tânărul a ales să îşi susţină lucrarea de licenţă într-un mod cât se poate de practic. Timp de doi ani a lucrat alături de alţi doi studenţi, Petru Timotin şi Sebastian Ivan, la reconstruirea de la zero a unei maşini, axându-se  mai mult pe partea pe care excelează, respectiv zona motorului. Ştefan şi-a pus la bătaie toată experienţa acumulată în domeniul auto, cinci ani ca mecanic şi 10 ani ca deţinător al unui parc de dezmembrări de maşini, pentru a face lucrurile să meargă.

„Am ştiut ce etape trebuie parcurse, pentru că anumite lucruri trebuie făcute înaintea altora. Dacă fiecare am fi făcut ce ne pricepem, dar separat, nu ar fi ieşit nimic, dar când am decis să colaborăm, a ieşit această maşină“, ne povesteşte studentul cum a ajuns să se implice în acest proiect. Maşina este un vechi Fiat, avariat rău, iar Ştefan a transportat-o în diverse locuri din Galaţi pentru a-i reface caroseria împreună cu colegii săi. 

Totul s-a făcut cu entuziasm şi pasiune pentru mecanică şi inginerie. Proiectul a fost început de profesorul universitar Cătălin Fetecău alături de studentul Petru Timotin, care împreună cu Sebastian Ivan a înlăturat părţile lovite ale maşinii, aceasta fiind avariată în proporţie de 60%. Vorbim de uşi şi capotă, iar noua caroserie a fost proiectată în 3D, fiind făcută inclusiv o simulare a modului cum se comportă noua caroserie a maşinii din punct de vedere aerodinamic. 

„S-au făcut multe modificări. Vechea maşină avea patru locuri, în timp ce noua maşină are doar două locuri, dar a fost făcută o întărire a şasiului. A fost pus polistiren exudat pe noua caroserie, o operaţiune foarte grea, la care s-a adăugat apoi spumă“, explică profesorul Cătălin Fetecău.

A tradus teoria în practică

Practic, caroseria a fost realizată dintr-un polimer, trecând apoi printr-un proces de finisare, care a durat nu mai puţin de un an de zile. Un polimer este o substanţă compusă din molecule cu masă moleculară mare, formate dintr-un număr mare de molecule mici identice, numite monomeri, legate prin legături covalente. 

Alte exemple cunoscute de polimeri sunt plasticul, AND-ul şi proteinele. Operaţiunea a fost dusă la bun sfârşit de cinci studenţi de la Facultatea de Mecanică şi Facultatea de Inginerie din Galaţi, faţa maşinii fiind realizată din fibră de sticlă, pentru a putea fi vopsită. S-au realizat inclusiv uşi noi, cu o formă care iese din tiparul obişnuit, urmând ca acestea să fie omologate pe viitor.  

Sudarea lor s-a făcut de către un angajat al Universităţii „Dunărea de Jos“, Paul Mironov, alături de Ştefan Poteraş, care a participat şi la montarea lor. Ştefan a verificat şi înlocuit toate piesele defecte de la motor, şi nu au fost puţine, astfel încât maşina să redevină funcţională. Motorul, calea de rulare, transmisia şi sistemul de frânare sunt singurele componente care au fost păstrate în bună parte, restul fiind practic redesenat şi reconstruit de la zero de Ştefan Poteraş şi colegii săi. 

image

Ştefan Poteraş FOTO Valentin Trufaşu

Maşina a devenit oficial mascota Facultăţii de Inginerie din Galaţi, putând fi admirată de studenţi şi vizitatori. Autovehiculul este perfect funcţional şi aduce mai mult cu o maşină de curse, însă Ştefan ne asigură că nu este cazul. Prezentarea maşinii s-a făcut în cadrul unui workshop, ce a vizat progresele în fabricarea şi controlul produselor din materiale polimerice. 

Unul dintre studenţii care au lucrat la maşină, Sebastian Ivan, este în prezent angajat la DMT, un consorţiu global, care oferă servicii interdisciplinare în minerit, gaz şi petrol, inginerie civilă şi infrastructură, tocmai pentru că a dovedit ce poate lucrând la acest autovehicul, în timp ce Petru Timotin face un stagiu de pregătire de trei luni la Mioveni, la Renault Tehnology Romania, fiind în prezent masterand.

Are concurenţă la crearea unei noi maşini

De amintit este că alte două echipe de studenţi de la Facultatea de Inginerie din Galaţi lucrează în prezent la un autovehicul cu trei roţi, ce reprezintă tot un proiect de licenţă al unui student. O firmă din Galaţi şi-a oferit ajutorul pentru crearea unui monopost, tot la Facultatea de Inginerie, un student de anul II angajându-se să ducă la capăt proiectul .

„Pe viitor, Centrul de Excelenţă în Prelucrarea Polimerilor va organiza concursul Student Design Competition. Cele mai interesante proiecte ale viitorilor ingineri vor fi premiate în cadrul UGAL Invent, din octombrie 2017“, a declarat coordonatorul proiectului, Cătălin Fetecău. Ştefan Poteraş, patron al unui parc de dezmembrări auto, a prins gustul inovării şi intenţionează să creeze în următoarea perioadă o altă maşină, un prototip, noutatea fiind că aceasta va avea două motoare.

„Unul dintre ele va fi pentru faţă, celălalt pentru spatele maşinii. La o anumită turaţie a motorului, se vor activa ambele motoare, de regulă atunci când este nevoie de o forţă mai mare, iar în oraş va lucra un singur motor“, ne explică tânărul. Contrar aşteptărilor, consumul de carburant al maşinii va fi unul rezonabil, pentru că în oraş va funcţiona un motor de 1.200 de centimetri cubi, iar când se va trece de 2.500 de rotaţii pe minut, se va activa al doilea motor, cu o capacitate de 2.600 de centimetri cubi V6, care va face diferenţa.

În lunile care urmează, Ştefan va face mai multe analize şi teste pentru reducerea consumului de combustibil. Profesorul Cătălin Fetecău trage concluzia, declarându-ne că maşina creată de Ştefan Poteraş  şi colegii săi va pleca din holul Facultăţii de Inginerie din Galaţi după ce un nou autovehicul, mult mai bun decât cel actual, va fi creat.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite